Help, een haakschema? - Breiclub.nl
Help, een haakschema?

Help, een haakschema! Stel je voor, na urenlang zoeken naar een leuk patroon voor een nieuwe sjaal heb je eindelijk het perfecte model gevonden. Maar als je het patroon bekijkt kom je erachter dat het bestaat uit alleen een haakschema!

Allemaal symbooltjes die je niet kent, zonder uitleg erbij.. Help, wat nu? Geef het niet meteen op, want een haakschema is eigenlijk best makkelijk te ontcijferen.

Omdat er maar een paar basissteken zijn bij haken (losse, vaste, stokje, halve vaste) kom je al een heel eind als je alleen al deze symbolen weet te herkennen. En wat het beste is van allemaal, is dat je daarna haakschema’s van over de hele wereld kan lezen! Dat klinkt wel goed, hè? Lees snel verder om erachter te komen hoe je een haakschema leest.

Waarom een haakschema?

Je zou denken: geschreven patronen werken toch goed, waarom hebben we dan een haakschema nodig? Een geschreven patroon is ook vaak alles wat je nodig hebt om het patroon te begrijpen, al is het in sommige gevallen niet helemaal duidelijk.

Zoals jullie misschien weten heeft iedere ontwerper zijn eigen manier van haakpatronen opschrijven. Bijvoorbeeld, als er in het patroon ‘2v’ staat, oftewel ‘2 vasten’, is het niet meteen duidelijk of er wordt bedoeld dat je twee vasten haakt in dezelfde steek, of in twee opeenvolgende steken. Nou is het meestal wel zo dat dit uit de rest van het patroon duidelijk is, maar het laat soms wat te wensen over.

Een haakschema biedt een oplossing

Het haakschema biedt bij dit soort problemen een oplossing, het geeft je namelijk een beeld van wat je ongeveer moet hebben. Ik vind het zelf vooral handig bij een patroon waarbij je veel moet herhalen. In sommige patronen wordt dit helemaal uitgeschreven, en is het lastig om terug te vinden waar in het patroon je eigenlijk bent. Met een haakschema is dit opnieuw makkelijker te zien.

Een ander voordeel is dat een haakschema nagenoeg universeel is. Over de hele wereld worden dezelfde, of erg lijkende, symbolen gebruikt. Dat betekent dat als je het haakschema onder de knie hebt, je straks ook Japanse patronen kan lezen! Zelf heb ik al twee Japanse patronenboeken, en doordat ik de symbolen ken, zijn de Japanse schema’s geen enkel probleem.

Beginnen bij de basis

Zijn jullie klaar om een haakschema te proberen? Allereerst zal ik jullie de vier meest gebruikte symbolen laten zien:

Help een haakschema2

In dit schema staan er twee symbolen voor elke steek, per haakschema kan het verschillen welke variant ze gebruiken. Maar zoals jullie zien lijken de twee varianten erg op elkaar, dus geen paniek! Als je al wat gevorderd bent en je wilt graag meer symbolen zien, kan dat hier.

Een haakschema uit een patroon voor een gehaakt vest

Oké, laten we met iets makkelijks beginnen. Hieronder zien jullie een haakschema uit een patroon voor een gehaakt vest, gemaakt door Esther Sandrof. Volg deze link naar het originele patroon op Ravelry.

Help een haakschema3

In het bovenstaande haakschema worden lossen, vasten en stokjes gebruikt. Je begint links onderaan, bij de streng van 18+1 lossen. De +1 losse is de keerlosse, die zie je in het roze rechts onderaan. Meestal staat het aantal steken er bij zo’n lange reeks trouwens bij, dan hoef je niet te tellen.

Na het keren volg je de instructies in de roze rij, nu van rechts naar links. Eerst haak je twee vasten, dan twee lossen, weer twee vasten, zes lossen, twee vasten.. Door het schema zie je precies welke steek je op welke plaats moet maken. Als je klaar bent ziet het er zo uit:

Help een haakschema4

Je ziet dat het best lijkt op het haakschema zelf, toch? Dat vind ik zo fijn aan haakschema’s, er zijn geen verrassingen! Zelf vind ik haakschema’s veel fijner werken dan een hele lap tekst als patroon, maar zo heeft ieder zijn voorkeur.

Hebben jullie wel eens volgens een haakschema gehaakt? Wat hebben jullie liever: een schema of een geschreven patroon?

agnes
Door

agnes

op 17 Jul 2016

Goede uitleg

Nintje
Door

Nintje

op 15 Mar 2020

Nog nooit met een haakschema gewerkt. Ziet er wel duidelijk uit en zal het eens moeten proberen. Bedankt Carmen

Reactie plaatsen