5 redenen waarom je altijd bij moet houden hoe je breit…
5 redenen waarom je altijd bij moet houden hoe je breit…

5 redenen waarom je altijd bij moet houden hoe je breit…

Stel, je bent een trotse, ervaren breister. Of nou ja, dat denk je. Opschrijven welke maten naalden je gebruikt? Nah, wat een onzin, je breit wel zo snel dat je dat altijd nog wel weet. En zo niet, dan kom je er makkelijk zat achter. Toch..? Ik vertel je vandaag 5 redenen waarom je het misschien, mogelijk, toch maar moet opschrijven…

Je project raakt kwijt

Project kwijtraken? Huh? Dat kan toch nooit? Eh, zeg nooit nooit. Ik dacht het ook, en toch raakte mijn paar sokken, waarvan ik er al eentje af had, zodanig verborgen onder allerlei andere troep dat het na een paar keer verplaatsen echt foetsie was. En de naalden zaten er niet meer in, want die had ik inmiddels elders in gebruik. Oeps.

Je denkt dat je het wel weet, maar dat is niet zo

Goed, okay, dus je wilt eindelijk de tweede sok starten omdat het project gevonden is. Joepie, aan de gang! Maar ja, welke naald(en) had je eigenlijk gebruikt..? In mijn geval was dit nou net een project met twee maten, in verband met het inbreien van het patroon. Dus helemaal veel mogelijkheden. Ik wist nog wel dat ik toendertijd geen 3mm naald had van mijn favoriete set, dus was het niet naald 2.5 en 3mm zoals het patroon zei. Maar welke maat had ik dan gekozen? Pffft, ik wist het echt niet meer.

Het uitvogelen is mogelijk, misschien, toch wat moeilijker dan je denkt

Nou ja, goed, okay, dus het is niet 2.5 en 3mm, maar wat is het dan wel? Mogelijk 2.25 en 2.75, of misschien tocch 2.75 en 3.25? (Voor de mensen die zich afvragen of het nou eigenlijk echt uitmaakt, blijf lezen, dan zie je wat er gebeurde…)

Ik heb twee verschillende naaldensets van hetzelfde merk. De mini’s gaan van maat 2-2.5mm, en hebben de dunste kabels. De kleine naalden gaan van 2.75-5mm, en hebben wat dikkere kabels. Dus, dacht ik, makkelijk zat, als ik nou in mijn foto’s ga spitten, kan ik misschien zien of ik twee dezelfde diktes kabel gebruikte of niet. Zo niet, dan was het 2.25 en 2.75mm, zo wel, dan was het 2.75 en 3.25mm.

Ik ging gauw aan de slag, spitte mijn archief door, en vond… Dit. De eerste sok was dus al een jaar af. Oeps. (Wat heb ik dan eigenlijk dat jaar gemaakt? Ook dat weet ik even niet meer… We noemen het maar jonge-moeder-brein, geloof ik)

Ik denk het wel te zien, het zijn twee verschillende kabels, dus is het 2.25 en 2.75mm. Yes, aan de slag, laten we die sok dan maar eindelijk afmaken!

Je had het toch fout uitgerekend
Ik begin vol goede moed, en twijfel eerst een tijdje of ik niet een te kleine naald gepakt heb, omdat de boord veel strakker lijkt dan de eerste. Maar goed, toch even doorgaan, omdat dit bedriegelijk kan zijn. Breien, breien, breien. Oeh, mooie kleurtjes, en wat gaat dit lekker!

Maar dan kom je bij het tweede patroon, en dan pak je toch de eerste sok er weer bij en… Oh.

Het klopt dus echt niet. En in plaats van een te kleine naald is hij te groot! Huhhh?

Jup. Er was kennelijk nog een derde mogelijkheid. Ik vond toen ik begon kennelijk 72 steken opzetten zodanig veel dat ik nóg een maat kleiner had gepakt, waarbij er blijkbaar de 2.5mm van mijn mini set bezet was, waardoor ik een losse naald had gepakt, die… Je raad het hopelijk al… Dezelfde dikte kabel heeft als mijn iets grotere set. Ahum.

En dus pak ik de naalden opnieuw, trek de wol weer uit, schrijf deze blog en begin daarna zuchtend weer aan de tweede sok. Met maat 2mm en 2.5mm.

En daarom kan het dus misschien, mogelijk, toch handig zijn om bij te houden wat je precies doet als je breit. Leer van mijn fouten…

En jij, wat was jouw grootste/leukste/grappigste brei-blunder?

Marieke
Door

Marieke

op 14 Apr 2020

Ik heb een breimachine, dus een heel andere techniek. Maar ook heel herkenbaar dat je moet opschrijven welke steekgrootte (naalddikte) je gebruikt. De stekenverhouding uitrekenen gaat, net zoals met handbreien , aan de hand van een proeflapje. Soms begin ik enthousiast met een proeflapje, soms meerdere totdat de goede steekgrootte gevonden is. Dan zou het handig zijn om dat op te schrijven....want voordat je een trui hebt uitgerekend en echt gaat beginnen duurt soms wel een tijdje. En dan heb je alles uitgerekend.....weet je niet meer hoe je het proeflapje had gemaakt 🙊. Ook ik heb 1 sok liggen, plus wol en zonder informatie. Sokken breien op een breimachine is trouwens wel erg leuk om te doen, als je eenmaal doorhebt hoe het moet.

Tirza Haasnoot
Door

Tirza Haasnoot

op 02 May 2020

Wat gaaf om te doen! Ik wil dat ook echt nog een keer doen, breien met een breimachine. Wie weet of t een keer lukt... En jup, opschrijven, proeflapjes enzovoorts, het lijkt zo basis, maar het is toch best heel belangrijk!

Reactie plaatsen