Sok-konijntje breien
Sok-konijntje breien


Mijn dochter was uit een paar sokken gegroeid die mijn oma van in de negentig voor haar heeft gebreid. Ze vond het jammer om ze zomaar weg te doen, juist omdat ‘overoma’ ze gemaakt had. “Mam, kunnen we daar nog iets van maken?” vroeg ze, terwijl ze me met een spijtig gezicht de te kleine sokken in de handen duwde. “Vast wel”, zei ik, al had ik nog geen flauw idee wat.

Misschien omdat het richting Pasen gaat, maar ineens zag ik, al spelend met de sokken, dat het wel een konijn kon worden. En dochter is dol op konijnen, dus dat komt helemaal goed. Ik heb foto’s gemaakt tijdens het maken, zodat ik jullie kan laten zien hoe ik het gedaan heb. Misschien hebben jullie ook wel van die sokken, die niet (meer) draagbaar zijn, maar die je ook niet weg wilt doen en vind je dit wel een leuk idee.

Leg de sokken op elkaar en rijg rondom over de ‘voet’ van de sok, ter hoogte van waar de hak net zo’n beetje begint (waar de voet wijder wordt) rondom een stevige draad, trek strak aan en zet met een paar steekjes vast. De tenen worden de oren. Zie de bovenste breinaald op de foto voor de plaats.


Naai de voorkant dicht, deze naad loopt dan over het midden van de hakken en naai helemaal door naar het boord. Gebruik de matras-steek of jij-en-ikke steek zoals die ook wel genoemd wordt, dan is die praktisch onzichtbaar. Let bij gebreide sokken wel op dat je steeds in dezelfde rij steken insteekt, zodat de naad mooi recht loopt – bijna onzichtbaar is.


Plaats veiligheidsogen, of borduur de ogen later erop. Vul het hoofd op. Hecht een draad aan op het achterhoofdje net onder de oren en naai met de matrassteek een stukje dicht tot het boord begint. Rijg net voor het boord begint een draad rondom. Controleer of er nog wat vulling in het achterhoofdje moet, trek de draad aan en zet vast.

Naai de achterkant dicht op dezelfde manier als bij de voorkant. Vul het lijf op en rijg een draad door de onderkant, let daarbij op dat je beide laagjes van de sok meeneemt in je steken. Trek aan maar nog niet helemaal dichtmaken.

Voor een simpel konijntje (van kleine sokjes?) kun je het wel afwerken en het lijfje een bolletje laten. Je kunt er ook wat meer figuur aan geven door het volgende:
Hecht de draad aan aan de zijkant, een stukje onder het nekje. Steek een centimeter of 2 naar beneden, steek ernaast weer terug omhoog (zie foto ..), trek een beetje aan, zodat er een armpje ontstaat, en ga zo door tot je ca. 2 cm van de middenvoornaad bent, steek de laatste steek een beetje aan de voorkant, midden tussen de rijen steken. Doe hetzelfde aan de andere kant.

Voor de achterpoten steek je heen en weer door het lijf met een lange naald om de vorm van de achterpoot te maken, je maakt beide poten tegelijk. Als je aan de voorkant komt, let er dan op dat je tegelijk ook wat op het buikje drukt, zodat je de vulling wat naar achteren duwt. Stop nu nog wat extra vulling in de poten die je zojuist gevormd hebt.

Nu kun je de onderkant strak aantrekken en goed dichtnaaien. Knip de draad niet af, maar gebruik die om naar de buik te steken, iets onder de handjes, trek redelijk strak aan, en steek terug naar de onderkant. Eventueel kun je dit nog een keer doen net onder de keel. Dit helpt de onderkant wat platter worden, waardoor hij beter rechtop zit.
Geef hem een staartje van een plukje wol, of een pompon.


Borduur een neusje en eventueel mondje.

Dochter was er in elk geval heel blij mee. Wat ga jij maken van sokken?

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 05 Apr 2020

Hoe bekom je de oren

Corina
Door

Corina

op 10 Apr 2020

de oren vorm je door de twee sokken tegen elkaar te knopen, wat eerst de teen/voet van de sok was, worden de oren.

Reactie plaatsen