Vaasje omhaken met de gruissteek, patroon - Breiclub
Vaasje omhaken met gruissteek

Vaasje omhaken met de gruissteek: Een aantal weken geleden vertelde ik jullie over de gruissteek. Deze steek wordt ook wel de grit stitch genoemd. Het is een variatie op de vaste een geeft net wat meer textuur aan het haakwerk. Na het schrijven van dat blog heb ik gelijk een saai, zwart een vaasje omgehaakt. Vandaag geef ik jullie de werkbeschrijving hiervoor.

Vaasje omhaken

Het vaasje

Dit vaasje is eigenlijk gewoon een ‘stenen’ bierflesje van Hertog Jan. Nadat mijn vriend het biertje had opgedronken, heb ik het flesje met kokend water goed schoongemaakt. Regelmatig zet ik er een bloemetje in, maar vond ‘m inmiddels toch wel wat saai en kaal.

Garenkeuze

Voor dit projectje heb ik twee ‘restjes’ gebruikt van de ByClaire Softmix en haaknaald 6 mm. Met restje bedoel ik ongeveer 1/3 van de oorspronkelijke bol oranje en een halve bol wit. Ik heb gekozen voor twee kleuren, maar je kunt er uiteraard ook meer gebruiken als je dat leuk vindt. Verder gebruikte ik een steekmarkeerder, een stopnaald, een schaar en een leren label.

Vaasje omhaken

Het haken van de gruissteek

Voor de gruissteek zet je een oneven aantal lossen op. Ik haakte 13 lossen. Wil je nog even teruglezen hoe je de gruissteek moet haken? Kijk dan even HIERIn dat blog leg ik de eerste twee toeren en de herhaaltoer uit.

Vaasje omhaken

Stap 1: meters maken

Je zet dus 13 lossen op en haakt de eerste 3 toeren van het gruissteek patroon. Daarna kun je steeds toer 3 herhalen. Ik heb 29 toeren gehaakt met de oranje kleur. Daarna ben ik overgegaan op wit en haakte ik nog eens 7 toeren totdat het lapje om het vaasje past. Je mag best nog wat ruimte overhouden zodat het haakwerk er straks strak omheen zit.

Vaasje omhaken

Stap 2: dicht naaien

Als het lapje past, kun je afhechten. Laat een lange draad over. Deze heb je namelijk nodig om de uiteinden van de lapjes aan elkaar te naaien. Ik gebruikte hiervoor een botte stopnaald. Je kunt er ook voor kiezen om het dicht te haken. Dan krijg je een soort randje op het werk liggen en dat vond ik persoonlijk niet bij het vaasje passen. Dit is uiteraard een persoonlijke keuze.

Stap 3: eromheen

Hecht op een willekeurige plaats aan. Ik deed dit met wit. In elke toer van stap 1 haak je 1 vaste. Ik kwam dus uit op 37 vasten. Het komt niet zo nauw. Sluif het haakwerk om het vaasje heen en kijk of de rand vasten mooi aansluit. Als die niet het geval is, lossen we dat in stap 4 op.

Pak er eerst een steekmarkeerder bij. We gaan in spiraal haken en dan kun je makkelijk het eerste steekje van de toer kwijtraken.

Stap 4

Als je haakwerk mooi aansluit, kun je in deze toer in elke steek 1 vaste haken. Ik had 37 vasten in de vorige toer, maar vond de vasten toch net iets te los om het vaasje heen zitten. Daarom heb ik in de tweede toer 3 steken geminderd. Waar je dat doet, maar niet uit. In elke overige steek haak je 1 vaste. Het belangrijkste is dat het haakwerk straks mooi om het vaasje heen zit.

Vaasje omhaken

Stap 5: omhoog

Vanaf nu haak je in elke steek 1 vaste. Markeer je eerste of laatste steek goed zodat je weet wat het begin en eind van de toer is. Ik heb 5 toeren gehaakt en vond deze hoogte mooi. Als jouw vaas langer is, kun je natuurlijk ook meer toeren haken.

Afhechten

Haak een halve vaste in de volgende steek en hecht af. Nu is het tijd om alle draadjes weg te werken. Ik wilde er nog een persoonlijk tintje aan geven. Daarom naaide ik een leren label met ‘haakhelden’ op het haakwerk. Dit label heb ik overigens laten maken bij de Haakfabriek. Het leer is soepel waardoor het ook mooi aansluit op de ronding van het vaasje.

Vaasje omhaken

Nu is het omgehaakte vaasje klaar! Ik koos ervoor om het wit aan de bovenkant te houden. Op die manier heb ik het label ook bevestigd. De oranje gerbera kleur geweldig bij het garen, zo leuk!

Welke objecten heb jij weleens omgehaakt?

De Haakhelden

www.dehaakhelden.com

www.facebook.com/haakhelden

De Breimeisjes
Door

De Breimeisjes

op 10 Sep 2017

Leuk vaasje zo! Groetjes, Akkelien

Reactie plaatsen