Het haakstekenalfabet: De gruissteek of the grit stich - Breiclub.nl
Zo haak je de gruissteek/grit stitch

Uren kan ik kijken naar haakvideo’s op Youtube. Op dit platform kun je onwijs veel creatievelingen vinden die video’s maken over een steek of techniek. Zeker als je ook Engelse video’s geen probleem vindt, is dit echt dé manier om nieuwe steken te ontdekken. Alweer een jaar geleden vond ik daar een uitleg van de gruissteek of hoe ze het in de video noemde: the grit stich. Ik wil jou daarover vandaag meer vertellen.

Deze steek is een variatie op de vaste en geeft het haakwerk wat meer structuur. Een ander groot voordeel: het haakwerk is helemaal hetzelfde aan beide kanten. Er is geen goede op slechte kant. Kenmerkend aan deze steek is dat je steeds een steek overslaat en in de volgende steek twee vasten haakt. Dit komt allemaal aan de orde in deze uitleg.

Garenkeuze

Ik heb deze steek met vele garens geprobeerd, maar vind het het mooiste effect geven bij een chunky draadje. Voor de gruissteek vind ik Durable Cosy en ByClaire Softmix bijvoorbeeld heel erg geschikt. Op de foto’s zie je een proeflapje met de eerdergenoemde Softmix gehaakt met haaknaald 6 mm.

gruissteek

Het haken van de gruissteek

Al het haakwerk begint bij het opzetten van lossen. Je kunt zo veel of weinig lossen opzetten als jij wilt. Belangrijkste is dat je een oneven aantal lossen hebt. De eerste en tweede toer is het fundament van deze steek. Laten we beginnen. Ik haakte 13 lossen voor dit proeflapje.

Toer 1

1 vaste in de 3e losse – *sla de volgende losse over – 2 vasten*. Herhaal het stuk tussen de sterretjes totdat je nog twee lossen over hebt. Sla de een na laatste losse over en haak 1 vaste in de laatste losse.

Toer 2

We beginnen met een keerlosse en draaien het werkje. Haak 1 vaste in de eerste steek. Dat is de steek direct onder de keerlosse.

*sla de volgende losse over – 2 vasten*. Herhaal het stuk tussen de sterretjes totdat je nog 1 steek de 2 overgeslagen lossen van de opzetketting over hebt. Sla de laatste steek over en haak 1 vaste in de 2e losse van de opzetketting.

Toer 3

We beginnen met een keerlosse en draaien het werkje. Haak 1 vaste in de eerste steek. Dat is de steek direct onder de keerlosse. Net als bij de tweede toer.

*sla de volgende losse over – 2 vasten*. Herhaal het stuk tussen de sterretjes totdat je nog 1 steek de keerlosse over hebt. Haak 1 vaste in de keerlosse van toer 2.

gruissteek

gruissteek

gruissteek

Herhalen, herhalen, herhalen

Vanaf hier herhaal je steeds de derde toer tot de gewenste lengte. Het is even opletten waar je op het einde van de toer insteekt. Als je de herhaling eenmaal doorhebt kun je deze steek haken tijdens je favoriete tv-programma of serie.

gruissteek

Wil je de video die ik in het begin noemde bekijken? Het is een Engelstalige video, maar laat echt heel close de steek zien.

Wat zou jij haken met de gruissteek/grit stitch? Ik zou het leuk vinden als je het mij laat weten in de reacties!

De Haakhelden

www.dehaakhelden.com

www.facebook.com/haakhelden

De Breimeisjes
Door

De Breimeisjes

op 06 Aug 2017

Die steek ziet er inderdaad leuk uit, ga ik eens wat mee proberen! Groetjes, Akkelien

Reactie plaatsen