Haakfrustratie! - Breiclub.nl
Haakfrustratie!

Haakfrustratie! Soms heb je dat wel eens, dan ben je gefrustreerd omdat iets niet lukt of als dingen niet gaan zoals jij ze zou willen.

Ik hang op diverse haakfora rond. Echt geweldig vind ik dat! Mensen showen hun creaties, stellen vragen, delen hun lief en leed op haak (en brei) gebied. Ik vind het inspirerend en steek er ook nog wel eens wat van op.

Ik deel een tip met je vandaag wat voorkomt dat je zo’n irritante, niet mooie, trekkende opzettend krijgt.

Het opzetten van bijvoorbeeld een deken

haakfrustratie Als je dat doet zoals de meeste mensen dat doen, met een ketting van lossen, heb je heel vaak dat de opzetrand gaat trekken. Niets menselijks is mij vreemd en mijn eerste ripple deken heeft ook zo’n irritante, niet mooie, trekkende opzetrand. Gelukkig heeft mijn dochter deze deken geadopteerd en is hij verder wel mooi en warm maar ik wou dat ik toen had geweten wat ik nu weet.

Opzetten met lossen

Opzetten met lossen gaat als volgt: Je zet het aantal lossen op die je nodig hebt (meten is weten) Je haakt 2 of 3 lossen extra voor half of heel stokje en gaat stokjes haken op de lossen. Heel vaak, of beter gezegd, bijna altijd is die lossendraad achteraf te strak en dan krijg je dit: haakfrustratie (2) Heel jammer, vooral als je 200 of meer lossen hebt gehaakt voor een deken en dan blijkt na een aantal toeren dat de onderkant trekt.

Eureka!

Een tijdje geleden kwam ik ergens op internet dé tip tegen: een basis van halve stokjes haken zonder ketting. Op de site van Drops Design staat deze video zonder geluid maar de beelden spreken voor zich. Ook is er een video voor het haken van een basis van stokjes zonder ketting en vasten zonder ketting. Het is even goed kijken en een beetje oefenen maar dan ziet je opzet er zo uit: haakfrustratie Niet meer uithalen, niet meer opnieuw beginnen maar in één keer een prachtige egale opzetrand haken. Ik vind het zo’n beetje de beste tip ooit. Ga jij dit ook proberen? Ik hoop dat je iets aan de tip hebt gehad!

Janneke Assink
Door

Janneke Assink

op 16 Sep 2014

Hoi Angelique, Fijne tip! Ik haakte inderdaad ook telkens de basis met een grotere haaknaald, maar vind de eerste toer (in de lossen haken) zo'n gepriegel. Dan is deze methode fijner lijkt me. Ga ik binnenkort proberen!

Angelique
Door

Angelique

op 17 Sep 2014

Hoi Janneke, Leuk dat je het gaat proberen, de eerste steek is ook wel een beetje gepriegel maar als je de steek eenmaal doorhebt is het echt heel gemakkelijk en je hebt direct eerste 2 toeren tegelijk gehaakt. Laat je me weten of het bevallen is?

thea
Door

thea

op 29 Aug 2015

Gisteren had ik die frustratie dus ook. 255 lossen, anderhalve toer golfjes patroon en kom tot de ontdekking dat de lossen rand trekt!!! Vandaag proefstukje geprobeerd met lossen met een slag dikkere haaknaald, maar ojee, wat een gepruts. Stuit ik na ff zoeken op dit blog....super....maar...ook te gebruiken als basis voor een golfjes deken?? Bedankt voor het delen!!!

MHVB
Door

MHVB

op 20 Apr 2016

ja zeker!!

Kiki v.d. Broek
Door

Kiki v.d. Broek

op 20 Aug 2016

Ik begin pas met haken en ben ook nog eens bijzonder onhandig (!), maar ik vind het toch ontzettend leuk, en ben blij met sites als deze met al die fijne tips!

Reactie plaatsen