Doe maar mee. Als nieuweling in de brei- en haakwereld kom je vanzelf de term CAL danwel KAL tegen. Ongetwijfeld bijgestaan door een te enthousiaste foto en een berichtje over hoe leuk het wel niet is.
Of juist dat ze het zestien keer hebben geprobeerd en uiteindelijk toch maar voor een alternatief zijn gegaan, of een echt creatieve oplossing. Ik heb het over de crochet-along of knit-along, vertaald haak of brei mee. Een project waarbij het patroon telkens in delen bekend wordt gemaakt. Ik ben net aan mijn eerste begonnen en dus tijd voor een stukje over dit soort projecten, het waarom en het hoe.
Ik was nooit echt geïnteresseerd in een C/KAL. Je weet immers vaak niet wat je gaat maken en de meesten zijn zulke grote projecten. Dat wil zeggen veel garen nodig en ergens tijd vandaan zien te halen. Als werkende en reizende student makkelijker gezegd dan gedaan.
Toch komen er ook steeds meer kleine K/CALs en in veel gevallen blijven de patronen lang online staan zodat je altijd uit kan lopen of in kunt halen. Maar stiekem mis je dan wel het leukste deel. Juist omdat de patronen (meestal) elke week worden gepubliceerd, ben je met een hele groep mensen op hetzelfde moment met hetzelfde stuk bezig.
Niet alleen leuk, maar vooral ook handig als je er niet uit komt. Want dat is de reden dat ik aan mijn CAL begonnen ben. In het voorjaar op de handwerkbeurs heb ik de eerste steken gemaakt met de techniek Tunisch Haken. Erg leuk, maar echt veel patronen zijn er niet van – daarover vast nog wel een keer.
Gelukkig voor mij is er in Delft een winkel Knotten die dit jaar alweer haar tweede CAL met Tunisch haken presenteert. Na 4 kussens is het nu de sjaal Summer around the corner. Veel C/KALs zijn anders dan de andere patronen en geven je de mogelijkheid om, vaak in korte tijd, veel verschillende nieuwe steken of technieken te leren. Met als gevolg dat ik elke avond op de bank zit te prutsen alsof ik nog geen jaren kan haken. Maar het resultaat mag er zijn.
Een heel tof ander voorbeeld van een CAL is de Mandela Madness, misschien wel een van de meest bekende CALs. Er worden heel regelmatig nieuwe gestart, waardoor je altijd wel iets leuks klaar hebt. Voor haken staat er een overzicht van welke CALs er nu lopen en wanneer de patronen worden gepubliceerd in deze Google Calendar.
Voor KALs heb ik zo’n overzicht niet kunnen vinden. Houdt er wel rekening mee dat veel van de patronen in het Engels zijn geschreven, al worden er ook meer en meer vertaald in het Nederlands. En natuurlijk organiseert elke grote wolwinkel eigenlijk wel een ‘doe mee’ project gedurende het jaar, van heel klein tot heel groot.
Kortom, in lijn met nieuwe dingen leren en leuk met mensen kletsen, zie ik geen reden om niet te starten.
Mijn tip als eerste project? Begin met de mystery blanket van breiclub.nl. Ik zeg uit ervaring dat je dan zeker te weten in een warm bad terechtkomt met behulpzame mensen en uitdagende – maar niet te – patronen en supermooie garen.