Hartelijk handwerk
Hartelijk handwerk

Rond deze tijd van het jaar zie je veel harten, in de winkels, in de folders en online. Ook in blogs is het een geliefd onderwerp. Dit heeft uiteraard alles met Valentijnsdag te maken.

Harten zijn van alle tijden, het is een prachtig symbool en vandaag deel ik graag wat hartelijke inspiratie.

Zo maakte ik jaren terug deze ballen vol liefde:

Deze ballen waren geïnspireerd op de kerstballen uit het boek “Kerstballen breien met Arne & Carlos”. In de adventstijd deelde ik in Breiclub-blogs hoe ik dit soort ballen brei. Je kunt er achteraf harten op mazen of borduren. Je kunt ze natuurlijk ook direct inbreien.

Hier vind je de blog met een patroon van zo’n bal om achteraf op te borduren en hier is de blog met uitleg van de bal met een ingebreid patroon. Dat betreft geen ingebreid hart, maar je kunt uiteraard altijd andere patronen inbreien of borduren/mazen.

Op het internet kun je ook veel harten vinden als je zoekt naar patronen voor borduurwerk of strijkkralen. En je kunt zelf ook op ruitjespapier gaan tekenen. Ik heb wat harten uitgewerkt:

 

 

Zulke patronen bieden allerlei mogelijkheden. Ook op het gebied van haken. Zelf ben ik aan het experimenteren met filethaakwerk.

Het klassieke filethaakwerk wordt gedaan met stokjes en lossen en bestaat uit open en dichte hokjes. De rechtopstaande lijntjes van de hokjes zijn stokjes en de liggende lijntjes zijn 2 lossen. Wil je een dicht hokje, dan haak je twee stokjes in plaats van de lossen.

Dit is een heel populaire techniek geweest en jaren terug heb ik zelf hiermee gordijntjes gehaakt. Momenteel zie je het steeds vaker en ik zag al hele leuke nieuwe ontwerpen, van bijvoorbeeld placemats en  een zelfs een leuke lantaarn.

Ik wilde wel wat kleinere gaatjes en probeer het nu uit met halve stokjes. Dan hoeft er maar 1 losse tussen of 1 half stokje. Het resultaat is ook wat fijner. Ik probeerde het uit met harten:

 

 

Ik maakte ze tegengesteld, zie je dat? Een open hart in een dichte achtergrond en een dicht hart in een open achtergrond. Ik merkte dat je dan wel heel goed moet opletten bij je teltekening: je moet goed bedenken wat het kruisje op dat moment betekent: een open of een dicht vakje.

Het lijkt me leuk om op deze manier onderzetters of een tafelloper te haken. Deze twee proeflapjes zijn niet helemaal vierkant geworden, ik ga er nog even mee “stoeien”. Je zou er ook leuke vlaggetjes van kunnen maken.

En over vlaggetjes gesproken… Als je met vasten een eenvoudig vlaggetje haakt, kun je er naderhand goed op borduren met kruissteek. Zo kun je heel persoonlijke vlaggetjes maken. Ik heb er al heel wat gemaakt, alleen nog niet een met een hart. Dat komt vast nog wel ❤️

 

Nog een ideetje: vorig jaar rond deze tijd schreef ik ook een blog voor Breiclub.nl met harten erin, daarin vind je een patroon van hartvormige onderzetters. De blog vind je hier.

 

 

Handwerken, doe het met je hart, want dat klopt ❤️

Ik hoop dat ik je op een leuk idee heb gebracht!

Hartelijke groet!

Deze blog is met veel plezier geschreven door

Akkelien

Liefs van De Breimeisjes!

Je kunt De Breimeisjes ook volgen via

 

Over de schrijver
Hallo, mijn naam is Akkelien Smink. Ik ben getrouwd (in 1991) en moeder van een zoon (2000) en wij wonen in Friesland. Zelf ben ik geboren in 1965 en ik heb dan ook handwerkles gehad op de lagere school, zoals dat toen heette. Ook leerde ik wel eens wat mijn moeder en haar moeder. Handwerken heb ik altijd leuk gevonden en ging als een rode draad mee door alle opleidingen die ik volgde. Op de HAVO koos ik textiele werkvormen als examenvak en op de pedagogische akademie haalde ik alle aantekeningen, ook die voor handwerken. Natuurlijk zijn er jaren geweest dat ik nauwelijks een haak- of breipen aanraakte en toch pakte ik regelmatig de draad en wat naalden weer op. Sinds een aantal jaren haak en brei ik er weer vrolijk op los, vaak samen met vriendin Lydia en zo ontstonden De Breimeisjes. Die naam klopt niet helemaal, maar klinkt wel lekker. Er kwam een website en later een blog, om te laten zien wat we allemaal maken. Dat is meer “mijn ding”, vooral het bijhouden van de blog (debreimeisjes.blogspot.nl) vind ik erg leuk. Zonder Lydia was het vast niet eens ontstaan, dus blijft het De Breimeisjes. Nog steeds hebben Lydia en ik regelmatig “club”, dat wil zeggen: we drinken koffie/thee, nemen daar wat lekkers bij, kletsen heel wat af en ondertussen zijn we aan het haken of breien. Altijd weer inspirerend!
Reactie plaatsen
Your information is safe with us