Wokkels haken - Breiclub.nl
Wokkels haken

Wokkeltjes zijn slechts één van de ontzettend veel mogelijkheden om randjes van werkstukken af te werken. Naast krabsteek, diverse schelpsteken en bijvoorbeeld picotsteken, kunnen sjaals, omslagdoekjes, dekens etc. ook worden verfraait met een randje franje. Maar soms is wel leuk om daar toch net even weer een andere draai aan te geven. Maar hoe? Het antwoord: wokkeltjes!

Deze wokkeltjes (in het Engels “curlicues” genaamd) geven niet alleen een heel fraai resultaat, maar zijn ook erg verslavend om te maken! Hierbij daarom mijn aanwijzingen om zelf wokkeltjes te haken. Voor het voorbeeld heb ik Zeeman Royaal gebruikt en een 5 mm haaknaald.

En zo maak je zelf stap voor stap wokkeltjes:

  1. Maak om te beginnen een lossenketting van de lengte waarin jij jouw wokkeltjes wilt hebben plus 3 lossen. In dit voorbeeld gebruik ik 15 + 3 lossen. Maak de lossenketting niet te strak, dit maakt het straks namelijk lastiger om er goed in te haken.

Wokkel_haken2

  1. Haak 2 stokjes in de 4e losse vanaf de haaknaald.

Wokkel_haken3

  1. Haak vervolgens 3 stokjes in elke volgende losse van de lossenketting. Het maakt hierbij voor het resultaat niet heel veel uit hoe je de haaknaald precies in de lossenketting steekt. Doe gewoon wat je zelf het mooist of handigst vind. Als je halverwege bent, zie je als het goed is al langzaam de wokkelvorm tevoorschijn komen!

Wokkel_haken4

En hier is het wokkeltje helemaal klaar:

Wokkel_haken1

Weer iets nieuws geleerd @breiclubnl… wokkeltjes haken. Hoe leuk is dat?!

Je kan ook leuke effecten krijgen door de wokkels niet in een effen garen, maar juist in een gemêleerd garen te maken. Ook is het mogelijk om wokkeltjes niet met stokjes, maar met halve stokjes te haken, dan worden ze iets minder breed.

Welke werkstukken zou jij versieren met deze schattige wokkeltjes? Ik hoor (en zie!) het graag!

Wim kok
Door

Wim kok

op 06 Jan 2018

Ik moet poepen

astridwaleveld@gmail.com
Door

astridwaleveld@gmail.com

op 24 Oct 2018

Hoi hoi ik ben niet goed in haken maar dat ik jullie ontdek heb met simpele haak kunsten vind ik haken erg leuk om te doen en het daagt me ook uit om andere dingen te gaan haken

Mieke
Door

Mieke

op 04 Apr 2019

CbenBen opzoek naar een patroon van een shawl die ook zo' n draaiende effect heeft als de wokkel. Hebben jullie die of een idee?

Reactie plaatsen