Rondbreien, it’s magic! Hoe ben ik aan het rondbreien geslagen? Toen ik in scheiding lag, ben ik weer aan het breien geslagen. Ik kon wel wat meditatieve momenten gebruiken.
Ik zocht naar een patroon dat groot genoeg was om een scheiding mee door te komen en simpel genoeg was om mijn verwarde geest erbij te houden. Al snel viel mijn oog op een deken.
Bij toeval ontdekte ik de magic loop. Er ging een wereld voor me open (zie video onderaan)!
De deken
De deken bestond uit 24 vierkanten. En geen gewone vierkanten, maar vierkanten die uit het midden gebreid werden naar de buitenrand, in het rond. De deken had ik gevonden op de site van drops.
Hij is gemaakt van sokkenwol en daardoor niet duur. Maar door het prachtige verloopgaren wordt het resultaat heel mooi. Ik viel ervoor en besloot hem te gaan maken. Vierkantje 1 startte ik met 5 korte sokkennaalden. Op elke pen 2 steken en dan in de rondte. Ik werd er niet vrolijk van.
Het kostte me veel moeite om met zo weinig steken te starten. Het was gewoon een geworstel. Als ik een keer op gang was, ging het wel weer. Maar dat beginrondje, ik zag er gewoon tegen op.
Als ik zover was dat de steken niet meer op de sokkennaaldjes pasten, ging ik over op de rondbreinaald. En dat paste dan eigenlijk ook weer net niet: net te weinig steken om comfortabel op de rondbreinaald te passen.
Bij toeval ontdekte ik de magic loop. En mensen, er ging een wereld voor me open!
Magic loop
Had iemand dit mij jaren eerder even kunnen vertellen? Wat een uitvinding! Voor degenen die net zo onwetend zijn als ik: de magic loop is met een rondbreinaald kleine aantallen steken rondbreien.
Dus alles waarvan ik altijd beweerde dat het NIET kon op een rondbreinaald zoals sokken, vingers van handschoenen, etcetera. Het opzetten van de vierkantjes met de magic loop was ineens een piece of cake.
Hoe werkt het rondbreien?
Je hebt er een lange rondbreinaald voor nodig, minimaal 80cm. En natuurlijk bijpassend garen. Daar gaan we!
1. Zet het aantal steken op dat je nodig hebt. In dit voorbeeld ga ik even uit van 20 steken.
2. Schuif de steken op de flexibele kabel.
3. ‘Breek’ de steken doormidden: tussen de 10e en 11e steek trek je de kabel tussen de steken door. Schuif de steken naar de naaldpunten. Nu staan er 10 steken op beide naaldpunten.
4. Neem de twee naaldpunten in je linkerhand, de werkdraad zit bij de bovenste naaldpunt. Trek de bovenste naaldpunt nu door de steken.
5. Brei de 10 steken van de onderste naald. Keer het werk, schuif weer 10 steken op elke naaldpunt.
6. Herhaal stap 4 en 5. Nu heb je 1 toer gebreid!
Zoals je begrijpt, ga je zo door. Als je het nog eens wilt bekijken, in dit volgende (Engelstalige) filmpje wordt het duidelijk uitgelegd.
Rondbreien voor handschoenen, sokken en kantbreien
Dankzij mijn nieuwe kennis, ging de deken breien nu als een raket. Ik hoefde immers niet meer moeilijk te doen met 5 naaldjes, overzetten naar de rondbreinaald als ik ver genoeg was en dan verder breien.
Ook geen worsteling meer omdat het aantal steken NET te weinig was om goed op de kabel te passen. Ik begon en eindigde met rondbreinaalden. Magic!
En sindsdien ben ik verslaafd aan rondbreinaalden. Ik gebruik ze voor alles. En door de rondbreinaalden brei ik nu ook met plezier handschoenen. Ik had altijd een hekel aan vingers breien, maar dat is over.
Ook gebruik ik ze voor kantbreien omdat je daar op een gegeven moment zo’n kolossaal aantal steken hebt dat het niet op een rechte pen past. Daar zal ik binnenkort meer over schrijven.
Verder sokken ‘TAAT’: two at a time. Ik had altijd last van het ‘Eenzame enige sok syndroom’: ik breide een sok en had dan geen zin meer in de tweede. Nu met de magic loop brei ik twee sokken tegelijkertijd. Dat ga ik binnenkort ook nog uitleggen.
Dus rondbreien, een uitkomst! Ik hoor graag wat jouw ervaringen zijn met de rondbreinaald.
Angelique
op 06 Jun 2014Maaike
op 08 Jun 2014Annemiek
op 17 Feb 2015Annemieke
op 25 Oct 2015Marjanne
op 21 Feb 2016Milena
op 19 Oct 2016Annemie
op 18 Mar 2019Anita
op 16 Apr 2019