Gebreide knoopsgaten: alle soorten en maten - Breiclub.nl
Gebreide knoopsgaten: alle soorten en maten

Maak jij wel eens gebreide knoopsgaten? Je hebt ze in alle soorten en maten! Horizontaal, verticaal, groot, klein…

Voor het maken van gebreide knoopsgaten bestaan veel methodes, ook afhankelijk van de grootte die je nodig hebt.

Ik zal de methodes laten zien waar ik zelf ervaring mee heb, en hopelijk hebben jullie er iets aan! Heb je zelf aanvullingen? Laat ze achter in een reactie onder dit blog!

Deel op je Twitter:

Interessant en leerzaam: ik heb net een leuk blog gelezen over gebreide knoopsgaten @breiclub.nl!

Gebreide knoopsgaten: Horizontaal of verticaal?

Allereerst kan je kiezen tussen een horizontaal en een verticaal knoopsgat, als je de boord (van een vest bijvoorbeeld) apart breit, dan breit men meestal een horizontaal knoopsgat zodat het knoopsgat uiteindelijk rechtop komt te staan.

gebreide knoopsgaten

Brei je de boord tegelijkertijd met het voorpand, kiest men meestal voor de verticale manier, zodat het knoopsgat wederom rechtop staat.

gebreide knoopsgaten

Mijn favoriete, gebreide knoopsgaten

Eerlijk gezegd kies ik ervoor om altijd een horizontal knoopsgat te maken, ongeacht de methode van breien die ik heb gekozen. Ik vind dat de verticale  methode er zeer onpraktisch en tijdrovend uitziet; terwijl het zoveel makkelijker kan.

En als ik eerlijk ben zie ik ook niet veel verschil tussen een horizontaal of verticaal knoopsgat, maar ik vind deze methode toch even het vermelden waard. Helaas kan ik hier geen tips over geven, maar zeker wel over de andere methodes!

Knoopsgat van 1 steek

Voor kledij voor kinderen en voor kledij met kleine knoopjes gebruik je een knoopsgat van 1 steek, deze is tevens ook de makkelijkste. Wel is de maximale grootte van de knop die je dan gebruikt ongeveer 15mm, als de knop die je gekozen hebt groter is, zou ik voor een andere methode hieronder kiezen.

Deze werkwijze is heel simpel, op de plaats waar je de knoop wilt, brei je 2 steken tesamen en daarna 1 omslag over de naald. In de volgende rij brei gewoon weer verder en daar verschijnt je knoopsgat. Makkelijk toch!

Knoopsgat van meerdere steken: methode 1

Voor de grotere gebreide knoopsgaten ga je beter te werk als volgt;

1. Op de plaats waar je het knoopsgat wenst, kant je het nodige aantal steken af en brei je verder de naald af.

Om te weten hoeveel precies je er moet afkanten kan ik je alleen maar aanraden om het even te proberen, want het hangt natuurlijk ook af van welke dikte van wol je gebruikt.

2. Hierna brei je weer verder tot aan de afgezette steken en zet je weer hetzelfde aantal steken op op de naald.

Bij deze manier is het wel het beste dat je het knoopsgat verstevigt door middel van een festonsteek langs de rand. Deze methode kan ervoor zorgen dat een knoopsgat na een tijdje zijn stevigheid verliest. Met de volgende methode is de kans dat dit gebeurt duidelijk minder.

Knoopsgat van meerdere steken: methode 2

Deze werkwijze vind ik zelf het fijnst, hier wordt het knoopsgat in een en dezelfde naald gemaakt, niet zoals hierboven vermeld dat je in de tweede naald de steken weer moet opzetten.

gebreide knoopsgaten 3

1. Zoals altijd brei je weer tot aan de plaats waar je het knoopsgat wenst, je haalt de draad naar de voorkant van het werk, haalt een steek af en brengt de draad weer naar de achterkant.

2. Vervolgens kant je de gewenste steken af, zonder ze te breien, keer het werk.

3. Breng de draad weer naar de achterkant, plaats de rechter naald tussen de twee eerste steken op de linkernaald en haal de draad erdoor. Deze lus plaats je over de linkernaald heen en dit is de eerste bijgezette steek, dit herhaal je steeds tussen de twee eerste steken totdat je je aantal steken plus 1 hebt bijgezet.

4. Nu keer je terug het werk, haal de eerste steek af zonder te breien en haal de laatste opgezette steek over deze steek. Dit sluit het knoopsgat mooi en zorgt er ook voor dat het knoopsgat minder snel uitrekt.

5. Nu brei je gewoon verder zoals je patroon aangeeft.

knoopsgaten

Ziezo, ik hoop dat mijn uitleg je heeft verder kunnen helpen! Als jullie zelf nog tips hebben laat het zeker even weten, ik vind het altijd leuk om nog bij te leren!

Template not found..

Mysterblanket_640x150_2015

Jeannette van Altena
Door

Jeannette van Altena

op 14 Aug 2014

bedankt weer voor deze tip, ik lees jullie tips met veel plezier en aandacht, dus blij met jullie site!

Freya
Door

Freya

op 14 Aug 2014

Dankjewel, heel leuk om te horen!Freya

marijke hoefakker
Door

marijke hoefakker

op 04 Aug 2015

Dank je wel dat ik het nog een keer kan zien en lezen, heb het overgeschreven , heb geen printer bij mijn laptop. Ga het proberen, ben een driekante doek aan het breien voor min kleindochter en wil er een knoopsgat in maken met een knoop zodat ie niet afglijdt. Groetjes, Marijke.

thea.
Door

thea.

op 07 Aug 2015

Knoopsgat metdhode2 vind ik moeilijk op punt 2 en 4.Nadëre uitleg mogelijk?

Astrid
Door

Astrid

op 27 Aug 2015

Misschien dat wat ik hieronder schreef over 2 helpt? En bij 4 zou het mij helpen te weten dat je de draad weer naar achter moet doen, haal de eerste steek af, is van de linkernaald naar de rechter plaatsen. Dan de tweede steek van de rechter naald over de eerste halen.Daarna kun je verder breien.

Astrid
Door

Astrid

op 27 Aug 2015

Hoi Freya, Fijne duidelijke uitleg. Ik las dezelfde op een andere site, maar daar kwam ik er niet helemaal uit, hier nu wel. Dank! Volgens mij sla je alleen 1 klein stukje over in methode 2, punt 2. Voor je keert moet je de laatste overhaal steek terugplaatsen naar de linkernaald toch? Anders krijg je het niet voor elkaar. Als ik dit niet had geweten van de vorige uitleg die ik las, dan was ik er waarschijnlijk niet uit gekomen.Groetjes Astrid

Hanneke
Door

Hanneke

op 06 Jul 2016

mislukt hoor. precies gedaan wat je schreef maar echt mislukt.

Berlinde Cantens
Door

Berlinde Cantens

op 16 Dec 2016

Kan mij iemand helpen met filmpje of werkwijze die duidelijk is om knoopsgaten te maken zonder draden door te knippen. Worden achteraf in breiwerk gemaakt maar snap er iets van

Catja
Door

Catja

op 02 Jan 2017

Leuk al die tips, helaas snap ik de tweede manier va knoopsgaten maken helaas niet...

louise seltenrijch
Door

louise seltenrijch

op 01 Mar 2017

door louise op 1maart 2017 sorry maar ik snap er geen sikkepit van, kan echt wel breien maar geen knoops gaten maken schijnbaar. ben misschien wel dom maar krijg het echt niet voor elkaar HELP!!!!! met vriendelijke groet louise

Juffie Wollebol
Door

Juffie Wollebol

op 22 Mar 2017

Ik kan ook breien, maar dit is abracadabra. Een filmpje erbij zo ENORM helpen! Zou dat kunnen?

Anne
Door

Anne

op 29 Mar 2018

Ik heb het ook reeds 3x geprobeerd op een proefstuk, het lukt me helemaal niet. Het is een hele warboel! Is dit een valkuil?

Reactie plaatsen