In de vorige blog die ik voor Breiclub schreef had ik het over rondjes haken.
En rond breien, dat kan ik ook. Wat ik me al een tijdje afvraag is: kun je ook een rondje breien?
Ik had al wel eens prachtige kantwerken gezien, die rond gebreid waren, dus dat het kan, dat wist ik eigenlijk wel. Nu nog weten hoe je dat doet.
Toevallig heb ik een paar jaar geleden een boekje gekocht (een kringloopgelukje, ik vond het op een rommelmarkt!) en dat heet: “150 bijzondere haak- en breifiguren” en het is gemaakt door Heather Lodinsky.
Er staan ruiten, vierkanten, driehoeken en ook andere vormen in zoals sterren en bloemen. En het begint met rondjes.
Heel leuk om eens mee te experimenteren!
Wat me opvalt is dat je niet eens in elke toer hoeft te meerderen. Als je meerdert, dan verdubbel je direct het stekenaantal. Ik herinnerde me dat ik daar wel eens iets over gelezen had en dat het iets met Pi te maken had. Daar heb ik weer op gegoogled en dan kom je bij een zeer interessante persoon tercht: Elizabeth Zimmermann. Zij was echt een brei-ster! Op Wikipedia staat heel veel over haar, ik vertel een klein beetje. Ze is geboren in Devon, Groot-Brittannië, in 1910. Ze volgde opleidingen in Duisland en Zwitserland. Van haar moeder had ze op de Engelse manier leren breien, van haar Zwitserse gouvernante leerde ze continentaal breien. Ze trouwde met een Duitse man en met hem emigreerde ze naar Amerika.
Daar begon ze o.a. een postorderbedrijf op breigebied en ze had een breiprogramma op tv. Ze was een grote promotor van de continentale breimethode en van de flexibele breinaalden. Ik las dat zij het i-cord https://breiclub.nl/voor-beginners/breien-voor-dummies-de-i-cord-breien/ gelanceerd heeft en ze ontwikkelde ook een matenformule, EPS, die nog steeds door ontwerpers wordt gebruikt.
Nog iets grappigs: ze zat altijd te breien, zelfs als ze bij haar man achterop de motorfiets zat!
Op de eerste foto is er net gemeerderd naar 16 steken,
op de tweede foto zijn er 3 toeren gebreid
en op de derde foto is er gemeerderd naar 32 steken.
Van haar is ook de “Pi”-sjaal. (Pi is een wiskundig begrip en heeft te maken met de verhouding tussen de omtrek en de diameter van een cirkel.) Nu wil ik dit verhaal niet al te ingewikkeld maken met moeilijke en/of wiskundige begrippen en daarom houd ik de beschrijving van hoe dat werkt bij de Pi-sjaal kort: Je verdubbelt steeds het aantal steken in bepaalde toeren. De hoeveelheid toeren tussen die meerderingen verdubbelt ook steeds. Dus je hebt steeds een groter aantal toeren waarin niks verandert! In zo’n deel kun je dan hele mooi patronen verwerken, zonder dat je tegelijk hoeft te meerderen.
Op de eerste foto zijn er weer 6 toeren gebreid,
op de tweede foto is gemeerderd naar 64 steken
en op de derde foto zijn vervolgens 12 toeren gebreid.
Op de foto’s die je in deze blog ziet, kun je mijn rondje zien groeien, op de eerste foto van de volgende drie heb ik net gemeerderd naar 128 steken, daarna ben ik in gerstekorrelsteek door gaan breien, dus afwisselend 1 steek recht, 1 steek averecht. Na 2 toeren alles afgehecht, dat zie je op de tweede foto. En toen heb ik het geblockt, op zo’n puzzelmat gelegd, natgespoten met water en een beetje Eucalan en rondom vastgespeld.
Kijk, dit is mijn eindresultaat:
Een heel leuk experiment en ik denk dat je hier hele leuke dingen mee kan doen. Ik zie al mooie ronde kussens voor me!
Ook wil ik graag meer weten van Elizabeth Zimmermann, dus ik weet wat ik ga vragen voor moederdag, een boek van haar!
Als je meer wilt weten over deze vrouw of bijvoorbeeld over de Pi shawl, op het wereldwijde web is veel te vinden.
Heb jij al eens een rondje gebreid?
Deze blog is met veel plezier geschreven door
Akkelien Smink
Volg je mij al?
https://debreimeisjes.blogspot.com/
En dat kan ook via
- Facebook: @debreimeisjes
- Instagram: @debreimeisjes
Nellie Rovers
op 25 Apr 2021Akkelien
op 25 Apr 2021Andrea Aksu
op 26 Apr 2021Breiclub
op 03 May 2021