Eenvoudige muts haken - Breiclub.nl
Eenvoudige muts haken

Een eenvoudige muts haken, leuk voor beginners, kinderen of gewoon als leuk tussenproject! Deze muts heb ik vorig jaar rond kerst zeker 9 keer gemaakt, iedereen was er weg van!

Ik kan helaas niet meer terugvinden waar ik het patroo precies vandaan gehaald heb. Het is een erg simpel patroon, zeer geschikt voor de beginnende haakster en zelfs voor kinderen die leren haken.

Ik bespreek het patroon vandaag met je!

Benodigde steken

Je hoeft er vier steken voor te kennen:

– de losse

– de vaste; een vaste haak je door een keer de draad door te halen en de twee lussen door te halen.

– de halve vaste; bij een halve vaste trek je de draad die je door de steek gehaald hebt direct door de lus op je haaknaald

– de popcorn stitch / de bobbelsteek: een bobbelsteek maak je als volgt, je slaat de draad een maal om de naald heen, dan steek je in het eerstvolgende gaatje en haal je de draad door, net zoals bij een stokje. Nu heb je drie lussen om je haaknaald, je slaat de draad om de naald en haalt de draad door, nu heb je 5 lussen, doe dit nog een keer en daarna heb je 7 lussen. Sla de draad om de naald en rijg deze door alle 7 lussen. Dit is de basis van een bobbelsteek

Nu op naar het patroon!

Eenvoudige muts haken: de benodigdheden

– Haaknaald nummer 4

– breigaren bedoelt voor naald 3,5 -4

(de gekleurde wol is Fenna van de Wibra, de paarse wol is Lisa van de Action)

muts haken

muts haken

muts haken

Rij 1: Haak 6 losse en maak een ring door een halve vaste te maken in de eerste steek.

Rij 2: Haak 1 losse steek, *1 bobbelsteek en 1 losse*, tussen ** herhaal je 5 maal, sluit de rij met een halve vaste in de eerste losse steek doe die (Sluit elke rij op deze manier).

Rij 3: Haak 1 losse steek, *1 bobbelsteek een losse, een bobbelsteek in hetzelfde gaatje, een losse*, tussen ** herhalen tot het einde van de rij

Rij 4: Haak 1 losse steek, *1 bobbelsteek, een losse, 2 bobbelsteken in hetzelfde gaatje met een losse ertussen*, tussen ** herhalen tot het einde van de rij.

Rij 5 – 10: Haak steeds hetzelfde patroon maar laat steeds 1 bobbelsteek meer tussen de 2 bobbelsteken in hetzelfde gaatje, tot er 7 gewone bobbelsteken tussen zitten.

Rij 11-22: Haal 1 losse steek, in elk gaatje een bobbelsteek en 1 losse steek ertussen, sluit met een halve vaste.

Muts haken: de rand

Hierna begin je aan de rand van de muts: deze zorgt ervoor dat je muts stevig op je hoofd staat, doordat je een aantal steken gaat verminderen.

Het aantal steken hangt af van de wol die je gebruikt en de grootte van je hoofd. Ik geef het patroon mee die ik gebruikt heb bij mijn muts, in de praktijk zal je dit eens moeten testen en eventueel in de rij die erop volgt nog wat steken minderen of herbeginnen en minder steken minderen.

Rij 23: Haak 1 losse steek, haak in elke bobbelsteek en in elk gaatje een vaste steek.

Rij 24: Haak 1 losse steek, haak 3 vaste, minder 1 steek over de volgende 2 steken. Herhaal tot einde van de rij.

Rij 25- 28: Haak een vaste in elke steek.

Knip de draad af, haal deze door de lus op de haaknaald en trek aan, stop beide draden in.

muts

Natuurlijk kan je de rand breder maken en de bobbelsteek langer voorthaken zodat het meer een losse muts wordt, mijn mama had deze ook liever en de foto hierbij is hoe het er dan uitziet.

Ziezo, nu ben je al helemaal voorbereid voor de winter! Misschien heb je met dit warme weer nu nog geen zin om al een warme muts te breien, maar de tijd gaat snel.

muts haken

Wanneer begin jij aan je nieuwe wintergarderobe? Laat het even achter in de comments!

christine
Door

christine

op 30 Jul 2014

Hallo deze is heel mooi, leuk he om te doen zal ik zeker maken ik doe ook alles van handwerk graag het is een toffe hobby doe zo voort want jullie maken mooi dingen groetjes christine

Freya
Door

Freya

op 30 Jul 2014

Erg bedankt voor je leuke reactie! Laat zeker even een foto achter op onze Facebook-pagina als je muts af is, zou ik heel leuk vinden!Groetjes Freya

Hannelide
Door

Hannelide

op 30 Jul 2014

Wat een leuke muts!Dankjewel en ik ga eraan beginnen

Freya
Door

Freya

op 30 Jul 2014

Dankje Hannelide!veel plezier, Freya

Niny.
Door

Niny.

op 05 Aug 2014

Hallo, Idd, leuk patroon. Ben er blij mee. Wol en haaknaalden gaan mee op vakantie.Groet.

esther
Door

esther

op 21 Dec 2014

Ik heb een vraagje wat moet je doen als je muts groot genoeg is en hoe je hem afsluit

anoniem
Door

anoniem

op 19 Feb 2016

Het lukt bij mij niet, hij bobbelt en ik weet niet wat ik fout heb gedaan.

Ine
Door

Ine

op 28 Dec 2017

Moet je bij rij 4 drie bobbelsteken in 1 gaatje maken en bij de volgende rijen 4 enz tot 7 in een gaatje?

Petra
Door

Petra

op 01 Mar 2018

Ik vond rij 4 ook niet zo duidelijk omschreven, maar dit is de bedoeling: Je haakt eerst één bobbelsteek en dan in het volgende gaatje twee. Dan weer één, dan weer twee, zo door tot het einde. In rij vijf doe je dan één 'losse' bobbelsteek méér, dus: één bobbelsteek in een gaatje, in het volgende gaatje ook één bobbelsteek en dan pas in het volgende gaatje twee. Dan weer één, nog één, dan weer twee, en zo door tot het einde. In de volgende rij doe je dan drie keer een 'losse' bobbelsteek. Dus: één bobbelsteek in een gaatje, in het volgende gaatje ook één, dan in het volgende gaatje nog een keer één, en dan pas twee. Dat herhaal je tot het einde van de toer. Zo ga je door, in elke rij doe je er ééntje extra tussen voordat je een dubbele maakt, totdat je er op het laatst zeven losse tussen hebt. Ik hoop dat het een beetje duidelijk is zo? Veel succes met haken, mijn muts is inmiddels af en ik ben er erg blij mee!

Nora
Door

Nora

op 23 Nov 2018

Ik vind het een ontzettend leuk ontwerp, ik heb hem in het mintgroen gemaakt! Echt ontzettend leuk!

Manouk
Door

Manouk

op 16 Feb 2021

Leuk patroon!

Rika
Door

Rika

op 10 Apr 2023

Jammer, Snap er niets van.

Reactie plaatsen