Kantbreien voor beginners
Kantbreien voor beginners

Kant breien, kantbreien, lace knitting zijn allemaal bewoordingen voor dezelfde mooie breitechniek. kantbreien levert vaak elegante omslagdoeken en mooie kleedjes op. In deze blog laat ik jullie kennismaken met kantbreien en leer ik jullie bepaalde technieken die ideaal zijn om te leren voor beginners. Mocht je op zoek zijn naar een gratis patroon, dan vind je een verrassing onder deze pagina voor een prachtige sjaal.

Wat is kantbreien?

Laten we beginnen bij het begin, want wat is kantbreien nu eigenlijk? Kantbreien is het breien van patronen met dunne wol op relatief te dikke naalden waardoor een heel luchtig patroon ontstaat. Met een grotere breinaald dan eigenlijk is voorgeschreven voor de betreffende garen krijg je een patroon dat heel losjes valt.

Wat is kantbreien en hoe ziet het eruit? Ik vertel je er meer over in deze video over kantbreien.


Wat is het verschil tussen gebreid kant en kantbreien?

Om het wellicht toch nog iets ingewikkelder te maken, is er een verschil tussen gebreid kant en kantbreien. Kantbreien is een breiwerk waarbij een toer met rechte steken wordt afgewisseld met een rij op verschillende manieren gemaakte gaatjes. Gebreid kant is een gebreide stof waarbij de gaten op elke toer worden gemaakt.

Welke steek wordt meestal gebruikt bij kantbreien?

Wanneer je naar kleedjes of omslagdoeken kijkt die kant gebreid zijn, dan zie je dat deze het kenmerk hebben van kantbreien, namelijk de kunstig aangebrachte gaatjes in het breiwerk. De steek waarmee deze gaatjes worden gevormd, noemen we de vermeerderingssteek die ook wel een yarn-over wordt genoemd. Bij deze steek wordt het aantal steken verhoogd en daarom is het belangrijk dat deze gecompenseerd worden door steken in mindering te brengen.


Wat betekent geen steek in kantbreien?

Wanneer we spreken over steken in mindering brengen, komt het begrip ‘geen steek’ breien ook om de hoek kijken. Wanneer je twee steken samen breit, haal je slechts één steek door de rechterbreinaald en houd je aan de rechterkant één steek van de twee steken over als je de steken af laat gaan. Door ‘geen steek’ te breien, breng je steken in mindering.


Welke maat naalden voor kantbreien?

Zoals eerder gezegd is het bij kantbreien van belang dat je een relatief dikkere naald gebruikt voor dunnere wol, maar dat geeft je nog geen eenduidig antwoord over hoe groot de breinaalden ten opzichte van de breigaren moet zijn. Bij kantbreien gebruik je een breinaald die minimaal één maat groter is dan op het bolletje wol staat aangegeven. Je kunt er ook voor kiezen om de breinaald te kiezen die op het patroon dat je gaat gebruiken staat aangegeven. Uiteraard geldt: hoe groter de breinaald ten opzichte van de breigaren, hoe groter de gaten zullen zijn om het moment dat je gaat kantbreien.


Kantbreien voor beginners

Nu we weten wat kantbreien is, kunnen we beginnen met het breien van een eenvoudig kantpatroon. Er zijn verschillende kantpatronen waar je mee aan de slag kunt, maar ik raad aan om te starten met eenvoudig kantbreien, zodat je deze breitechniek eerst in de vingers krijgt. We starten daarom met het volgende basispatroon:

  • Zet eerst zestien steken op jouw breinaald. Kies ervoor om breinaalden te gebruiken die één maat groter zijn dan de wol voorschrijft.
  • Brei eerst één rechte steek.
  • Sla jouw breigaren van achter om de breinaald die je in jouw rechterhand houdt.
  • Steek de breinaald in de rechterhand in de tweede steek van boven op de breinaald die je in jouw linkerhand houdt.
  • Sla de draad van achter om de breinaald die je in jouw rechterhand houdt en haal door de draad die je zonder steek over je rechternaald hebt geslagen.
  • Herhaal dit patroon tot de een na laatste steek. De laatste steek brei je met één rechte steek.

Een patroon op papier kan soms verwarrend zijn als je als beginner aan de slag gaat. In deze video van Garnstudio DROPS Design wordt dit basispatroon getoond.


Gratis patroon

Ben je klaar voor het echte werk? In deze video van Sheep & Stitch laat Davina zien hoe je met kantbreien een mooie, dikke sjaal breit. Davina laat je kennismaken met verschillende soorten steken en geeft je een duidelijke uitleg met beeld betreffende de steken die je op bepaalde momenten moet gebruiken. Uiteindelijk eindig je met een mooie sjaal die je door middel van kantbreien hebt gemaakt.

Benodigdheden:

  • Wol in een kleur naar keuze voor breinaalden van 10 mm tot en met 12 mm
  • Breinaalden van 12 mm
  • Meetlint
  • Schaar
  • Spelden


Reactie plaatsen