Blijhakertjes, Interview met Marlies Strijker - Breiclub.nl
Interview met Marlies Strijker van het boek “Blijhakertjes”

Interview met Marlies Strijker van het boek “Blijhakertjes”

Op de Handwerkdagen van 29-30 September in de Broodfabriek heb ik Marlies Strijker ontmoet, ontwerpster van het boek “Blijhakertjes”. Op deze dag gaf ze een workshop en had hierdoor helaas geen tijd om direct een interview te doen, wat super logisch is natuurlijk. Daarom hebben we afgesproken het via de mail te doen. Hierbij het resultaat!

Over Marlies

Marlies is een aantal jaar geleden begonnen met haken doordat haar dochter een handwerkboek voor haar verjaardag kreeg. Toen moest ze zelf eerst leren haken voordat ze het uit kon leggen aan haar dochter. Hierdoor was ze gelijk gegrepen door het haakvirus en vond ze het super om iets tastbaars te creëren. Ze vindt het geweldig om met haar handen bezig te zijn en vindt hierin haar rust.Blijhakertjes

Marlies als ontwerpster

Het eerste wat Marlies creëerde zonder patroon was een fantasiedeken. Ze werd overal op internet geïnspireerd door de dekens met allerlei verschillende steken. Je bekijkt bij deze fantasiedekens welke kleur en steek je gaat gebruiken per toer, zodat het altijd een verassingseffect heeft. Toen ze dit eenmaal was gaan doen wilde ze meer.

Voor haar eigen patronen haalt ze inspiratie eigenlijk overal vandaan. Denk aan de natuur, mode- en woontrends, pinterest, kindertekeningen en dergelijke.

Als de ideeën in het hoofd zitten is het heel tof om het helemaal naar je eigen hand te zetten.  De mogelijkheden zijn eindeloos en de ideeën blijven hierdoor maar komen.

Marlies houdt heel erg van variatie, dat is in haakprojecten en ook in garens. Vooral kijkt ze naar kleurencombinaties. Doordat ze dit het belangrijkst vindt werkt ze meestal met katoen.

Haar favoriete patroon wisselt regelmatig. Ze is eigenlijk altijd dol op haar laatst ontworpen patroon.

 

Beginnen als ontwerper

Ik stelde aan haar de vraag: “Wat zijn de valkuilen voor een beginnende ontwerper?”

Hierop was ze heel duidelijk, namelijk:

“Ik denk dat de enige valkuil is, om niet te durven beginnen. Dat hield mij in het begin ook tegen. Ik wilde wel graag, maar wist niet of ik het wel kon. De fantasiedeken was voor mij een heel laagdrempelige manier om te beginnen. Die heb ik alleen voor mezelf gehaakt, zonder het patroon mee te schrijven. Daardoor kon ik wel mijn eerste ervaring opdoen, zonder dat het direct perfect hoefde te zijn.”

 Blijhakertjes

Blijhakertjes

Haar eerste boek “Blijhakertjes” is nu een tijdje uit. Blijhakertjes  is een boek vol schattige knuffeltjes gehaakt in de tapestry-techniek. Deze bijzondere techniek maakt het mogelijk gemakkelijk met kleuren te wisselen en daarmee de leukste knuffels te haken.

 

Blijhakertjes

 

Ze heeft uiteraard ook haar patronen laten testen. Dit liet ze doen door 4 ervaren haaksters, veelal met hun eigen blog/instagram. Ze vond dit erg waardevol want soms zie je de foutjes niet meer.

Blijhakertjes

 

Tot slot de gouden tip van Marlies voor ieder beginnend ontwerper: Gewoon beginnen!

Uithalen als je niet tevreden bent, gewoon opnieuw beginnen. Je hebt niets te verliezen!

De Breimeisjes
Door

De Breimeisjes

op 16 Oct 2017

Leuk en inspirerend interview! En het boek lijkt me fantastisch! Groetjes, Akkelien

Janneke slot
Door

Janneke slot

op 28 Sep 2023

Hai Marlies, wat een prachtige breiwerkjes. Waar zou ik deze kunnen aanschaffen?

Reactie plaatsen