Aanleiding: In een eerder blog heb ik verteld over dat mijn oudste dochter het ook leuk vindt om te haken en breien. En ook dat mijn tweede dochter dit helemaal niet leuk vindt. Niet dat ik geen pogingen heb gedaan om het haar te leren hoor! Maar van breien werd ze agressief en het haken lukte ook niet. Des te meer ik verrast was dat ze me begin van afgelopen december mij opbelde met de vraag of ik haar haken wilde leren. Ze was bezig met een deelproject voor haar minor.
Creativiteitsontwikkeling voor haar opleiding SPH. Met dit minorproject wilde ze voor haar zelf iets grensverleggends doen, waarbij ze een betere band met mij wilde creëren. Dat grensverleggende zat hem in de uitdaging aangaan met de frustratie en vooroordelen jegens het handwerken.
Omdat ze meer naar haar vader toetrekt, wilde ze in de eerste instantie iets met hem gaan maken. Ze heeft meer affiniteit met techniek en timmeren, net als haar vader. Maar zij kwamen met hun beide er niet uit over wat ze wilden gaan doen.
Toen zij uiteindelijk mij belde met deze vraag, wilde ik met haar de uitdaging wel aangaan. Ook voor mij zou het grensverleggend en uitdagend zijn: iemand, die gefrustreerd raakt van handwerken, het haken leren. Ook ben ik linkshandig en zij rechtshandig (het met een spiegeltje haar het haken leren werkte niet). Maar ook moest de hele ontwikkeling te zien zijn in het project. Wij hadden ons bedacht om een dekentje te gaan maken van granny vierkantjes. Nou…..
Ontwikkeling en uitwerking van het project
Ik heb eerst geprobeerd haar vasten te leren haken in een rondje. Dit omdat mijn dochter eerst graag een mandje wilde gaan maken. Dat was nog best lastig. Ik met een haaknaald in de rechterhand aan het klungelen. En zij onhandig met een haaknaald en draad. Uiteindelijk begon ze het door te krijgen, maar het bleef best lastig.
De volgende dag appte ze me dat ze allerlei tutorials op YouTube had gevonden en stuurde een foto van een sterretje, een hartje, een bloemetje.… Ze begon helemaal los te gaan! Grote lol natuurlijk in de familie.
Een dag later kwam een gehaakt olifantje voorbij. Ondertussen werd ze in de familie-app flink aangemoedigd. Toen had ze een mandje gehaakt van vasten en had het bewuste olifantje er op genaaid. Deze kreeg ik van haar cadeau. Dit gebruik ik nu als mandje voor haak- en breibenodigdheden zoals: meetlint, schaar, notitieboekje en pen e.d.
Het volgende doel was dat ze een granny-vierkantje ging haken.
Toen ze een keer weer bij ons langs kwam, had ze een paar granny-vierkantjes gehaakt: van garen voor pen 4 gehaakt met een haakpen 2,5. Dus behoorlijk wat kleiner dan de vierkantjes die ik ondertussen had gehaakt. Hoe konden we hier nu een granny-dekentje van maken?! Ook wilde ze in de deken andere soort vierkantjes hebben, omdat ze wilde dat haar ontwikkeling van het haken er in te zien zou zijn.
Voor mij was dus de uitdaging om deze vierkantjes op een alternatieve manier aan elkaar te haken. Ondertussen had ze met een dikkere haaknaald al meerdere granny-vierkantjes gehaakt. Dus is ze gaan experimenteren met andere steken. De stokjes en de vasten kon ze dus ondertussen al haken. Dus heeft ze een lapje gemaakt met dubbele, en driedubbele stokjes en gewone stokjes en vasten. Ze heeft ook nog een lapje gebreid, samen met oma (die bij ons te logeren was). Dat moest allemaal in die deken verwerkt worden. Maar ze vertelde me gelijk er bij dat ze het breien nooit leuk zou gaan vinden. Dat dat een frustrerende bezigheid zou blijven voor haar.
Voor mij was het een vorm van intuitief haken en breien ;-). Een beetje in het wildeweg haken en breien om de verschillende vormen van vierkantjes aan elkaar te bevestigen.
We hebben gebruikt gemaakt van Fenna (van de W***a), in de bruintinten. Om de vierkantjes te accentueren, hebben we gebruik gemaakt van Merino Soft van Lana Grossa in een donkerbruine kleur. Drie weken na de kerstvakantie was het dekentje eindelijk klaar, en wij vonden hem erg geslaagd.
Presentatie
Zeventien januari j.l. was het eindelijk zover: de deken moest worden tentoongesteld bij haar opleiding voor een beoordeling. En mijn dochter had mij gevraagd om mee te gaan, als onderdeel van haar expositie…….. Ik moest op een stoel voor de deken (die opgehangen was) gaan zitten haken en breien met een grijze pruik op. Hiermee wilde ze het vooroordeel jegens het handwerken uitbeelden: het oubollige imago.
We hadden ook bedacht dat wij een workshop haken zouden gaan geven. Het idee was om simpele hartjes te gaan haken met de bezoekers van de tentoonstelling. Ik had via het internet een simpel patroontje gevonden en heb ik geprint voor de deelnemers van de workshop. Toen heb ik wat katoengaren en haaknaalden bij elkaar gezocht. Nu maar hopen dat er een aantal mensen de uitdaging zouden aangaan om bij ons te gaan zitten haken.
Tijdens de tentoonstelling zijn er inderdaad een aantal personen, waaronder een docent, bij ons gaan zitten om hartjes te gaan haken. Een paar moesten we het haken nog leren, maar er waren ook mensen die al konden haken. Ik heb het heel erg leuk gevonden om dit te mogen doen voor mijn dochter. Nu hoop ik dat ze na dit gebeuren nog geregeld de haakpen en -garen pakt om te gaan haken! Overigens, als beoordeling kreeg ze te horen dat ze deze opdracht gehaald had.
Hoe waren jouw eerste haak- en brei-ervaringen? Vond je dit ook frustrerend om te leren? Welke vorm van handwerken vind jij het leukst om te doen: haken of breien? En waarom?
De Breimeisjes
op 19 Feb 2018Marga
op 19 Feb 2018Ingrid
op 26 Feb 2018sbeijkie
op 26 Feb 2018sbeijkie
op 26 Feb 2018