Een visserstrui voor mijn kerel
Een visserstrui voor mijn kerel

Voor een aantal jaren terug heb ik mijn eerste boek van ‚Visserstruien’ gekocht. Dat was in den Burg op ons favoriete vakantie-eiland Texel. Later heb ik het tweede boek gekocht op de haak- en breidag in Zwolle, na een lezing van de schrijfster van deze boeken: Stella Ruhe. Hele mooie informatieve boeken met een hele verzameling aan patronen van visserstruien uit alle havenplaatsen in Nederland.

Afgelopen zomer was ik weer op Texel. En ik was bij het bewuste winkeltje waar ik het eerste boek gekocht had, en waar ik ook altijd mijn Texelse wol koop. Daar hing een voorbeeldtrui van een ‚gemodificeerde’ visserstrui, gemaakt van Scheepjes Zuiderzee met het patroon van Texel.

De reden dat ik nog nooit een visserstrui had gemaakt was dat ik de ronde hals van dergelijke truien niet echt mooi vind. Deze ‚gemodificeerde’ trui vond ik erg mooi: in plaats van de ronde hals, had deze een sluiting met knopen en een kraag.

Proeflapje maken en tellen maar!

Ik heb dus de benodigde hoeveelheid garen gekocht (8 strengen Zuiderzee is genoeg) en meegenomen naar huis. Ergens in oktober ben ik begonnen met de trui te maken. Ik had ondertussen een parapluhaspel en een wolwinder gekocht en had eerst van de strengen wol knotten gemaakt (zie een eerder blog van mij).

Hierna ben ik echt begonnen met breien. Eerst een proeflapje maken en de steken tellen en opmeten. Want er staat in het boek niet uitgewerkt hoeveel steken je moet gebruiken bij welke maat. Dus naar aanleiding van het proeflapje en de opgenomen maten, bij degene voor wie je de trui breit, moet je berekenen hoeveel steken je moet opzetten en hoeveel pennen je moet breien.

Voor mij een flinke uitdaging dus. In het verleden had deze werkwijze me veel te grote truien opgeleverd…..

Deze visserstruien brei je in het rond, zodat er zo weinig mogelijk naden zijn. Nu bleek de rondbreinaald die ik gebruikte niet helemaal te passen voor de hoeveelheid steken dit ik had opgezet (meer dan 200).

Rondbreien

Nu had ik eerder al eens het een en ander gelezen over rondbreinaalden waarbij je pennen en de kabels kunt verwisselen. Ik ben eens gaan goochelen voor informatie op internet en kwam daar de rondbreinaalden van Knit-Pro tegen. En heb ik mezelf eens zo’n setje Royale cadeau gedaan. Ik moet zeggen dat ze de investering meer dan waard zijn! Ze breien zoveel fijner dan de gangbare rondbreinaalden! Dus hiermee kon ik verder.

Waar ik tegen aan liep….

Het volgende probleem kwam om de hoek kijken: het garen is erg donker (donkerblauw) en bij daglicht is er prima mee te werken. Maar in de avonduren (zeker tijdens de herfst/wintermaanden) kon ik bij kunstlicht het patroon niet meer goed zien.

Eerst dacht ik dat mijn leeftijd parten was gaan spelen en heb een leesbrilletje gekocht. Maar ook dat mocht niet baten. Het lag toch echt aan de kleur van de wol en de lichtintensiteit. Ondertussen kwam mijn dochter met haar project voor haar opleiding om het hoekje kijken (zie een eerder blog), en dus stond de trui voorlopig op een laag pitje.

Ondertussen was mijn man wat aan het pruttelen dat hij toch echt graag zijn trui wilde hebben. En natuurlijk was, met de laatste koude periode eind februari, zo’n warme trui natuurlijk wel handig geweest. Maar ‚haastige spoed is zelden goed’, is mijn ervaring.

Toen het einde in zicht was heb ik nog drie keer de kraag moeten uithalen….. De eerste keer omdat ik de sluitbies verkeerd om had (op de damesmanier). Tja, en daar moet je bij een kerel niet aan komen zetten 😉

De tweede keer omdat ik de kraag halverwege de sluitbies heb gemaakt, zodat de de zijkanten van de kraag in het midden zat. En dat zat toch niet netjes, toen mijn man hem aantrok.

De derde  keer omdat de kraag te lang was en daarom raar begon te krullen. Maar ‚drie maal recht is scheepsrecht’: nu is de trui klaar en helemaal goed. Mijn man tevreden en hij kon hem met de afgelopen paar koude dagen toch nog aantrekken!

Het leuke was dat ik, toen ik klaar was met breien, de trui niet meer in elkaar hoefde te zetten. Daar zie ik op een een of andere manier toch altijd tegenop. Dus het rondbreien van een trui is zeker een aanrader! En de trui is gelukkig niet te groot uitgevallen: dus de berekening in combinatie met het proeflapje was ook goed.

De Breimeisjes
Door

De Breimeisjes

op 21 Mar 2018

Het duurt even, maar dan heb je ook wat. Prachtig! Ik zelf vind donker garen ook niet meer fijn werken. En ik denk dat het toch met de leeftijd te maken heeft. Groetjes, Akkelien

Marga Doornbosch
Door

Marga Doornbosch

op 21 Mar 2018

Dank je Akkelien voor jouw compliment! Inderdaad, het was de moeite waard. Zeker die snoet van mijn blije kerel! Tja, misschien toch een sterkere handwerklamp kopen voor werken met donker garen..... Groetjes, Marga.

Marga Doornbosch
Door

Marga Doornbosch

op 21 Mar 2018

Dank je Akkelien voor jouw compliment! Inderdaad, het was de moeite waard. Zeker die snoet van mijn blije kerel! Tja, misschien toch een sterkere handwerklamp kopen voor werken met donker garen..... Groetjes, Marga.

Marijke Raspoort
Door

Marijke Raspoort

op 25 Mar 2018

Goedemorgen. Ondanks dat ik een uur korter heb geslapen toch wel wakker. En zeker toen ik die trui zag. Wat is hij mooooooooooooi. De trui die mijn man zo graag wil. En ik ben eerlijk gezegd al aan een patroon begonnen maar geen succes. Dit is hem die hij wil. Is er ook een patroon van te koop dan haal ik mijn trui uit ( alleen voorpand voor de helft af hoor) en dan begin ik echt opnieuw. Al ik hem zo blij mee maken en dat heeft mijn kanjer wel verdiend. Groetjes en een fijne zondag. Marijke Raspoort

Marga Doornbosch
Door

Marga Doornbosch

op 29 Mar 2018

Hallo Marijke, dit komt uit het boek 'Visserstruien' van Stella Ruhe. Dit model is aangepast. In plaats van een ronde hals wordt deze trui gebreid met een kraag en sluiting. Het ingebreide patroontje is van Texel. Groetjes, Marga

Ina
Door

Ina

op 25 Mar 2018

Ik heb ook een visserstrui uit dat boek (met wol gekocht in hetzelfde winkeltje in den Burg) gebreid. Inderdaad een fikse klus, maar het resultaat was geweldig! Helaas, bij de eerste keer in de was is de trui per ongeluk bij de 40 graden-was ingekomen, dus nu ligt hij ongebruikt, lelijk in de kast.

Marga Doormbosch
Door

Marga Doormbosch

op 29 Mar 2018

Ik kan me voorstellen dat het flink balen was, Ina! Al dat werk eigenlijk voor niets...... Hoop niet dat mij dat overkomt (is mij wel eens gebeurd in het verleden). Groetjes, Marga.

Sylvia
Door

Sylvia

op 04 Apr 2018

Wat grappig dat dit weer terug komt. Ruim 30 jaar geleden verschillende visserstruien gebreid. Ook wel de patronen/motiefjes gebruikt voor gewone truien. Helaas de patronen kwijt. Het waren patronen van Bretonse truien. Misschien weer eens oppakken. Ziet er mooi uit zeker in deze kleur.

Hannah
Door

Hannah

op 22 Oct 2020

Hoi, mag ik je vragen welke wol en kleurnummer je hebt gebruikt voor de laatste trui met het kaartje eraan? Met vriendelijke groet, Hannah

Selia Uyleman
Door

Selia Uyleman

op 13 Apr 2021

Goedemorgen, ik ben aan het zoeken naar een mooi breipatroon van een schipperstrui en kwam die van jou tegen. Wat een geweldig mooi patroon met deze kraag en wat mooi gebreid door jou. Is het mogelijk dat ik het patroon van jou kan kopen, ik wil hem heel graag gaan breien. Graag hoor ik van jou of dit mogelijk is, wat ik hoop. Met vriendelijke groet Selia

Betty
Door

Betty

op 23 Jul 2021

Hoi Babette Wat een prachtige trui!!! Ik kan me goed voorstellen dat je man er blij mee is! Waar kan ik het patroon van deze trui kopen? Groetjes van Betty

Reactie plaatsen