Gehaakte plantenhangers - Vrolijkheid in huis! - Breiclub.nl
Gehaakte plantenhangers

Gehaakte plantenhangers : Waar ik helemaal lyrisch word van wol, haaknaalden en haakpatronen, heeft mijn man dat met planten. Ons hele huis staat vol met planten in allerlei soorten en maten. Denk maar niet dat ik overdrijf.

Onze vensterbank is omgebouwd tot kas. Er staan allemaal bakjes op met zand en zaadjes. Sommige al ontkiemt, andere niet. Onze katten denken regelmatig dat deze bakjes te gebruiken zijn als mini kattenbak. Tot grote ergernis van mijn man.

Op het moment dat mijn man begint te zeuren over mijn hoeveelheid wol, hoef ik alleen maar om mij heen te wijzen, waarop hij in stilzwijgen vervalt. Dat is dan weer een voordeel van zijn hobby.

In een poging om onze hobby’s nader tot elkaar te brengen, ben ik op zoek gegaan op Pinterest. Het zoeken op Pinterest is een hobby op zich, dus dat vond ik helemaal niet erg om te doen. En wat vond ik daar:

Plantenhangers !

Ik enthousiast, mijn man enthousiast en nu werken we samen aan een nieuw project. 

Gehaakte plantenhangersPlantenhangers kun je ook knopen, mocht je een keer geen zin hebben in haken. Ook hier zijn mooie voorbeelden van te vinden op Pinterest. De techniek die hiervoor gebruikt wordt, heet Macramé.

Macramé is een handwerktechniek waarbij je verschillende draden samen knoopt. Door van draden te wisselen en verschillende knopen te gebruiken kun je verschillende patronen maken. Macramé wordt gezien als een ouderwetse handwerktechniek die vooral in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw veel werd gebruikt om allerlei leuke dingen te maken.

Hoewel ik de techniek heel leuk vindt en zeker weten nog wel een keer ga uitproberen, heb ik mij nu vooral gericht op gehaakte plantenhangers. Ook hiervan zijn genoeg voorbeelden te vinden op Pinterest.

Gehaakte plantenhangers

De meeste plantenhangers worden gehaakt in naturel kleuren, bijvoorbeeld crème of beige. Niets mis mee, maar ik hou van kleur. Gelukkig mijn man ook, dus bij ons thuis gaan de planten in de regenboogstand. 

Gehaakte plantenhangers: Een beetje vrolijkheid in huis!

Gehaakte plantenhangers

©Nienke Landman – het pdf patroon van de plantenhanger is via info@mooivandraad.nl te bestellen.

Natuurlijk ben ik voor jullie ook op zoek gegaan naar een leuk patroontje en ik heb er een gevonden. Via onderstaande website kun je het originele patroon vinden.

Het gaat hierbij eigenlijk om een werkbeschrijving, dus enige kennis van haken is vereist.

http://www.madamecreatief.com/gehaakte-plantenhanger-0

Gehaakte plantenhangers

Wat heb je nodig?

  • Bolletje wol, ongeveer 50 gram. Gebruik niet te dunne wol.
  • Haaknaald 4mm.

Werkbeschrijving:

Let op, dit is een werkbeschrijving en geen patroon!!

Aan de hand van het potje dat je gebruikt moet je schatten hoe groot de cirkel moet zijn, die je gaat haken.

  • Haak een platte cirkel van vasten, die even groot is als de bodem van het potje.
  • Haak vervolgens (zonder te stoppen en zonder te meerderen) allemaal toeren naar boven toe, tot je ongeveer over de helft van de hoogte van het potje bent gekomen.
  • Haak dan (ook aaneensluitend) tussen de 50 en 100 lussen voor de ketting. Keer terug langs die eerste lussenrij met halve vasten. Haak dan een derde van de omtrek van het potje en haak de tweede ketting (opnieuw hetzelfde aantal lussen (zoals hierboven).
  • Bij de derde ketting van lussen bovenaan steek je je haakpen door het uiteinde van de eerste en de tweede ketting, zodat het bovenaan vast zit. Keer dan voor een laatste keer terug langs die derde ketting, met halve vasten en haak nog een halve vaste vast aan de omtrek

Ik wens jullie veel plezier en ben benieuwd welke kleuren jullie gaan gebruiken. 

Mooi van draad
Door

Mooi van draad

op 30 Mar 2016

Beste breiclub, ik werd getipt dat een foto van de door mij ontworpen gehaakte plantenhangers (de roze, gele en blauwe) op jullie site en Facebook pagina stond. Leuk, maar ik zag helaas geen enkele vermelding van Mooi van draad of Bonthuishouden waarvoor ik de plantenhanger heb ontworpen! Het pdf patroon van de plantenhanger is via info@mooivandraad.nl te bestellen. Ook is het patroon ervan te vinden in mijn boek 'Vrolijk handwerk met Bonthuishouden' (Forte uitgevers) Vriendelijke groet, Nienke Landman

Babette
Door

Babette

op 30 Mar 2016

Dag Nienke! Onder de foto van jouw plantenhangers staan jouw gegevens en waar men het patroon kan bestellen hoor! :) Ze zijn erg leuk!

Conny
Door

Conny

op 20 Dec 2021

Hi, ik ben op zoek naar het patroon van die leuke plantenhanger, waar dit artikel mee begint. Is deze te vinden, te koop? Grtjs,

Reactie plaatsen