Teen omhoog sokken
Alles over breien
Redactie Breiclub
Alles over breien
1 min
11

Teen omhoog sokken... het lijkt moeilijker, dan dat het is

1 min
11

De sokkenclub van Chefwol.nl kreeg in het afgelopen weekend hun pakketjes thuis. En met dit pakketje patronen voor teen omhoog sokken. De leden zijn ondertussen al begonnen. Met het moeilijkste deel: de teen.

De opzet van Judy Becker is namelijk vooral als je begint met sokkennaalden lastig. Je moet er erg in houden, dat je je naalden goed tegen elkaar aan houdt – en op de juiste manier de slagen maakt, om uiteindelijk een mooie naadloze teen te kunnen maken.

Hoe doe je dat nu eigenlijk?

Voor Breiclub.nl heb ik in 2014 een sokkenbreicursus geschreven. Daarbij horen een aantal video’s. Helaas zijn in die cursus alleen de patronen gepubliceerd, maar niet de tekst. Dat is jammer, want juist die tekst is naast de video zo belangrijk.

Ik citeer: De opzet van Judy Becker

Deze opzet is niet de gemakkelijkste, maar wel de mooiste opzet voor teen-omhoogsokken. We hebben daar een video bij.

In stapjes:

  • Haal het begin van de bol los, en meet ongeveer 20 cm af. Dit stukje houd je vast in de linkerhand.
  • In de rechterhand neem je twee sokkennaalden, en houd die tegen elkaar aan.
  • Dan ga je je draad tussen de naalden leggen: het korte deel gaat over de onderste naald heen, het lange draad gaat onder de bovenste naald door naar achteren. Houd het draad nog steeds vast;  het draaddeel onder ga je besturen met de duim, het draaddeel boven ga je besturen met je wijsvinger.
  • Beginnend met de duim: draad gaat achter de ondernaald langs, omhoog, tussen de naalden door naar boven, dan draai je de wijsvinger, het draad gaat achter de bovenste naald langs, tussen de naalden door naar beneden.
  • Deze twee stappen herhaal je, tot je op iedere naald 10 steken hebt staan.
  • Leg dan een enkele knoop aan de verkeerde kant; draai de naalden 180 graden verticaal.
  • Dan kun je de eerste ronde gaan breien: de eerste 10 steken worden door de achterste lussen gebreid. De 10 steken op de naald eronder worden normaal recht gebreid. Plaats een plaatshoudertje (plastic veiligheidsspeldje) aan het begin van de ronde. Deze veiligheidsspeldjes kun je later makkelijk uit je werk halen.

En waar vind je de video? Hij staat op Youtube – en je kunt hem hier vinden:

De volgende blog: We breien de teen!

Teen omhoog sokken

Wil je meedoen met de Sokkenclub? De volgende begint in juli, maar de inschrijving is open.

Reacties
Categorieën