Wolkensteek breien
Wolkensteek breien

In mijn vorige blogs heb ik 3 wolkensteken uitgelegd waarmee het wolkenkussen gehaakt kon worden. Heeft u al één van deze haaksteken uitgeprobeerd of misschien al alle drie en het kussen gehaakt?

Of kunt u niet haken en gaat uw voorkeur uit naar een breisteek? Dat komt dan goed uit, want nu komt de breisteek aan de beurt. 

Er bestaat natuurlijk ook een wolkensteek om te breien. Helaas geen drie verschillende steken zoals bij de haaksteken, maar het is wel een hele mooie breisteek en de wolkjes zijn er heel gemakkelijk in te herkennen.

De wolkensteek is eenvoudig te breien. Het is echt een patroon voor iemand die net begonnen is met breien, want er hoeft alleen recht en averecht gebreid te worden. En de steek is een herhaling van 8 naalden. Door het gebruik van averechte steken ontstaat er een structuur in het breiwerk die eruit ziet als een wolk.

Deze steek kunt u breien met elk soort garen met bijbehorende breinaald. Beide kanten zien er mooi uit, maar er is wel een goede en verkeerde kant. Aan de goede kant ziet u de wolk als een driehoek met de punt wijzend naar boven; aan de verkeerde kant wijst de wolk als een driehoek met de punt naar beneden.


Hoe breien we de wolkensteek?

zet een aantal steken op dat een meervoud is van 8 plus 1, dus bijvoorbeeld (2 x 8 plus 1 =) 17 of (3 x 8 plus 1 =) 25. Dit aantal steken is alleen voor de wolkensteek; hierbij zijn geen kantsteken opgenomen!

Gebruikte steken: re = recht, av = averecht

Ik zet in dit voorbeeld (5 x 8 plus 1 =) 41 steken op en gebruik een lekker dik garen met bijpassende breinaald 8 mm:

Nld 1 = goede kant: (1re, 7av), herhaal (-) tot de laatste steek, 1re, keer

Nld 2: (2av, 5re, 1av), herhaal (-) tot de laatste steek, 1av, keer

Nld 3: (3re, 3av, 2re), herhaal (-) tot de laatste steek, 1re, keer

Nld 4: (4av, 1re, 3av), herhaal (-) tot de laatste steek, 1av, keer


Hier ziet u de wolkjes op een rij gezien vanaf de goede kant na naald 4.

Nld 5: (4av 1re, 3av), herhaal (-) tot de laatste steek, 1av, keer

Nld 6: (3re, 3av, 2re), herhaal (-) tot de laatste steek, 1re, keer

Nld 7: (2av, 5re, 1av), herhaal (-) tot de laatste steek, 1av, keer

Nld 8: (1re, 7av), herhaal (-) tot de laatste steek, 1re, keer

Herhaal nu naalden 1 t/m 8 om zoveel mogelijk wolkjes te breien.Hier ziet u de volgende rij wolkjes gezien vanaf de goede kant na naald 8.


Ziet u de wolkjes al verschijnen? U kunt hier heel eenvoudig een leuk dekentje voor een baby of een kussen mee breien. En bent u al wat meer ervaren dan kunt u dit patroon gebruiken voor een trui, vest of jurk. Zo ziet u dat ook met eenvoudige breisteken een leuk effect gecreëerd kan worden!

Reactie plaatsen