Schattige gehaakte kerstsokjes
Schattige gehaakte kerstsokjes

Kerstmis staat voor de deur en misschien ben je nog op zoek naar een last-minute kleinigheidje om een cadeautje mee op te fleuren, de kerstboom mee te versieren of om gewoon zomaar aan iemand te geven. Met deze schattige gehaakte kerstsokjes kan het allemaal!

In deze blog vind je een korte werkbeschrijving en vertel ik wat ik zelf met deze sokjes gedaan heb!

Het idee

Het was ergens halverwege oktober (of misschien zelfs al eerder) toen ik voor het eerst foto’s van deze sokjes voorbij zag komen op internet. Ik vond ze meteen heel schattig en besloot dat ik mijn huisgenoten ermee wilde verrassen. In het diepste geheim ging ik aan de slag en haakte twaalf sokjes in twee verschillende kleursamenstellingen.

Hoe maak je ze?

De sokjes zijn heel simpel om te maken en daardoor dus ook ideaal voor beginnende hakers. Het is wel handig als je de basissteken (lossen, stokjes, halve vasten) kent.

Het originele patroon van de kerstsokjes heb ik op internet gevonden. Waar het eigenlijk op neerkomt, is dat je een vijfhoekige granny maakt.

Een duidelijke Nederlandstalige beschrijving van een vijfhoekige granny is op deze website te vinden.

kerstsokjes-2

Na 4 toeren gehaakt te hebben wordt het lapje dubbelgevouwen en haak je de zijkant samen met halve vasten. De bovenkant blijft natuurlijk open, zodat je er nog iets in kan stoppen.

In de werkbeschrijving staat ook nog hoe je een sierrandje om de bovenkant van de sok kan maken, maar zelf heb ik dat niet gedaan. Tot slot bevestig je een ketting van lossen aan de bovenkant. Het sokje is nu klaar om opgehangen te worden!

kerstsokjes-1

Voor kerstman spelen

Afgelopen weekend was het moment dan eindelijk aangebroken. Terwijl de meeste huisgenoten niet thuis waren of nog lagen te slapen liep ik op mijn tenen door het huis om bij elke kamer een sokje naast de deur te hangen.
Toch werden de sokjes niet lang daarna al ontdekt en begonnen de berichtjes binnen te stromen. Mijn huisgenoten vonden het allemaal heel lief, missie geslaagd dus!

Ook vroegen ze zich hardop af wie de sokjes toch gemaakt had. Tot op de dag van vandaag weten ze het antwoord op deze vraag niet, maar wie weet maakt de kerstman of kerstvrouw zichzelf ooit nog bekend…

Wie ga jij verrassen met dit schattige kerstsokje?

annelies pouwels
Door

annelies pouwels

op 29 Dec 2015

Ze zijn echt schattig. Ik heb gezien dat een kerstman/kerstvrouw er zelf een klein mini cadeautje (snoepje) ingedaan heeft. Succes verzekerd.

Petra
Door

Petra

op 11 Dec 2016

Leuk...ik zoek nog een leuk patroon voor kerst- sok op breiring..

Reactie plaatsen