Handnaalden? Wat zijn dat nou weer? - Breiclub.nl
Handnaalden

Voor handwerken heb je naalden nodig. Breinaalden, haaknaalden, maar ook handnaalden. Handnaalden? Wat zijn dat nou weer?

Nou dat ga ik jullie proberen uit te leggen in deze blog.

Ik ben van het haken en heb een heel assortiment aan haaknaalden. Als je haakt, heb je ook een handnaald nodig om bijvoorbeeld je draden weg te werken. Als je regelmatig amigurumi haakt, dan weet je dat je een naald nodig hebt om de verschillende onderdelen van de amigurumi aan elkaar vast te maken. En als je op je haakwerk wilt borduren om versieringen aan te brengen, dan heb je weer een naald nodig.

Handnaalden

Deze naalden die je met je hand gebruikt worden handnaalden gebruikt. Logisch toch. Daarnaast heb je machinenaalden voor naaimachines.

Handnaalden

Over machinenaalden valt ook een blog vol te schrijven, maar aangezien ik deze naalden niet gebruik richt ik mij op de handnaalden.

Aan alle afzonderlijke naalden zal ik in deze blog niet toekomen. Wel kan ik jullie vertellen dat er drie categorie├źn zijn voor naalden.

Namelijk: naai-, borduur-, en stopnaalden.

Naainaalden worden gebruikt voor het naaien van textiel en hebben over het algemeen een scherpe punt. Hoe dunner de stof, hoe dunner de naald.

Naainaalden hebben vaak een klein oog, omdat het garen dat gebruikt wordt vaak ook dun is. Hoe dikker het garen hoe groter het oog. Het kan soms heel lastig zijn om een draad door het oog van de naald te krijgen. Hiervoor zijn verschillende hulpmiddelen op de markt.

Handnaalden

Prym draaddoorhaler

De oudste en meeste bekende draaddoorsteker staat hier afgebeeld op de foto. Weten jullie ook eindelijk waar dit ding voor is!

Handnaalden

Borduurnaalden zijn dikkere naalden met een groter oog, om het borduren met dikker borduurgaren mogelijk te maken. Borduurnaalden hebben soms een scherpe punt, maar kunnen ook stompe punten hebben om het materiaal waarop je borduurt niet te beschadigen.

Voor het naaien van wol bestaan nog dikkere naalden. Deze zijn dus handig om te gebruiken voor je amigurumi projecten.

Handnaalden

Dan tenslotte de stopnaald. Deze naald wordt gebruikt om letterlijk je werk te stoppen oftewel het dichtstoppen van gaten in je werk. Denk daarbij aan het stoppen van sokken. Dit is dus een repareernaald. Stopnaalden zijn vaak ook wat dikker en hebben en wat stompere punt. Deze naalden zijn ook goed te gebruiken voor je amigurumi werk of om draden mee weg te werken.

Handnaalden

Dan heb je ook nog kromme naalden. Deze naalden worden veelal gebruikt voor reparaties aan doek, tapijten, bekleding en zeilen. Door hun vorm is het makkelijk om door hoeken heen te gaan en te werken in kleine ruimtes.

Nou, ik hoop dat jullie weer wat geleerd hebben dit keer en dat je ook wat aan de informatie hebt. Welke naald je ook gebruikt, pas op dat je je niet in de vinger prikt. ­čśë

Uit ervaring weet ik, dat dat pijn doet.

 

Conny
Door

Conny

op 06 Apr 2017

Laatst kwam ik "wolnaalden" tegen: dikke naalden met een soort kunststof lusje eraan. Ze zijn ook voor dikke wol te gebruiken. Ik had ze nog nooit gezien, kende ook alleen de stopnaalden voor het afwerken van brei en haakwerk. Bij het werken met dikkere wol is het niet altijd makkelijk om de draad door het oog te krijgen. Dat zal met deze naalden niet zo snel gebeuren. Ze zijn trouwens van het merk Pony.

Esmeralda
Ellen
Door

Ellen

op 06 Apr 2017

Lana Grossa heeft ook ' wollnadeln', setje met 3 maten. Zelf heb ik ze op een beurs gevonden. Heel handig om draadjes in te stoppen. Vooral als je maar een kort eindje hebt wat je moeilijk in een gewone naald geprutst krijgt.

nieneke
Door

nieneke

op 10 Apr 2017

sorry, maar kromme naalden gooi je weg. Met ronde naalden daarentegen naai je zware textiel aan mekaar.

Vincent
Door

Vincent

op 07 May 2020

sorry maar dat is fout.

Gr carla
Door

Gr carla

op 13 Apr 2017

Carla ik ben al een poos opzoek naar handbalde met een groot oog vroeger heten ze maasnaalden. Ik zou graag een zetje van iemand willen kopen wie kan mij daar aan helpen

Reactie plaatsen