Brei een bij!
Vandaag een eerbetoon aan de bij in deze Breiclub-blog. Want waar zouden we zijn zonder bijen? Bijen zijn heel belangrijk voor de bestuiving van veel planten en bloesems en hebben daarom ook een grote rol in de keten van al het menselijk voedsel. En dan zorgen zij ook nog eens voor honing. Best bijzondere insecten, die bijen! Daarom zet ik ze vandaag in het zonnetje en laat ik je zien hoe je een bij breit.
Wat heb je erbij nodig?
– De kleuren die bij een bij passen zijn geel, wit en zwart. Kijk in je voorraad of je nog wat restjes hebt. En uiteindelijk mag je natuurlijk zelf weten wat voor kleuren je kiest, want een gebreide bij hoeft niet beslist natuurgetrouw te zijn.
– Daarbij heb je 5 bijpassende breinaalden nodig en ook een haaknaald, voor de vleugels.
– Verder moet je er een schaar en een naald bij pakken voor het afhechten en wat fiberfill om de bij te vullen.
Hoe brei je de bij?
Het is op basis van een gebreide kerstbal, maar dan anders. Je breit deze bij in het rond.
Zet 12 steken op met wit, verdeeld over 4 naalden, je breit met de 5de, in het rond.
Toer 1: alle steken recht (12)
Toer 2: *2 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (16)
Toer 3: *3 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (20)
Toer 4: *4 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (24)
Toer 5: *5 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (28)
Vanaf hier ga je afwisselend 3 toeren zwart en 3 toeren geel breien.
Toer 6: *6 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (32)
Toer 7: *7 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (36)
Toer 8: *8 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (40)
Toer 9: *9 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (44)
Toer 10: *10 steken recht, meerder 1 steek in de steek ondere de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (48)
Toer 11 t/m 20: alle steken recht (48)
Vanaf nu ga je minderen.
Toer 21: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 10 steken recht*, herhaal van * tot * (44)
Toer 22: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 9 steken recht*, herhaal van * tot * (40)
Toer 23: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 8 steken recht*, herhaal van * tot * (36)
Vanaf hier brei je de rest van de bij met zwart.
Toer 24: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 7 steken recht*, hethaal van * tot * (32)
Toer 25: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 6 steken recht*, herhaal van * tot * (28)
Toer 26: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 5 steken recht*, herhaal van * tot * (24)
Toer 27: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 4 steken recht*, herhaal van * tot * (20)
Toer 28: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 3 steken recht*, herhaal van * tot * (16)
Toer 29: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 2 steken recht*, herhaal van * tot * (12)
Knip de draad ruim af. Met een naald haal je die draad door alle 12 steken die nog op de breinaalden staan, dan kunnen de breinaalden eruit. Maak de onderkant van de bij dicht met het begindraadje. Vul de bij met fiberfill en trek dan de draad die je door de steken geregen hebt heel goed aan en hecht het goed af.
Nu haak je met wit twee rondjes, dat zijn de vleugels. Haak in een magische ring 6 vasten, in de tweede toer haak je in elke vaste 2 vasten, dan heb je al 12 steken. In de derde toer haak je *1 vaste, in de volgende steek 2 vasten* en meerder je zo door tot 18 steken. Afhechten en klaar.
De vleugels zet je boven op de bij vast met een paar steekjes.
Borduur met wit oogjes op het zwarte deel, dat is ‘t kopje. Borduur met zwart 2 voelsprietjes tegen het kopje over het naastliggende gele streepje.
Bij of…
Volgens mijn zoon is het eigenlijk een hommel. Want hommels hebben zo’n witte achterkant. Hommel of bij, met allebei ben ik blij! Zelf heb ik ook geëxperimenteerd met letters inbreien en ik maakte o.a. een hommel. Alle bijen en hommels die ik gemaakt heb, vind je op mijn blog onder het label “hommel”.
Deze gebreide bij is geïnspireerd op een gehaakte hommel/bij. Haak je liever dan kun je dat patroon in deze blog vinden, je vindt daarin een link naar het bestand.
En wil je de bijen en hommels echt helpen? Zorg dan dat je lekker veel bloemen in je tuin hebt!
Volg je mij al?
https://debreimeisjes.blogspot.com/
En dat kan ook via
- Facebook: @debreimeisjes
- Instagram: @debreimeisjes
Deze blog is met veel plezier geschreven door
Akkelien Smink
Hubertine de Koning
op 26 May 2019Akkelien
op 26 May 2019Zoef
op 07 Jun 2019