Wol plantaardig verven: Wol verven met levensmiddelen kleurstof zoals paasei-verf is natuurlijk ontzettend leuk en erg makkelijk. De laatste tijd ben ik echter geintrigeerd door de mogelijkheden van plantaardige verfstoffen. Denk bijvoorbeeld aan uienschillen, indigo, meekrap, annato en blauwhout.
Om een goed resultaat te krijgen, zijn meer stappen nodig, dan bij het gebruik van levensmiddelen kleurstof het geval is.
In deze serie van blogs zal ik de verschillende stappen met je doorlopen en je meenemen in een plantaardig verf-experiment.
De te doorlopen stappen zijn de volgende:
- Het wassen van de wol
- Voorbeitsen
- De verf bereiden
- Het verven zelf
Vandaag gaan we de voorbereiding bespreken, bestaande uit het wassen van de wol. Natuurlijk is het ook handig als je weet welke materialen er allemaal nodig zijn!
Benodigde materialen
Het verzamelen van de benodigde materialen is natuurlijk een belangrijke stap. Deze heb ik echter niet in bovenstaand overzicht opgenomen, omdat dit sterk afhangt van de keuzes die gemaakt worden op het gebied van het verfmiddel.
Je zal echter altijd het volgende nodig hebben:
- Wol.
- Stukjes draad om je wol in strengen op te binden.
- Afwasmiddel (zonder enzymen).
- Het verfmiddel.
- Een beitsmiddel.
- Bij warmverven: Een roestvrijstalen of geëmailleerde pan die verder niet voor eten gebruikt wordt.
- Bij koudverven: Glazen potten in aantal of volume groot genoeg voor de hoeveelheid wol die je wilt verven.
- Pantykousje of koffiefilter o.i.d. Voor het maken van een “thee zakje” van je verf materiaal.
- Rubber handschoenen, lepels.
a. Het wassen van de wol
Als je witte wol koopt, ben je wellicht geneigd om de wol zonder deze te wassen te gaan verven. De kans bestaat echter, dat er nog een redelijke hoeveelheid lanoline, spinolie of ander vuil op het garen aanwezig is. Dit kan het lastig maken voor de verf om goed in de vezel door te dringen. Een gevolg is wol die minder felle kleuren heeft en ook minder kleurvast is.
Voor het beste resultaat is eerst wassen dus het devies.
- In dit experiment ga ik Lettlopi gebruiken, deze wordt verkocht in mooie bolletjes. De bolletjes zo gaan wassen is echter een recept om je garen goed in de knoop te krijgen. Daarom ga ik de bolletjes wol eerst opnieuw opwinden in strengen. Ik gebruik hiervoor mijn niddy noddy, maar het kan natuurlijk ook bijvoorbeeld om de rug van een stoel gewonden worden.
En ja, ik weet dat ik mijn niddy noddy op deze foto niet “correct” gebruik, ik vind de lengte van de strengen op deze manier echter het fijnste. Gelukkig bestaat er niet zoiets als wol-politie!
- Om ervoor te zorgen dat de streng wol niet door war raakt, moet deze op enkele plekken met wat restgaren worden samengebonden. Doe dit niet te strak, omdat de verf later anders niet goed op die plekken in de wol kan doordringen. Ik doe dit als volgt op 4 plekken:
De gehele streng ziet er dan zo uit:
- Nu gaan we door naar het wassen zelf. Gebruik hiervoor water dat zo heet is als hij uit de kraan komt. Als dit niet heel heet is, kan je eventueel een scheutje water uit de waterkoker of theeketel toevoegen.
Voeg een scheutje afwasmiddel toe en dan je wol. Gebruik afwasmiddel zonder enzymen, deze tasten namelijk de wol aan. Het sterk agiteren van de natte wol kan deze laten vervilten, maar zachtjes roeren zou geen problemen moeten geven. Laat de wol 15 tot 30 minuten staan.
- Nu is het tijd om de wol uit te spoelen met warm water. Je wilt de wol niet volledig laten afkoelen, omdat de opgeloste vetten in het water dan weer kunnen neerslaan op de wol. Het uitspoelen doe je niet met koud water, omdat ook een sterk temperatuursverschil van warm naar koud je wol kan vervilten.
Na het uitspoelen is het tijd om door te gaan naar de volgende stap: het voorbeitsen van de wol.
Hierover meer in mijn volgende blog!
Heb jij al eens geverfd met natuurlijke materialen?
miranda
op 11 Sep 2016Ellen
op 22 Apr 2017