Mutsje haken - snel en eenvoudig | Breiclub.nl
Mutsje haken - snel en eenvoudig

Snel en eenvoudig een mutsje haken; in deze blog wil ik jullie laten zien hoe je dat doet. En ook nog eens in alle maten.

Ik had nog nooit mutsen gehaakt omdat dat me moeilijk leek. Dit doordat ik dacht dat je beslist een patroon moest volgen om maar de juiste afmeting te krijgen. En vaak had ik dan niet de juiste dikte aan garen. Dus begon ik er maar niet aan.

Totdat ik op een van mijn vele speurtochten op pinterest een matentabel vond. Helaas was dit alleen in het Engels. Maar na nog meer zoeken vond ik ook een tabel in het Nederlands met gewoon de maten in centimeters.

mutsje haken

Met deze tabel wou ik het wel proberen. Je kan alle steken gebruiken die je maar wilt. En je kan ook alle diktes en materialen gebruiken. Dus ook weer een mooie manier om je restjes op te maken.

Ik ben snel aan de slag gegaan. Mijn dochtertje is nu 6,5 maand dus daar kan ik mooi even wat voor maken.

De  maten van mijn mutsje zijn dus in de hoogte 15,5 centimeter en in diameter 12 centimeter. 

Mutsje haken, patroon:

Ik heb zelf een patroontje bedacht. 

Ik heb er voor gekozen om elke toer door te haken. Je kunt dan wel het beste het begin van elke toer even markeren met een steekmarkeerder of wat ik altijd doe een paperclip.

Toer 1: je begint met een magische ring en haakt daar 10 vasten in

Toer 2: in elke vaste twee stokjes

Toer 3: in elk tweede stokje  twee stokjes

Toer 4: in elk derde stokje twee stokjes

Toer 5: in elk vierde stokje twee stokjes

Toer 6- : zo ga je elke toer meerderen totdat de diameter van het mutsje groot genoeg is.

De diameter meet je vanuit het midden van het mutsje naar de zijkant.

Zodra de diameteromtrek groot genoeg is doe je in elk stokje 1 stokje. Dit doe je ook weer zolang totdat je de hoogte van het mutsje hebt bereikt. Dit meet je ook weer vanuit het midden tot de onderkant.

mutsje haken

Voor mijn mutsje heb ik de laatste twee centimeter in vasten gehaakt met een andere kleur. De toeren die ik in vasten heb gehaakt heb ik niet door gehaakt.

Ik heb elke toer afgerond door met een halve vaste naar het begin van de vorige toer te gaan en dan 1 losse te haken als begin. Hierdoor heb je aan de onderkant een mooie overgang.

Je kan je mutsje opleuken met van alles en nog wat. Maar met kleine kindjes moet je er wel omdenken dat het goed vast zit, zodat ze het er niet af kunnen peuteren.

Zelf heb ik ook nog een mutsje voor een pasgeborene gehaakt. Deze heb ik lekker simpel gehouden omdat een pasgeborene van zichzelf al bijzonder genoeg is.

mutsje haken

Hebben jullie nog leuke ideeën voor mutsen?

Het is namelijk wel erg verslavend om te haken. En een gebreid mutsje kan natuurlijk ook. Daar gelden dezelfde afmetingen voor.

Janneke
Door

Janneke

op 16 Oct 2016

Beste Taetske,Superleuk mutsje! En lekker snel gehaakt. Je spreekt van diameter in je blog. En legt uit dat dit gemeten wordt vanaf het midden naar de zijkant van het mutsje. Echter spreek je dan over de straal, de diameter is de doorsnede van een cirkel. Dus je zou het tabel beter om kunnen zetten naar de diameter (dus 18cm bij 0-3 mnd) of je kunt bovenaan de naam wijzigen in straal.Mijn eerste gedachte was...is dat niet een heel klein mutsje, 9cm doorsnede. Tot ik helemaal onderaan het patroon de zin tegenkwam over het meten van een diameter (eigenlijk de straal dus).Groetjes Janneke

ingrid van gompel
Door

ingrid van gompel

op 02 Nov 2018

ja dat was mij ook direkt opgevallen, is inderdaas straal en diameter

Toos
Door

Toos

op 16 Oct 2016

Ik ben op zoek naar een haarnetje voor een grote D pony,hebben jullie een patroon

Marijke
Door

Marijke

op 22 Feb 2017

Hallo Taetske,Sorry, maar als ik jouw maten aanhoudt kan mijn zoon van vijf de muts nog op, terwijl ik een mutsje voor een baby tot drie maanden wilde haken. Jammer maar helaas. Hopelijk hebben anderen meer succes.Groeten, Marijke

Cobie
Door

Cobie

op 08 Mar 2017

Ben nu 5x begonnen kom steeds op een te grote muts

Heleen
Door

Heleen

op 01 Feb 2018

Heb je een patroon voor mij van het mutsje voor pasgeborene?

Mirjam
Door

Mirjam

op 08 Oct 2018

Hallo, Als je zelf de maat wilt weten neem je de hoofdomtrek gedeeld door 3,14. Dat is de diameter. Met een hoofdomtrek van 59 cm ( volwassen man) is dat 18,789 cm geen wonder dat het nogal groot uitvalt. Principe is wel heel leuk. Groetjes Mirjam

Emmy
Door

Emmy

op 04 Nov 2018

Het schema klopt inderdaad niet echt helemaal. Als je wil berekenen hoe groot de muts moet worden neem je de hoofdomtrek, min 2 cm en dan gedeeld door 3.14. dan kom je op de diameter van de kruin. Dus een newborn mutsje voor een hoofdje van 35 cm. Bereken je 33 gedeeld door 3.14 =10.5. dus je meerdert tot je rondje ongeveer 10,5cm doorsnede heeft en dan gewoon verder haken zonder te meerderen. Tot nu toe is het mij als altijd gelukt met die formule😉

Kim
Door

Kim

op 02 Nov 2018

Hoi Leek mij heel leuk om te maken, maar ik krijg een krom getrokken onderzetter... Dus helaas geen succes

Anuschka
Door

Anuschka

op 02 Jul 2019

Ik raakte ook in de war. Maar de tabel klopt wel. 9 cm als diameter. De meetomschrijving klopt alleen niet. Want 9 cm vanuit het midden gemeten (straal inderdaad) is een diameter van 18 cm en dan wordt de muts inderdaad veel te groot.

Debbie
Door

Debbie

op 15 Aug 2019

Via andere websites lees ik ook een diameter van 9 cm, dit klopt wel. Het gaat er om (wat er ook staat na goed lezen) dat je deze meet op het moment dat je aan het meerderen bent. Wanneer je dan de diameter (volledig gemeten over de cirkel) hebt bereikt, stop je met meerderen. Uireraard wordt de diameter van het uiteindelijke mutsje groter. ;) Dus hetgene wat er nu fout in staat is dat je na toer 6 moet meten vanaf het midden, het juiste moet zijn 9 cm totaal.

Marianne van Eck
Door

Marianne van Eck

op 15 Feb 2021

Mijn mutsje is klaar maar de omtrek is nu ongeveer 30 cm terwijl ik lees op internet dat de omtrek van een baby hoofdje 35 cm is. Ik heb precies gedaan wat in de beschrijving stond

Reactie plaatsen