BoHo-Tas haken
BoHo-Tas haken

BoHo-Tas haken

De trend van nu is toch wel de ronde boho tas. Je ziet ze in alle kleuren en materialen voorbij komen. In dit blog deel ik met jullie hoe je deze leuke tas zelf kunt maken en naar eigen smaak kunt oppimpen met kralen en schelpen.

Thick and Quick garen

Voor deze tas heb ik het Thick and Quick garen gebruikt van Lammy Yarns in de kleur Okergeel. Dit is een bandachtig garen wat uitermate geschikt is om leuke woondecoraties te maken , maar ook tassen. Het garen is 100 % katoen, Naalddikte 9 – 10 , Gewicht 200 gr met een looplengte van 100m.

Gebruikte afkortingen :

LS = Losse

V = Vaste

HV = Halve Vaste

STK = Stokje

HH = Herhaal

 

Benodigdheden :

3 Bollen Thick and Quick garen

Haaknaald 9

Borduurnaald

8mm kralen

Schelpen

Sterk rijggaren

Schaar

 

Info vooraf :

Elke toer begint met 3 LS = 1 STK

Elke toer sluit je met een HV

Het haken van een 3 cluster stokjes werkt als volgt:

Sla de draad  om de naald , steek door , haal op, sla om en haal door de eerste 2 lussen op de naald.                                 Je hebt nu 2 Lussen op je naald, Herhaal dit tot je 4 lussen op de naald hebt staan, sla om en haal door alle 4 de lussen, haak nog 1 LS en je cluster is klaar.

Een cluster van 4 werkt hetzelfde als de cluster van 3 alleen haak je een extra STK zodat je niet 4 Lussen op je naald hebt staan maar 5 waar je de naald in 1 keer doorheen haalt.

Patroon  2 X

Het patroon wat ik heb aangehouden voor deze tas is een gratis patroon afkomstig van beads and basics. Link wordt onderaan dit blog gedeeld.

Start met een magische ring, haak 3 LS ( telt als 1 STK) en 15 STK, sluit met hv

Toer 1 : Haak 3 LS (=1 STK). Haak vervolgens een cluster van 2 ST in het eerstvolgende STK, haak 1 LS. *Haak een cluster van 3 STK in het volgende STK , haak 1 LS* HH * – * 14 keer en sluit met een HV.

Toer 2 : Haak 3 LS, haak een cluster van 3 STK in de eerstvolgende LS van de eerste toer, haak 2 LS , *haak een cluster van 4 STK in het volgende STK , haak 2 LS* HH * – * 14 keer en sluit met een HV.

Toer 3 : Haak 3 LS, Haak in elke 2 LS-ruimte 4 STK, de laatste met 3 STK omdat je naast de 3 LS van het begin van de toer uitkomt.

Toer 4 : Haak 4 LS , haak 1 HV in het eerste STK van het groepje van 4 STK. HH tot einde toer.

Toer 5 : Haak 1 LS en haak vervolgens 5 V in elk Losseboogje van de vorige toer. HH tot einde toer.

Toer 6 : Haak 3 LS , Hier gaan we meerderen, *Haak 4 STK, 2 STK in de volgende steek, haak 5 STK, 2 STK in het volgende steek.* HH * – * tot einde toer.

Toer 7 : Haak 3 LS en haak 1 STK in elke steek.

Hecht af en werk de draadeinde weg.

Versieren van je Boho-Tas

Als je het leuk vindt kun je nu 1 of beide kanten van je tas versieren met kralen en schelpen om die extra Ibiza touch eraan te geven

Ik heb houten kralen van 8mm gebruikt en schelpen waar de onderkant open van is zodat je er naald met draad doorheen kunt steken.

Om de houten kralen erop te naaien steek je van onderaf in door je tas naar boven, steek door de kraal, steek weer terug in je tas om de kraal heen. Dus de draad zit nu aan de buitenkant van je kraal, Herhaal dit nog een keer en je kraal zit vast,

Om de schelp te bevestigen doe je precies hetzelfde.

Aan elkaar haken van de cirkels

Leg de cirkels met de goede kant naar buiten op elkaar. Leg de boogjes mooi over elkaar heen.

Hecht een nieuwe draad aan door met een HV door 1 van de steken van de voorste cirkel te halen. (9de STK vanaf het midden heb ik gedaan) Haak 8 LS en haak met een HV vast aan de achterste cirkel. Haak in elke LS nu 1 STK, haak een HV in het STK naast de HV waar je bent begonnen.

Nu ga je de cirkels aan elkaar haken dit doe je door een STK te haken op de volgende manier;  je slaat de draad om,  steek nu onder de lussen van beide panden door om de draad op te halen, en maak het STK af

Haak 3 LS, haak 5 STK. Haak 2 STK in de volgende steek (meerderen) * Haak 6 STK, haak 2 STK in de volgende steek* Herhaal * – * tot aan het 10de STK vanaf het midden..

Je haakt nu de volgende Lus:

Haak 3 LS , haak 1 HV in het volgende STK, haak 8 LS en haak deze met een HV vast aan de achterste cirkel. Haak nu in elke LS  1 STK, en haak weer een HV naast de HV waar je bent begonnen.

Hecht af en werk de draadeinde weg.

Haken van de band :

Je haakt met 2 strengen garen tegelijk een LS-ketting van 160 LS, knoop de band bij de uiteindes van de LS-ketting  bij elkaar en klaar is het.

Het maken van de Franjes

Bepaal hoe lang je de franjes wilt hebben en knip hier 28 groepjes van 2 draden van die je dubbelvouwt. Steek je haaknaald door een steek aan de onderkant van je tas , haal het groepje van 2 draden door de steek en leg een knoop. Knip aan het einde de franjes op gelijke lengte.

En nu is je tas klaar!!

De link hieronder is van het patroon van beads and basic waar foto’s bij staan voor verduidelijking.

http://blog.beadsandbasics.com/gratis-haakpatroon-boho-tas/

Welke zomer haakpatronen zou jij hier graag willen zien? Laat het me weten in de reacties hieronder!

Neem ook eens kijkje op mijn Facebook pagina of volg me op Instagram en Pinterest.

https://www.facebook.com/rcstyle.doetinchem/

Tot volgende week!!

Groetjes Roelke☀️

E. P. Keur
Door

E. P. Keur

op 16 Mar 2024

Gehaakte top, beetje wijd vallend, in n grotere maat dan 46 aub! Alvast bedankt!

Reactie plaatsen