Werk je resten een keertje weg!
Werk je resten een keertje weg!

Echtgenoot was vorige maand flink aan het mopperen. Hij was gedwongen thuis – door een zenuwbeknelling in het linkerbeen, veroorzaakt door een hernia. Dat doet zeer, kan ik je vertellen. Ik zal niet het hele verhaal op gaan schrijven, want dan ben ik nog wel even bezig. De belangrijkste details waren: door die zenuwbeknelling had hij koude voeten. En dat is heel mild uitgedrukt. Zeg maar gerust diepvriespootjes.

Dus vlak voor Kerst was mijn wolbak het mikpunt van zijn frustratie. Werk je resten een keer weg! Ruim eens wat op. Doe er iets mee. Affijn. Nu had ik voor de kerstvakantie op verzoek al heel veel bollen op school afgegeven, maar die stonden boven. De wolbak, die naast de bank staat… die begon wat over te lopen…

Ik til het deksel van de bak op, en zie: heel veel restanten sokkenwolbolletjes.

Ik ben gaan knopen, en gaan winden. Twee bolletjes kwamen samen. Nog meer erbij. Uiteindelijk met drie draden tegelijk, en op naalden 4,5 gewoon gestart, met een basis sokkenpatroon. 48 steken.

Ik heb in twee dagen tijd twee paar sokken voor hem gebreid. Daar stond ik zelf nog het hardste versteld van – het breit ongelofelijk rap.

De draadjes van de knooppunten netjes ingestopt. Het is een kleurencombinatie van niks, maar ze zijn lekker warm. En daar gaat het om.

Hij trok ze aan

en deed ze niet meer uit. Echtgenoot was al eentje die graag handgebreide sokken droeg – maar dan op gewone 4 draads dikte.

Het duurde een paar dagen, maar uiteindelijk begonnen we resultaat te merken. Langzaam werden de voeten weer wat warmer. En langzaam komt er verbetering in zijn voet.

Nu liggen er al een paar of vijf aan dikke sokken voor hem, en gisteren heb ik opnieuw een paar op de naalden gezet. Een draadje extra erbij – ook op 4,5, maar dan met 40 steken. Het resultaat is nog dichter, en ik denk dat ik binnenkort weer de garenbak in duik. Want de bodem is nog niet in zicht; geen draadje (behalve de afhechtdraadjes dan) wordt verspild.

Informatie over de foto’s: © Bianca Boonstra 2018

Boord naar teen sokken: 3 draden, 48 steken opzetten, naalden 4,5.

Teen naar boord sokken: 4 draden, 40 steken omtrek, naalden 4,5

Wat doet u met uw restanten garen? Brengt u ze naar school, of naar een instantie die ze met liefde omarmt? Of doet u er zelf iets nuttigs mee? Laat het ons weten!

De Breimeisjes
Door

De Breimeisjes

op 31 Jan 2018

Juist leuk: die unieke gemêleerde garen! Ja, dat zijn wel fijne aantallen steken om sokken mee te breien, ik brei ook bij voorkeur sokken op minimaal pendikte 4 :-) O, en mijn restanten gaan op dit moment op aan De Grootste Gehaakte Deken van de Wereld. Groetjes, Akkelien

Ellen Hauwert
Door

Ellen Hauwert

op 05 Feb 2018

Is er ook kans op babykleertjes breien of haken..ik wordt binnenkort overgroot moeder..dank jr

Joke van Dijk
Door

Joke van Dijk

op 14 Feb 2018

Hallo allemaal, Ik naai,brei en haak bijna mijn hele leven en met 4 kinderen is er altijd iets leuks te doen.Mijn dochter woonde tot voor kort in Frankrijk en met 2 andere vrouwen breiden we heel veel kleding,die mijn dochter met haar partner op de markten verkocht. Helaas is daar op een nare manier een einde aan gekomen,nu zoeken we nog steeds naar leuke andere dingen. Veel succes allemaal. Joke

Reactie plaatsen