Tutorial voor het haken van een telefoonhoesje - Breiclub.nl
Tutorial voor het haken van een telefoonhoesje

Tutorial voor het haken van een telefoonhoesje. Afgelopen weekend vond ik dat ik een nieuw telefoonhoesje nodig had. De oude was vies en ik was er op uitgekeken.

Ik zocht verschillende kleurtjes katoen bij elkaar en bedacht hoe ik het wilde hebben. Eigenlijk wilde ik graag precies hetzelfde hoesje maken als mijn vorige, maar dan in nieuwe, frisse kleuren.

Het is een prima “restjes projectje”. Ook kun je er een leuk, persoonlijk cadeautje van maken.

telefoonhoesje-katoen

Voor het oude hoesje had ik het patroon een aantal jaar geleden gratis van internet gehaald. Het nieuwe hoesje heb ik daarop gebaseerd en mijn eigen invulling hier aan gegeven. Het patroon zoals ik dit hier onder beschrijf kan dus waarschijnlijk op menig internetsite gevonden worden. Ik beschrijf het in mijn eigen woorden.

Benodigdheden: verschillende kleurtjes katoen (restjes zijn prima), haaknaald, schaar, wolnaald.

Toer 1:

Maak een lossenketting die net zo lang is als je telefoon breed is. In mijn geval zijn dit 16 lossen. Maak de ketting niet te breed.

telefoonhoesje-haken1

Toer 2:

Haak 1 v in de 2e losse vanaf je haaknaald, 1 v in iedere volgende losse, 2 v in de 1e losse aan het begin van de lossenketting, 1 v in iedere volgende losse.

telefoonhoesje-haken2

Toer 3:

Haak 2 v in de eerste 2 v (markeer zo nodig de eerste steek van je toer met een steekmarkeerder), 1 v in iedere volgende v aan deze kant, 2 v in de 2 v aan de zijkant, 1 v in iedere volgende v.

Herhaal deze toer, zo nodig, net zo lang tot het lapje even breed is als je telefoon. Maak het in ieder geval niet te breed. Door het gebruik rekt het hoesje ook een beetje uit. In mijn geval was het herhalen van deze toer niet nodig.

telefoonhoesje-haken3

Toer 4 en verder:

1 v in iedere v. Na twee of meer toeren kun je van kleur wisselen als je dit mooi vindt. Vergeet niet af en toe even te passen. Zo voorkom je onnodig uithalen.

telefoonhoesje-haken

Afwerking:

Zodra het hoesje de juiste hoogte heeft, kun je het afwerken met een schulprandje. Ik deed dit als volgt:

1 hv in 1e v, 2 steken overslaan, *5 st, 2 steken overslaan, 1 hv* . Herhaal * * tot het einde van de toer en hecht af.

Je hoesje is in principe nu klaar. Je kunt het natuurlijk nog naar eigen wens en inzicht versieren. Ik heb gekozen voor een simpele knoop.

telefoonhoesje-haken

Hoe versier jij jouw hoesje?

Reactie plaatsen