arrow_drop_up arrow_drop_down
9 januari 2015 

Harlan sokken breien

Harlan sokken breien. Op RTL Crime draait op dit moment een serie, die wij via een andere bron afgelopen zomer al hebben gezien. Justified – met daarin onder meer Timothy Olyphant als eigenwijze marshall. Vijf seizoenen zijn er al gemaakt, een zesde is inmiddels in productie. Het verhaal speelt zich af in de omgeving van Harlan, in Oost Kentucky. Aan het einde van seizoen 5 werd er een liedje gespeeld, dat bleef hangen…

De inspiratie voor deze sokken zijn gehaald uit dit liedje “You’ll never leave Harlan alive, van Ruby Friendman. Daarin wordt het verhaal verteld van de kolenmijnen in Harlan, en de mensen die er werken. Een regeltje pakte mij, hierdoor kwam ik op het idee van de kleuren voor deze sok.

Dat regeltje gaat zo: And the sun comes up, around ten in the morning, then the sun goes down, around three in the day… De combinatie van kolen, zonsondergang… sokken dus!

Voor nu deel 1:

Ik heb gebruikt:

  • 1 streng handgeverfde Trekking XXL in rood – oranje – geel (zelf geverfd), looplengte 420 m per 100 gram, 75% scheerwol, 25% polyamide.
  • 1 bol Scheepjes Invicta Glamour – zwart, 344 m per 100 gram, 74% scheerwol, 24% polyamide, 2% polyester
  • Breinaalden zonder knop: 2,5 mm, of rondbreinaald.

Steekverhouding: 28 steken en 40 naalden = 10 x 10 cm

Dit patroon is in een kindermaat, en een maat voor volwassenen.

harlansokken-teltekening

Opzetten met zwart: 48 – 72 steken

Brei in boordsteek: 2 recht, 2 averecht: naar wens 10 – 20 rondes.

Brei dan het patroontje in: blauw staat in dit geval voor de steken in de hoofdkleur (zwart), en wit voor de steken in de bijkleur (handgeverfd)

Dit patroontje gaat over 12 steken en wordt dus in de rondte herhaald. Brei na deze 11 rondes het patroon naar wens 2 – 3 keer in voor de kleine maat en 3 – 4 – 5 keer voor de grote maat.

Einde deel 1

Over de schrijver
Mijn naam is Bianca en ik brei en haak al meer dan 40 jaar. Naast blogger bij Breiclub ben ik ook coach van de Breiclub ambassadeurs. Ook ontwerp ik, en ben ik eigenaar van Chefwol.nl - die uit liefde voor het handwerken is ontstaan. Ik probeer ook zoveel mogelijk technieken onder de knie te krijgen, het maakt niet uit of het breien, haken, Tunisch haken, garens verven of spinnen is. Via de blogs deel ik een stukje van mijn kennis, geef tips en alles wat daarbij komt kijken.
Alie

Door

Alie

op 9 January 2015

Hallo.. Zie het patroontje zwart wil T niet alleen de borstel. Groet alie

Reactie plaatsen

Meedoen met de Mystery Blanket '19? Start: 1 december 2019

Maak een breideken of een haakdeken in het thema Butterflies. Kies nu jouw kleurenpakket!