Zeshoekje haken uit 1952
Zeshoekje haken uit 1952

Zeshoekje uit 1952

Van mijn oma kreeg ik bij haar verhuizing een stapel oude brei- en haakpatronen, knipsels uit kranten en tijdschriften, en ook een paar oude maandbladen, waaronder een Libelle uit 1952. In die tijd stonden er nog best veel zelf maak patronen in het blad, en ik koos er eentje uit om eens te proberen. En hier wil ik ook het patroontje van delen, met een eigen draai eraan en wat tips wat je kunt doen met het zeshoekje.

Het was even wennen aan de schrijfwijze van het patroon, en voor wie graag vanaf schema’s werkt, in dit geval was er geen schema, alleen een beschrijving. Veel van de knipsels uit de stapel van oma hadden trouwens wel degelijk een schema en een aantal zelfs alleen een schema en heel weinig tekst. En nergens staat vermeld wie de ontwerpers / ontwerpsters zijn geweest, zoals dat in die tijd nog gebruikelijk was.

Oorspronkelijk was het patroontje van het zeshoekje bedoeld voor een sprei, gemaakt met ‘ongebleekte katoen’ no. 10 of 12 en haaknaald no. 4 of 5. Nou heb ik voor het onderste motief een wat dikker garen genomen en een haaknaald van 4 mm, maar ik vond het niet zo mooi worden. Mijn restje was ook te klein om het hele motiefje af te maken, Voor een sprei zou het wel fijn zijn, de motiefjes zijn duidelijk groter, zodat het ook nog eens af komt. Als voorbeeld wordt een sprei van 200 bij 225 cm genoemd, waar je dan 1800 gram katoen voor zou moeten hebben. Zo’n sprei zal zeker prachtig zijn, maar ik denk niet dat er nog veel handwerksters zijn die de moed hebben zo verschrikkelijk vaak hetzelfde motiefje te haken.

Voor een wat verfijndere ‘look’ nam ik een dunnere katoen en een haaknaald van 2,50 mm. Wat me bij het halve eerste motiefje al opviel en bij deze me toch wat stoorde is dat de punten van het kleine zeshoekje in het midden niet  gelijk zitten met die van de buitenste zeshoek, net of hij iets gedraaid zit. Daarom haakte ik het volgende zeshoekje met een kleine aanpassing, ik voegde tussen toer 2 en 3 van het oorspronkelijke patroon een toer boogjes toe, zodat de boogjes van de volgende toer precies boven de puntjes uitkomen.  Hier volgt het patroon, op een wat modernere manier omschreven.

Begin met 8 l (lossen) en sluit tot een ring met een hv (halve vaste).

Toer 1:  24 st (stokjes) in de ring

Toer 2:  3 l (= eerste stokje), *(1 st, 3 l, 1 st) in vlg. st., 1 st, sla 1 st over, 1 st. herhaal vanaf * tot je rond bent, sluit met hv

Toer 3:  haak hv tot in de 3l boog van de vorige toer,* 4 l, v tussen de volgende 2 st, dus boven de overgeslagen st.  4 l, v in l-boogje herhaal vanaf * rond sluit met hv (Wil je het oorspronkelijke motief, dan laat je deze toer weg.)

Toer 4:  2 hv tot halverwege het 4l boogje, 1 v, *7 l, v in vlg 4l boogje, herhaal tot je rond bent, sluit met hv in de eerste v (in plaats van de laatste v),

Toer 5:  2 hv langs de 7l boog, 3 l (=eerste st), 3 st in zelfde boog, *(2 st, 3 l, 2 st) in vlg boog, 4 st in vlg boog, herhaal vanaf * tot eind van de toer, sluit met hv

Toer  6: 3 l, 5 st, *(2 st, 3 l, 2 st) in 3l boog, 8 st, herhaal vanaf * tot einde toer, sluit met hv

Toer  7: hv in vorige st, *6 l, v in 5e st, 4 l, (2 st, 3 l, 2 st) in 3l boogje, 4 l, v in 4e st, herhaal vanaf * tot je rond bent.

Als je meerdere zeshoekjes aan elkaar wilt maken, kun je dit al hakend doen door in de laatste toer steeds halverwege de lossenboogjes van een zijde een vaste te maken om het tegenoverliggende boogje van het eerste zeshoekje.

Je zou dit motiefje ook met heel fijn wit garen en fijn haaknaaldje kunnen maken voor in de kerstboom of op een kerstkaart als ster. Met naald 2,5 en bijpassend katoentje zou het ook een leuk zomerhemdje /  truitje of vestje kunnen opleveren. Er zijn op internet wel schemaatjes te vinden hoe je van zeshoekjes een kledingstuk maakt. In deze dikte zou het ook mooi staan als kerstkleedje onder een kaarsje. Of haak meerdere aan elkaar in allerlei kleurtjes als fleurige deken over je tuinbank, of als kleed over je tuintafel.

Veel haakplezier met dit oude patroontje!

En de tas van oma biedt nog ruim voldoende inspiratie voor mooie haak en brei projecten. Als jullie het leuk vinden om vaker van dit moois uit de oude doos te zien, laat dan een reactie achter onder dit bericht.

Een hartelijke groet uit Zweden,

Corina van Krieken – van den Hoofdakker

Handwerktuin.blogspot.com

Irene Pieters
Door

Irene Pieters

op 22 May 2019

Hoe leuk om zo met de patronen van je oma aan het werk te gaan! Wat een weelde aan mogelijkheden , vooral als je er met moderne ogen (en materialen mee bezig gaat. Ik heb vorig jaar een stapeltje Engelse handwerkbladen op de kop getikt. Ook boordevol inspiratie! Veel succes met de uitwerking van alles.

Elizabeth
Door

Elizabeth

op 22 May 2019

Ja, dat is prachtig als die oude patronen ook bewaard blijven. Ik heb ook nog een stapel hele oude boekjes, daar moet ik toch nodig eens in gaan kijken!~ Ik ga het patroontje van je oma even wegzetten op pinterest! Dankjewel...

Ineke
Door

Ineke

op 22 May 2019

Heel mooi, heb het ook even bij mij op Pinterest gezet, makkelijk om weer terug te vinden.

Anne-Mieke
Door

Anne-Mieke

op 03 Jul 2019

Geweldig, ga eraan beginnen. Heb zelf een tijdschrift van Margriet gevonden op rommelmarkt, met daarin een prachtig damesvestje.

Reactie plaatsen