Pindanetjes - Breiclub.nl
Pindanetjes

De feestdagen zijn weer voorbij. Buiten is het donker, nat en guur. Echt somber januari weer. Ik vind dat de tuin wel een beetje vrolijkheid kan gebruiken. Daarnaast hebben de vogels behoefte aan extra voer, dus laten we twee vliegen in een klap slaan. 

We gaan vrolijke pindanetjes haken!

Pindanetje5Het patroon heb ik gevonden op de site van Bonthuishouden. De netjes die we gaan haken zijn geschikt voor doppinda’s, maar je kunt er ook vetbolletjes in doen. Gebruik lekker felle kleuren. De vogels zelf laten zich er echt niet door afschrikken.

Patroon Pindanetje

Wat heb je nodig?

Dikke katoen in verschillende kleuren. Heb je geen dik katoen, dan kun je ook met een dubbele draad haken.

Haaknaald 3,5

Welke kleuren je kiest bepaal je zelf. Felle kleuren vallen wel het meest op.

Start: Haak 6 lossen en sluit deze met een halve vaste tot een rondje.

Toer 1: Haak 5 lossen, 1 vaste in de ring*. Herhaal * 5 keer (= 6 boogjes).

Toer 2: Ga met 2 halve vasten naar het midden van het 1e boogje. Haak 5 lossen, 1 vaste in hetzelfde boogje, 5 lossen, 1 vaste in het volgende boogje*.  Herhaal * nog 4 keer.

Haak tot slot 5 lossen, 1 vaste in hetzelfde boogje, 5 lossen en sluit de toer met 1 halve vaste in de 1e losse van het 1e boogje (= 12 boogjes).

Maak eventueel gebruik van een steekmarkeerder of een gekleurd draadje om het begin van de volgende toeren aan te geven. 

Pindanetje1

Toer 3 t/m 15: Ga met 2 halve vasten naar het midden van het 1e boogje. Haak 5 lossen, 1 halve vaste in het volgende boogje*. Herhaal * tot het einde van de toer.

Sluit de laatste 5 lossen van de laatste toer met 1 halve vaste in de 1e losse van het 1e boogje (= 12 boogjes). Knip de draad op ongeveer 10cm af en haal deze door de lus.

Afwerking: Hecht beide draden via de boogjes af. Voor het koordje kun je een andere kleur katoen gebruiken. Haak voor het koordje een lossenketting van ongeveer 75cm. Hecht de draaduiteinden goed af. Weef het koordje door de bovenste boogjes van je netje en knoop de uiteinden aan elkaar vast. Vul het netje met doppinda’s of vetbolletjes. 

Pindanetje-4

Het originele patroon kun je hier vinden.

Oja, en mocht je nou denken dat je met deze netjes alleen de vogels een plezier doet, dan heb je het mis. In het najaar vinden de eekhoorns het ook heerlijk om van te snoepen. 

Pindanetje-3

Ik ben benieuwd welke kleuren straks jouw tuin opfleuren.

Stuur je een foto?

rinus biesuvel
Door

rinus biesuvel

op 11 Jan 2018

kan je voor mij pindanetjes haken ik pindaas aan parkieten buiten die vul ik met nylon netjes maar is zo kapot ik kan niet hakan of breien

Reactie plaatsen