Plantaardig verven van wol - laatste deel - Breiclub.nl
Wol plantaardig verven (deel 4)

Deze blog is deel 4 in een serie waarin ik je van alles vertel over wat er komt kijken bij het plantaardig verven van wol. We hebben onze wol al gewassen, deze voorgebeitst en het verfbad gemaakt. Nu is het eindelijk tijd om te gaan verven! 

Stappen bij plantaardig verven

a. Het wassen van de wol

b. Voorbeitsen

c. De verf bereiden

d. Het verven zelf

Net zoals met het voorbeitsen, kan je zowel warm als koud verven. Het eindresultaat kan verschillen tussen beide methodes, een kwestie van experimenteren dus wat je het mooist vindt.

Het voordeel van warm verven, is dat het natuurlijk relatief snel is. Na ongeveer een uur in het warme verfbad heb je al resultaat. Het gebruikt echter ook veel meer energie. Daarom ga ik in dit voorbeeld de wol koud verven

d. Verven!

1. Als je voorgebeitste wol opgedroogt is, zul je deze eerst weer moeten voorweken in water. In vochtige wol verdeeld verf zich namelijk gelijkmatiger. Ongeveer een half uurtje is meestal voldoende.

Als je wol nog vochtig is, kan je direct door naar stap 2. Het kan natuurlijk ook juist je bedoeling zijn om een gevarieerd effect te krijgen. De vrijheid in variaties is een van de leuke dingen van zelf verven! 

plantaardig verven

2. Doe de voorgebeitste wol in de pot of potten met het verfbad. Vul eventueel aan met een beetje water om de wol helemaal te bedekken. Roer eventueel zachtjes om de wol goed in het verfbad ondergedompeld te krijgen.

plantaardig verven

3. Laat de wol ca. 24 uur “trekken” in het verfbad. Een uurtje meer of minder maakt hierbij niet heel erg uit. Je kan je strengen wol verven in verschillende gradaties van dezelfde kleur, door deze na verschillende uren intrekken uit het verfbad te halen.

plantaardig verven

4. Ik heb mijn strengen wol na 12, 16, 20 en 24 uur uit het verfbad gehaald om te zien hoe de verschillen dan uitpakken. Links is de streng met 12 uur weken, rechts de streng die 24 uur in het verfbad heeft gelegen.

plantaardig verven

Spoel de wol uit met handwarm water, voeg een scheutje keukenazijn toe om de kleur te fixeren.

Spoel net zolang tot de wol geen kleur meer afgeeft aan het spoelwater. Denk eraan om rubber handschoenen aan te doen, als je je handen niet wilt verven!

5. Vervolgens kan je de strengen geverfde wol uitknijpen en te drogen hangen.

plantaardig verven

En zo ziet mijn wol eruit nadat deze helemaal opgedroogt is:

plantaardig verven

Zoals je ziet is er wel verschil tussen 12 en 24 uur in het verfbad, maar is 4 uur tussen de verschillende te kort om duidelijke verschillen te zien tussen de opvolgende strengen. Weer wat geleerd!

Het tweede verfbad

Bovenstaande koraalroze kleur heb ik verkregen door mijn wol te laten weken in het eerste aftreksel van de meekrap, het zogenaamde eerste verfbad.

Om te kijken of ook meer roze tinten mogelijk waren, heb ik met dezelfde meekrap nog een verfbad gemaakt door deze opnieuw een dag te laten trekken. Hierin heb ik een andere voorgebeitste streng wol 24 uur in laten weken. En dit was het resultaat:

plantaardig verven

Ontzettend leuk toch, dat verven met plantaardige verfstoffen? Ik ga dit zeker vaker doen en ben al uienschilletjes aan het sparen voor mijn volgende verfproject!

Heb jij al eens geverfd met natuurlijke materialen?

Anke
Door

Anke

op 19 Jul 2021

Bedankt voor de tip met beitsen. Ik heb met rode uieschillen geverfd

Elly Hoogendoorn
Door

Elly Hoogendoorn

op 30 Jul 2023

Dank je wel voor de duidelijk uitleg. Ik wist niet waar te beginnen. Krijg binnenkort mijn witte schapenwol vacht. Ga eerst maar eens wassen,kaarden en spinnen :) voor ik kan gaan verven. Komt goed. Groeten, Elly

Reactie plaatsen