De Bezemsteelsteek: Ken jij deze techniek al? - Breiclub.nl
De Bezemsteelsteek: ken jij deze techniek?

De bezemsteelsteek ook wel stokhaken genoemd, ken jij deze techniek al? Nu denk je misschien, de wat?! Inderdaad, de bezemsteelsteek klinkt misschien een beetje raar, maar het resultaat is zeker de moeite waard.

Deze techniek stamt uit de 19e eeuw, men gebruikte een haaknaald en een bezemsteel om deze steek te maken.

Tegenwoordig wordt de bezemsteel echter vervangen door een grote breinaald of iets anders cylindervormig, in mijn geval een stift.

Benodigdheden bezemsteelbreien:

– haaknaald met bijhorend breigaren, deze steek is mogelijk te maken met elke dikte van garen

– een dikke breinaald, een nummer 15 bijvoorbeeld of iets anders waar je de lussen op kan plaatsen, zoals een gladde stift of pen.

Het patroon

Laten we beginnen!

– Allereerst kies je het aantal lussen per boogje dat je zou willen, dit kan van 3 tot 6 lussen. Ik ga voor de verdere uitleg uit van 5 steken per boogje.

– Vervolgens haak je een lange rij losse van de lengte die je denkt nodig te hebben, zorg ervoor dat het aantal losse steken een veelvoud is van 5.

– Nu neem je er je grote breinaald bij en hier plaats je de lus van op je haaknaald op met de draad die je aantrekt aan de voorkant.

bezemsteelsteek

– Nu haal je de draad door elke steek en plaatst telkens de lus op de breinaald, met de draad die je aantrekt aan de voorkant. Doe dit voor de hele rij losse steken.

Tel voor de zekerheid alle lussen die je hebt gemaakt zodat je er evenveel hebt als je losse steken had.

– Hierna haal je je haaknaald door de eerste 5 lussen, haal je de draad erdoor en haak je een losse. Daarna haak je 5 vaste rondom de 5 lussen. In de volgende 5 lussen haak je weer 5 vaste steken. Ga zo door tot het einde van de rij.

Dit was één rij met de bezemsteelsteek, voor volgende rij plaats je de lus weer over de grotere breinaald en haal je de draad door elke steek en plaats je de lussen over de breinaald en werk je zo verder zoals de vorige rij.

bezemsteelsteek

bezemsteelsteek

Ik zou je wel aanraden om na elke rij de lussen ietwat recht te trekken, deze kunnen namelijk soms nogal scheef komen te staan omdat de manier van werken nogal onhandig is. Zeker in het begin is deze steek zeker niet makkelijk, maar eens je een goede manier hebt gevonden gaat dit zeker wel sneller.

Het is ook afhankelijk van de soort breigaren en de diameter van de breinaald die je gebruikt wat het effect is van de bezemsteelsteek. Hoe kleiner de diameter hoe compacter, en hoe groter de diameter, hoe meer de steek lijkt op kant.

bezemsteelsteek

Deze steek kan voor veel projecten gebruikt worden, voor sjaals, dekentjes, hoesjes voor een gsm en zelfs voor kledij.

bezemsteelsteek

Had jij ooit al van deze de bezemsteelsteek ofwel stokhaken gehoord? Wat vind je ervan?

Bianca
Door

Bianca

op 07 Aug 2014

Ja, hij is mij bekend als stokhaken. Er is ook een variatie op, waarbij je de steken breit.

Anneke Olde Reuver
Door

Anneke Olde Reuver

op 07 Aug 2014

Deze techniek kon ik niet,maar wat leuk,ziet er mooi uit !

Margje
Door

Margje

op 07 Aug 2014

Ik neem aan dat jullie de steeknaam zelf hebben bedacht. De techniek is Stokhaken en ook wel Bezemsteelbreien genoemd. Zoals jullie de techniek beschrijven zal er nooit iemand aan beginnen. Ondoordacht met zeker geen kennis van de techniek. Als je iets wilt uitleggen doe het dan goed of helemaal niet. Ik verwijs jullie graag naar het boekje Stokhaken ISBN13 9789058779717

Babette
Door

Babette

op 07 Aug 2014

Beste Margje, Wij proberen dagelijks mensen nieuwe dingen te leren en te inspireren. Gelukkig is het met breien en haken zo dat iedereen zijn eigen werkwijze heeft, en soms technieken anders benoemt. Het staat je natuurlijk vrij om dit artikel over te slaan en om gezellig andere blogs te lezen op onze site. Bedankt voor je feedback in ieder geval, we hebben in het blog erbij vermeld dat het ook wel 'stokhaken' wordt genoemd. Nog veel breiplezier!

Joke
Door

Joke

op 28 Nov 2017

beetje kort door de bocht... een beetje meer respect is altijd gewaardeerd. mocht je mensen willen ondersteunen stuur hen dan persoonlijk een berichtje... wordt denk ik altijd gewaardeerd. opmerkingen zoals deze... kort door de bocht en wel degelijk onbeschoft... gezien het geplaatst wordt op hun pagina.dus lieve mensen.... it ga bezemsteelhaken... stokhaken ... whatever the name may be.... het gaat om de steek, niet de naam...

Annemie
Door

Annemie

op 07 Aug 2014

Als kind leerden we in het 4de leerjaar een variante hierop: bij het terugkeren van de naald werden de steken één voor één gehaakt in de plaats van per 3, 5 of... Het werd gedaan met een lineaal, bij gebrek aan mareiaal, wellicht. Dit geeft echter een heel mooi effect van kant.

Babette
Door

Babette

op 07 Aug 2014

Hoi Annemie, Bedankt voor de aanvulling! Dat moeten we ook eens gaan proberen.

Freya
Door

Freya

op 07 Aug 2014

Dat klinkt ook goed! Dat ga ik ook eens proberen, dank je voor de tip.

Margreet
Door

Margreet

op 08 Aug 2014

ik ken hem als de 'ouwe wijven steek' om te breien. dit is wel wat losser dan met de haaksteek. je slaat gewoon 2 of 3 keer de draad om de pen, en de teruggaande naald brei je weer gewoon.

truus
Door

truus

op 27 Apr 2015

heb deze steek herhaaldelijk toegepast, ook een mooi en iets steviger effect gekregen door een extra toer vaste te haken , nadat ik de boogjes toer gehaakt had

L.E van Bergeijk
Door

L.E van Bergeijk

op 01 Nov 2015

hoe kom ik aan patronen ben er pas mee begonnen vind het heel leuk Kun je breipatronen ook gebruiken voor stokhaken als patroon ?

m.hoekstra
Door

m.hoekstra

op 06 Nov 2015

m.hoekstra

Reactie plaatsen