Gehaakte geluidstopper
Een praktische oplossing: Gehaakte geluidstopper

Een praktische oplossing: Gehaakte geluidstopper. Een deurstopper die eveneens het geluid doet stoppen; die voorkomt dat de deur met veel lawaai (en gebroken glas) dichtslaat door de wind, door een enthousiaste peuter in huis… . Het is niet langer een droom maar een praktische oplossing.

Deze week maken we een speciale deurstopper. Geen alledaagse deurstopper die op de grond staat om de deur open te houden maar een deurstopper die ervoor zorgt dat de deur met weinig lawaai dicht gaat. Door deze deurstopper valt de deur eveneens niet in slot.

Benodigdheden

– Kleine hoeveelheid restjes garen. In het voorbeeld wordt er 100% katoen gebruik, dit omdat het garen best stevig is.

– Haaknaald nr 3,5 (afhankelijk van het gebruikte garen)

– Wolnaald

Werkbeschrijving

Je begint met een lossen ketting van 35 steken.

R1: vaste in 2e steek na de haaknaald, vaste is elke losse, 1 losse, draai werk om (34st)

R2-4 vaste in elke vaste, 1 losse, draai werk om (34st)

R5: 2 vaste, 9 losse, sla 9 steken over, 14 vaste, 10 losse, draai werkje om.

R6: 1e vaste in 2e steek van de naald, vaste in overige losse, 14 vaste, 9 vaste in lossen ketting, 2 vasten, draai om (34 vasten)

R7-R9: vaste in elke vaste, 1 losse, draai werk om.

R10( wordt rondom werkje gehaakt): 33 vaste, 3 vasten in de volgende steek, 8 vasten verdeeld over korte stukje, 3 vasten in de hoek, 32 vasten over lange zijde, 3 vasten in de hoek, 4 steken over zeer korte eindje, 20 losse. Hecht af

R11 (vervolg): haak, met een nieuw stukje garen, 20 lossen, 4 vaste in overig zeer kort eindje, hecht af.

Naai de losse draadjes vast.

De witte strepen van het voorbeeld werden gehaakt in rij 2-3 en 7-8.

Deurstopper-2

Mocht je het te veel werk vinden om de losse koordjes te haken om de deurstopper vast te hechten, kan je ook de deurstopper in één stuk haken.

Je vervangt dan rij 5 en 6 door volgende rijen:

R5: 2 vasten, 9 lossen, sla 9 steken over, 12 vasten, 9 lossen, sla 9 steken over, 2 vasten, 1 losse, draai om (34steken)

R6: 2 vasten, 9 vasten in de lossen ketting, 12 vasten, 9 vasten in de lossen ketting, 2 vasten, 1 losse, draai om (34st)

Wil jezelf ook een deurstopper maken, dan raad ik aan om eerst de afstand te meten van de klink aan de binnenkant naar de klink aan de buitenkant en zo het patroon aan jouw deur aan te passen. Je kan steken meerderen/minderen door meer/minder steken op te zetten en vervolgens de 12 steken in R5 en R6 aan te passen.

Extra’s

Wil je er een fleurige geluidstopper van maken, dan kan je kleine bloemetjes haken en deze er op vast naaien.Deurstopper-3

Een eenvoudig patroontje voor een klein bloemetje gaat als volgt:

Haak 4 losse en sluit de ring met een h.v.

R1: 1 losse, 10 v. in de ring en h.v. in de eerste v.

R2: 3 losse, 1 stk in dezelfde st, 3 losse, h.v. in dezelfde st. * 3 losse, 1 stk in vlgd st, 3 losse en h.v. in zelfde st. H.v. in vlgd st, en herhaal van * tot * totdat je 6 blaadjes hebt.

Knip het draad af en haal het door de laatste steek. Werk met een stopnaald alle draadjes weg.

Deurstopper-1

Reactie plaatsen