Banju kussen haken: dat is mijn nieuwste project geweest. En dan niet één, maar meerdere! Voor mijn wijnvaten tuinsetje waren namelijk geen leuke kussens te koop waar ik blij van werd.
Het resultaat is ontzettend mooi en alle “haaktijd” meer dan waard! Ook zin om te starten met dit Farbenmix patroon?
Lees hier hoe ik mijn kleurrijke, mooie Banju kussens heb gehaakt. Veel plezier!
Benodigdheden Banju kussen haken
Geïnspireerd door het patroon van Farbenmix (wat in de zon zitten nog leuker maakt) ben ik aan de slag gegaan. Mijn kleurtjes katoen die ik nog had van eerdere projecten aangevuld met allemaal fleurige kleuren, patroon op schoot en haken voor de tv! Wat heb je ervoor nodig?
Starten met een Banju kussen haken
Stap 1.
Ik ben gestart met het haken van de bloemen voor op de kussens van het patroon wat ik heb aangeschaft bij Farbenmix. Het patroon wijst voor zich en is makkelijk te volgen. Er staan ook duidelijke foto’s bij wat ik zelf altijd erg prettig vind.
Stap 2.
Met mijn eerste gehaakte bloem ben ik naar de stoffenzaak gegaan en heb een bijpassend stofje gezocht wat leuk stond bij de bloem. Er was genoeg keus, het is tenslotte zomer dus genoeg fleurige stofjes te vinden!
Stap 3.
De zitting van mijn stoel was 60 diagonaal, je hebt een boven en onderkant nodig voor ieder kussen. De stof breedte is meestal 1,50 of 1,40: je hebt dus voor een kussen 60+1 cm stiknaad nodig en 2x 10 cm voor de opstaande rand van het kussen.
In totaal heb je voor een kussen ongeveer 85/90 cm nodig. Ik hou het graag ruim aan, beter iets over dan iets te kort! Voor het bolletjes band heb je ongeveer 3,5 keer de lengte nodig van de omtrek van je kussen, in mijn geval 3,5 x 60cm.
Stap 4.
Thuis heb ik op patroonpapier op de ‘ouderwetse’ manier van vroeger met een touwtje aan een pen een keurig rondje van 60 cm gemaakt, op de stof gelegd en 1cm naad eraan geknipt. De banden van 10 cm, waar je er twee van nodig hebt voor een kussen, over de gehele breedte van de stof geknipt.
Deze op 10 cm gehouden, als je dan een stiknaadje van 1 cm aan weerszijde aanhoud wordt het kussen uiteindelijk 8 cm dik.
TIP: Wil je deze dikker of dunner dan knip je de rand wat kleiner.
Omdat het kussen diagonaal erg groot is heb je bij dit kussen twee banden van 10 cm nodig, deze naai je aan een kant aan elkaar.
Stap 5.
Omdat mijn kussens erg groot zijn vond ik enkel de bloem erop erg nietig en heb ik op Google allerlei gratis patroontjes gezocht van bloemetjes. Op een zijde van de stof naai je je gehaakte applicaties, die je even met de strijkbout hebt opgeperst, op met een fleurige kleur garen.
Je hoeft niet bij elke applicatie je garen kleur van de naaimachine aan te passen. Omdat er veel kleuren in de bloemen zitten is het leuk dat de kleur garen die gebruikt op andere kleuren weer terugkomt en niet storend dat het met een andere kleur gestikt is.
Stap 6.
Als je de bloemen erop hebt gestikt naai je de zijranden exact langs de zijrand van de bovenkant van je kussen, je houd overal 1cm stiknaad aan! Dit is erg belangrijk anders krijg je een scheef of ovaal kussen ipv een rond kussen.
Als je bijna helemaal rond bent meet je exact waar je de zijkant af kunt knippen. Deze uiteinden naai je aan elkaar en dan maak je vervolgens je rand helemaal rond.
Stap 7.
Je hebt nu de zijrand aan de bovenkant vastzitten, vervolgens naai je op de goede kant van de stof je bolletjes rand vast. Je naait de bolletjesrand op rand van de zijkant zodat deze mooi gaan hangen als je het kussen opvult.
Stap 8.
Vervolgens naai je de bodem op exact dezelfde manier aan de zijrand van de stof. Je legt de binnenkanten van de stof op elkaar. Je laat op het einde ongeveer 20 cm open zodat je het kussen om kunt draaien en op kunt vullen.
Stap 9.
Ik heb kant en klare binnenkussens gekocht via internet van 60 diagonaal, gevuld met stukjes schuimrubber. De kussens waren echter erg dik waardoor ik het gevoel had dat ik op een springkussen zat.
Ik heb de vulling eruit gehaald en los in de kussen hoezen gedaan, aan de vulling van drie kussens had ik meer dan genoeg om mijn kussens op te vullen.
Stap 10.
Vervolgens heb ik de kussens aan de buitenkant dicht gestikt. Je kan er ook voor kiezen om de kussens bijvoorbeeld met knopen dicht te maken of klittenband, je moet dan de ronding van de onderzijde iets groter maken en dan door helften knippen. Dit staat overigens beschreven in het patroon wat je koopt.
De praktijk wijst echter uit dat het erg lastig is om een goed opgevuld binnenkussen waar je op moet zitten door de opening heen te krijgen. Maak je een klein kussen voor op de bank of stoel dan hoeft het binnenkussen niet zo dik te zijn en lukt dat beter.
Rugkussen maken
Stap 11.
Omdat ik nu prachtige kussens had voor de zittingen in mijn wijnvaten, moest ik ook nog iets bedenken als rugkussen. Hiervoor heb ik het bloempatroon gebruikt, deze keer gehaakt van dikke haakkatoen met naald 4,5/5.
Vervolgens opgevuld met knuffelvulling want de vulling die in de andere kussens zit is te klein van stuk. Hierdoor komt het door de gaatjes van de gehaakte bloem en heb je overal stukjes vulling aan je kleding hangen.
Voer je de bloem dan kun je deze vulling wel gebruiken! Je kunt ook een stuk schuimrubber kopen van 8 cm dik, dit in de vorm van de bloem knippen en in de gehaakte bloem stoppen. Je krijgt dan een bloemkussen wat je in je rug kunt zetten en waar je ook op kunt zitten!
Klaar!
Hopelijk beleven jullie met net zoveel enthousiasme als ik hoe leuk het is om deze banju kussen te haken. Mocht je nog vragen hebben, dan kan je deze hieronder achter laten! Veel plezier.
Blog gemaakt door gastblogger: Miranda van Malenstein
Angelique
op 17 Jun 2014Corina
op 12 Aug 2014Elona
op 23 Aug 2022Erna
op 25 Aug 2022Mieke
op 27 Jan 2023Nelly
op 26 Aug 2023