Breinaalden, hoe lang gaan ze mee?
Hoe lang gaat een breinaald mee?


Geschreven door Marijke Bosman

Ik heb een breinaaldenbewaardoos. Die heb ik jaren geleden gekregen nadat een tante is overlijden. Daar zitten breinaalden in die nog van oma zijn geweest. Oma heeft mij leren breien en misschien zitten de naalden waar ik toen mee heb zitten stoeien er ook nog wel in.

De breinaaldendoos heeft voor mij emotionele waarde. Niet alleen de herinnering aan oma en mijn eerste breilessen, maar ook het idee dat er heel veel sokken en truien mee zijn gebreid. Die in de familie gretig aftrek vonden (de sokken dan, de truien waren in mijn optiek van de soort kriebel en jeuk). Maar ook het gevoel dat het handwerkambacht van oma niet verloren is gegaan; het is naar mij overgegaan. Ik ben er zuinig op.

De breinaalden in die doos zijn misschien al wel 50 of 60 jaar oud? Ik merk dat er veel mee gebreid is. De meeste naalden zijn krom. Het is mij nog nooit gelukt om een kromme naald weer terug te buigen naar zijn oorspronkelijke staat. Het wordt er eigenlijk alleen maar erger van. En daarmee zijn ze minder geschikt om een nieuw project mee te breien.

Ik gooi metalen breinaalden die krom zijn overigens niet weg; ze liggen bij mij in de keukenla. Ik gebruik ze om de “wel of nog net niet gaar test” te doen bij een cake die in de oven staat.
Breinaalden gaan heel erg lang mee maar zijn ook onderhevig aan slijtage. Bijvoorbeeld houten breinaalden; als je die vaak gebruikt worden ze dunner en is de naald die ooit begon als een naald 5.00 geen naald 5.00 meer. Gebruik je oudere breinaalden, test dan af en toe met een breinaalddiktemeter of de dikte nog klopt. Een breinaald die minder dik is dan je denkt, maakt dat de afmetingen van je breiwerk zullen afwijken van wat je verwacht. En dat is zonde van je tijd en zonde van je gebruikte garen.

Als er kleine haakjes aan je breinaald zitten, is dat ook een vorm van slijtage. Die haakjes wil je niet! De steken glijden niet soepel van de naald, je garen ravelt. En dat ga je terug zien in je eindproject. Zonde!

Slijtage merk je ook aan de punt van je breinaald. Die wordt door veel gebruik stomp. En dat maakt het breien als het ware minder comfortabel, minder vanzelfsprekend. Het oppakken van de steken van de linkernaald duurt langer. Steken samen breien wordt lastiger. Een nop breien ……

De breinaalden in de breinaaldenbewaardoos van oma hebben hun werk gedaan. Ze blijven in de doos als herinnering, ik gebruik ze niet meer.
Heb jij een voorraad breinaalden die je door de jaren hebt opgebouwd? Loop er eens doorheen; welke naalden zijn aan vervanging toe? En welke kunnen naar de keukenla?

Krijg je ook zin om je voorraad breinaalden of haaknaalden onder het stof vandaan te halen? Meld je dan aan voor het Mystery Blanket 2022 avontuur.AHJ
Door

AHJ

op 13 Oct 2022

Ik gebruik mijn breinaalden en van mijn moeder nog steeds. Maar als ze slijtage vertonen, dan natuurlijk niet meer. Zijn fijner dan die kunststof breinaalden.

Ingrid
Door

Ingrid

op 13 Oct 2022

Ik heb breinaalden van mijn moeder.zijn nu minstens 65 jaar oud en nog steeds ok

Erica
Door

Erica

op 14 Oct 2022

Ook ik heb brei- en haaknaalden van mijn oma en moeder geërfd. Deze gebruik ik nog steeds.

Elsa
Door

Elsa

op 18 Oct 2022

Heb zelf nog mijn eerste breinaalden van 40 jaar geleden en die gaan nog altijd goed mee. Ook de gekregen haak- en breinaalden die nog goed zijn heb ik nog. Alleen de dubbel gebogen breinaalden zijn gelijk weg gedaan die er tussen zaten. Niets mis mee.

gezin
Door

gezin

op 11 May 2023

mijn breinaalden hebben een hoge leeftijd sommigen ruim 100 jaar, van oma. het zijn nikkelen, en ik brei er nog altijd mee, met name se sokkenpennen!

Cisca
Door

Cisca

op 11 May 2023

De houten breinaalden doos die ik van mijn moeder heb gaat niet met een schuif open maar met twee sluit klemmetjes. Ik heb ze dus van mijn moeder gehad zelf wil ze niet meer breien ze is 90 jaar heeft twee herseninfracten gehad patronen lezen gaat niet.

Ellen
Door

Ellen

op 12 May 2023

Ik heb ze ook van mijn oma, moeder en schoonmoeder maar die staan als een bos bloemen in een vaas. Sinds een jaar of 5 brei ik alleen nog op rondbreinaalden. Heel relaxed Groetjes Ellen

Bertie
Door

Bertie

op 21 Sep 2023

Ik heb er ook een voor de haaknaalden,hetzelfde maar kleiner in het rood.

Marion Vreuls
Door

Marion Vreuls

op 03 Oct 2023

Nadat ik de rondbreinaald ontdek heb gebruik ik alleen deze. Heb ze in alle maten in dikte en lengte🥳

christina
Door

christina

op 04 Oct 2023

ik gebruik de breinaalden van mijn oma nog steeds, deze zitten in een zelfgemaakte hoes waar je de naalden per dikte in kan doen, daarna kan je hem oprollen. daarnaast ook nog een ouderwetse breinaalden koker

Erna
Door

Erna

op 07 Oct 2023

Ook ik heb erfnaalden, die zijn meer dan 80 jaar oud, op een setje van 4 naalden van m’n moeder, krom maar niet versleten, brei ik nog babysokjes! Ze gaan nooit weg, en ze zitten in een mooie houten koker. Mijn moeder werd al breiend 93 jaar oud!

Reactie plaatsen