Stekencircus 5: De spinsteek
Stekencircus 5: De spinsteek

Stekencircus 5: De spinsteek

Ja hoor, het is weer zover, ik heb de haakbijbel weer opengeslagen. Eerder schreef ik al over mijn nieuwe ontdekking om haken met naaien te combineren, waarin ik onder andere verwees naar een filmpje van Jip by Jan. Haar project van een speldenkussen bracht me op het idee om er ook eentje voor mezelf te haken. Temeer omdat ik het speldenkussen van mijn moeder inmiddels al dik een jaar in bruikleen heb. Dus kwam er een bolletje tevoorschijn en de haakbijbel.
Al snel vond ik de spinsteek, die ik erg leuk vond. En vol enthousiasme begon ik aan een lapje met mijn restjes Fenna. Dat was een grote fout. Je moet namelijk bij deze steek erg goed in de gaten houden waar de steken zitten zodat je netjes in kunt steken. Dat ging met die donkere en pluizige garen dus voor geen meter. Ik wilde wel een net strak haakwerk in verband met de vulling, dus een grotere naald ging het ook niet doen. Kortom, kijk eerst even goed met welk garen je dit wilt haken.
Het principe van de steek is simpeler dan simpel, althans dat denk ik. Om te beginnen haak je een losse ketting en haak je de eerste rij door een losse over te slaan, een vaste, een losse en een vaste in de volgende te haken en dan weer een losse over te slaan. Vanaf daar wordt het alleen maar simpeler. In elke volgende toer haak je een vaste, een losse en een vaste in de losse ruimte van de vorige toer. Je zet de hoeveelheid steken op die je wilt en haakt door tot je klaar bent. C’est tout!
Ik ben verliefd op de granietsteek of de weefsteek - afhankelijk waar je hem opzoekt, maar hij haakt zo lekker weg. Deze spinsteek is precies hetzelfde, naja zo goed als dan. Het haakwerk komt alleen minder recht uit, dus kan er wat rommeliger uit zien. Gebruik daarom vooral een glad garen in een effen kleur. Zeker als je zoals ik er daarna nog iets op wilt naaien. Dat werkt makkelijker met een niet-pluizend haakwerk. Wil je de structuur van het haakwerk zo mooi mogelijk uit laten komen? Gebruik dan een lichte kleur garen. Met tweed zou het eventueel ook kunnen, al vind ik de Tweed van de Zeeman erg dik. 
Mijn moeder krijgt in ieder geval binnenkort haar speldenkussen terug, want ik heb eindelijk mijn eigen. Tenminste, dan rekenen we de aardbei gemaakt in groep 8 voor moederdag even niet mee…
Wietske
Door

Wietske

op 24 Jan 2019

Leuke steek. Ik mis alleen een foto van je speldenkussen?! Ben erg benieuwd!

Reactie plaatsen