Zweedse patronen haken
Zweedse patronen haken


Veel Zweedse ontwerpers van haakpatronen publiceren hun patronen ook wel in het Engels, maar dit is niet altijd zo. En er zijn nog heel wat mooie patronen te vinden die uitsluitend in het Zweeds geschreven zijn. Hoe kun je deze toch maken? Hier wat tips met leuke websites met mooie haak patronen en een vertaallijstje met de meest voorkomende termen, zodat je er lekker mee aan de slag kunt.

Waar staan leuke patronen?
Een in Zweden bekende is Bautawitch.se van Åsa Bautovic, die naast een webwinkel ook erg leuke patronen gratis deelt, van kleding tot bloemendekens, knuffels, en andere leuke interieurdingen. De meeste van haar patronen zijn ook voorzien van stap voor stap foto’s, fijn voor beginners, en voor wie het Zweeds misschien nog niet begrijpt.
De webwinkel Garngrossisten heeft ook een flinke sectie met gratis patronen, gerubriceerd op soort (kleding, waaronder de welbekende Pippi-trui voor groot en klein, mutsen, sjaals enz.) Sommige van deze patronen zijn wat gedateerd, maar dat maakt ze niet minder leuk.
Het blog Pysselnetan is ook de moeite waard, met leuke patronen van o.a. amigurumi, zij heeft ook een paar patronen naar het Engels vertaald, die vind je in de rij aan de rechterkant, waaronder een erg leuke col (fuskpolo) die ik nog wel eens zou willen maken.

Het tijdschrift Hemmets Journal publiceert patronen in het weekblad, maar heeft ook op haar website een sectie met patronen voor breien (sticka), haken en borduren (brodera). Onder de haakpatronen staat kleding, taartjes, bloemendekens enz. Uit het blad ben ik een pop aan het haken, zo leuk om te doen!

Ook het tijdschrift Land heeft een sectie zelfmaak ideeën, waaronder een aantal leuke haakpatronen voor dingen in en rond het huis.
Garenfabrikant Falkgarn heeft leuke seizoens patronen in de spotlight staan. Uiteraard staan er ook kledingpatronen bij, maar leuk zijn vooral de kleine projectjes voor zomer, Pasen enz.
Een ander

e bekende Zweedse garenfabrikant is Jarbo, en op hun website vind je vooral mooie Scandinavische kleding patronen, veel voor breien, maar ook voor haken van barbie kleren tot een trouwjurk.
Uiteraard zijn er nog veel meer websites en blogs te vinden en ook op Ravelry zijn Zweedstalige patronen vertegenwoordigd. Dit is slechts een greep om een idee te geven en te inspireren.

Hoe heet wat in het Zweeds?
Haken is ‘virka’ in het Zweeds als werkwoord, als zelfstandig naamwoord (het haken) is het virkning. Patroon heet ‘mönster’, dus een haakpatroon is ‘virkmönster’. Dit levert al leuke termen op die je kunt gebruiken in je zoekfunctie op internet. (Wil je het ook goed uitspreken, de ö klinkt als eu, de å als oo en de ä als è, de v spreek je uit als w)

Hier een lijstje met hoe de steken (maskor) heten, met de afkorting tussen haakjes. Je zult zien dat sommige afkortingen hetzelfde zijn, lekker makkelijk!
luftmaska (lm) = losse
smygmaska (sm) = halve vaste
fastmaska (fm) = vaste
halv stolpe (hst) = half stokje
stolpe (st) = stokje
dubbelstolpe (dst) = dubbelstokje

Andere belangrijke woorden uit haakpatronen:

(virk)nål = (haak)naald
garn = garen
öka = meerderen
ihop / tillsammans = samen
minska = minderen
vänd = keer
hoppa over = sla over

Heb je een leuk patroon gevonden en kom je er niet uit, laat het me dan weten. Ook als je meer van dit soort blogs wilt lezen, hoor ik dat graag!

Hartelijke groet uit Zweden,
Corina
(De Handwerktuin)

Reactie plaatsen