Maarliefst 25 tips om te leren breien: we gaan ze vandaag met je delen! Er valt zoveel te zeggen en te delen over het leren breien dus laten we gewoon maar beginnen. Ik hoop dat de tips je beter gaan leren breien.
Mocht je nu een echte beginner zijn, dan raad ik je aan om ook de gratis Breiclub starterscursus te volgen: je vindt hem hier!
Tip 1: De wil om het te leren en rust in jezelf
Die zul je niet direct begrijpen, maar toch is het heel belangrijk. Je moet de rust hebben in jezelf om datgene wat je wil ook te bereiken. Daarnaast is ook de wil om het te leren belangrijk. Breien kent vele facetten, en die heb je niet binnen een uur allemaal onder de knie.
Daar is oefening voor nodig. Heel veel oefening. Dit betekent ook wel eens, dat je dingen uit moet halen. Gooi dan niet de naalden aan de kant, maar leg ze een uurtje weg, en probeer het dan eens opnieuw.
Tip 2: Docent
Even zo belangrijk is het zoeken van een goede docent. Die docent moet zelf ook rust uitstralen, en niet te beroerd zijn om iets meerdere malen voor te doen. Maar ook een docent moet bereid zijn om dingen te leren, en in te spelen op het feit, dat er mensen zijn die op een andere manier breien dan zijzelf. Ook een docent moet inventief durven zijn. Met zowel linkshandigen als rechtshandigen kunnen werken. Zich in anderen durven verplaatsen – en te beginnen bij het begin.
Tip 3: Materiaalkeuze
Ook als beginnend breier moet je niet direct willen bezuinigen op je materialen. Goede naalden, goed garen. Ik zelf adviseer om te beginnen altijd een goede sokkenwol. Opal of Regia, om er bijvoorbeeld twee te noemen zijn heel fijn om mee te werken.
Daarnaast heeft Scheepjes enkele goede sokkengarens in hun assortiment, bijvoorbeeld de Invicta Extra en de Invicta Glamour. Een mooie ronde draad, waar je lekker je gang mee kunt gaan, en – belangrijker nog – niet direct kapot gaat, als je eens een stukje moet uithalen.
Begin liever niet met mohair of angora, als je het breien moet gaan leren. Dat wordt echt een drama. Niet doen dus! Hoe mooi het ook mag zijn, voor een beginner is mohair niet fijn.
Qua naalden is het vaak een kwestie van gevoel. De een zal je aanleren om direct op rondbreinaalden te gaan werken, de ander leert het liever op rechte naalden aan. Voor beide valt wat te zeggen – en om een cliché uit de wereld te helpen: ook op rondbreinaalden kun je “rechte lappen” breien. Uiteindelijk zal het een combinatie worden – voor het ene project zul je de rechte naalden gaan pakken, voor een andere de rondbreinaalden.
Tip 4: Andere keuzes maken, gebruik video’s
Stel, dat je niet direct iemand in de buurt hebt, die je de eerste beginselen van het breien bij kan brengen. Dan kun je kijken of video-leren iets voor je is. Veel kun je zo al vinden op Youtube, maar ook binnen Breiclub.nl is een starterscursus breien, waar je direct mee kunt starten. Stap voor stap worden de meest belangrijke dingen uitgelegd, in het Nederlands ook nog!
Als je iets niet goed mee krijgt… spoel je het stukje gewoon terug, net zolang tot je het snapt. Kijken en zelf doen. Lukt het niet direct? Ook hiervoor geldt: leg het als het niet goed een uurtje weg. Lees tip 1 nog maar een keertje door. Wij hebben het breien ook niet in een ochtend geleerd… daar is ook heel wat tijd overheen gegaan.
Tip 5: Maak proeflapjes
Heb je haar weer… met de proeflapjes. Jazeker! Sterker nog: Maak er altijd twee. Maak ze even groot, op dezelfde naalddikte. En gooi er dan eens 1 in de wasmachine. Kijk dan eens wat er gebeurt.
Proeflapjes leren je namelijk heel veel over de materialen die in het garen zijn gebruikt. Op deze manier kun je ook beter bepalen of het garen past, bij het patroon wat je wil gaan maken. Krimp kun je op deze manier berekenen, zodat je – als je breiwerk af is – niet direct met een veel te klein truitje zit. De fabrikant geeft op de bandrol van het garen vaak ook een richtlijn mee. Binnenkort gaan we ook op video uitleggen hoe je je proeflapje spant, om de juiste berekeningen te kunnen maken. Houd Breiclub.nl dus in de gaten!
Meneertje Wolmuis wil ook leren breien. Hij is speciaal vanuit het huis van Annette gekomen, om een les te nemen. Met haar toestemming is de foto bij dit artikel geplaatst. De rechten zijn dus voorbehouden aan Annette van Essen, ©2015.
Volgende week gaan we verder in deel 2. Heb jij ook tips of aanvullingen? Deel ze gerust met ons!
Judith
op 21 Jun 2015