SPLASH SPLASH. Het is zomer. Tijd voor een waterballonnengevecht!
SPLASH SPLASH. Het is zomer. Tijd voor een waterballonnengevecht!

SPLASH SPLASH. Het is zomer. Tijd voor een waterballonnengevecht!


Op een warme zomerdag is het toch heerlijk om met waterballonnen te gooien. Vroeger deden we dat met plastic ballonnen die gevuld moesten worden met water, maar tegenwoordig is het gemakkelijker en milieubewuster om gehaakte exemplaren te gebruiken.

Gehaakte waterballonnen zijn namelijk herbruikbaar en wasbaar in de machine. Er komen geen stukjes plastic in het milieu; u hoeft niet alle deeltjes uit de tuin te plukken. En zeker niet onbelangrijk de kinderen hoeven geen hulp meer bij het vullen en dichtknopen van de ballonnen! De ballonnen moeten heel eenvoudig in een emmer water geweekt worden. U kunt lekker in uw luie stoel blijven zitten, tenzij ze natuurlijk naar u gaan gooien. Maar wat is nu leuker dan zelf ook meedoen?!


Deze gehaakte waterballonnen kunnen gehaakt worden met elk restje garen met bijbehorende haaknaald. Het is wel leuker als het garen veel water op kan nemen, want als ze veel water opnemen krijg je tenminste een lekkere splash! Hiervoor kunt u dus het beste een polyester of acryl garen gebruiken.
Waterballonnen in 2 maten haken:

De waterballonnen worden in een spiraal gehaakt, we sluiten de toeren dus niet, maar blijven doorhaken. Markeer waar de toer begint. De stekenverhouding is niet belangrijk.

Hoe dikker garen en hoe groter de (bijpassende) haaknaald, hoe groter de ballon zal worden.

Ik gebruik een acryl garen voor haaknaald 10 en haaknaald 10 mm. De ballon wordt dan ongeveer 10 cm lang en 7 cm breed. Voor 1 ballon heeft u ongeveer 8 meter garen nodig. Op de foto is dit de witte ballon:

Toer 1: haak 6 Vasten in een magische ring = 6 Vasten

Toer 2: 2 Vasten in elke Vaste = 12 Vasten

Toer 3 t/m 6: haak 12 Vasten

Toer 7: (haak 2 Vasten samen) 6 x = 6 Vasten

Toer 8: (haak 1 Vaste, haak 2 Vasten samen) 2 x = 4 Vasten

Toer 9: 2 Vasten in elke Vaste = 8 Vasten

Haak tot slot nog 1 Halve Vaste in de volgende Vaste en knip het draad af. Werk het draad af.

Wilt u een iets grotere ballon; met hetzelfde garen en dezelfde haaknaald kunt u onderstaande ballon haken. De ballon wordt dan ongeveer 12 cm lang en 9 cm breed. Voor 1 ballon heeft u ongeveer 12 meter garen nodig. Op de foto is dit de blauwe ballon.

Toer 1: haak 8 Vasten in een magische ring = 8 Vasten

Toer 2: 2 Vasten in elke Vaste = 16 Vasten

Toer 3 t/m 7: haak 16 Vasten

Toer 8: (haak 2 Vasten samen) 6 x = 8 Vasten

Toer 9: (haak 2 Vasten samen) 4 x = 4 Vasten

Toer 10: 2 Vasten in elke Vaste = 8 Vasten

Haak tot slot nog 1 Halve Vaste in de volgende Vaste en knip het draad af. Werk het draad af.

Een ballon haken kost weinig tijd. Maak er voldoende zodat iedereen kan blijven gooien. Laat de ballonnen nat worden, gooi en herhaal. Veel waterplezier!
Reactie plaatsen