Vierkantjes breien, een eenvoudige breitechniek met snel resultaat - Breiclub.nl
Vierkantjes breien, wie wil dat nou niet?

Het zal hier ongetwijfeld wel eens voorbij zijn gekomen, maar ik ga er deze blog toch aan wijden, omdat ik het zelf zo leuk vind: vierkantjes breien of domino breien. Het is een eenvoudige breitechniek met snel resultaat, ook voor beginnende breisters die eens iets anders willen met een rechte steek (ook wel de ribbelsteek genoemd). Het draait om steken opzetten, ribbels breien en minderen.

Hoe werkt het?

Domino breien gaat uit van het principeminderen in het midden’. (Ik ben trouwens ook voorbeelden tegen gekomen van 3 steken opzetten en meerderen in het midden, maar dat ga ik nu niet behandelen).

Om een midden te krijgen, heb je een oneven aantal steken nodig. In dit voorbeeld heb ik 31 steken opgezet. Alleen in de toeren op de voorkant maak je een mindering in de middelste 3 steken. Als je dat makkelijk vindt, kun je de middelste steek aangeven met een stekenmarkeerder (of een paperclip).

Nog even helemaal uitgeschreven:

Zet 31 steken op.

1e toer (achterkant): brei alle steken recht.

2e toer (voorkant): brei 14 steken recht, maak een mindering (haal 1 steek recht af, brei 2 steken recht samen, haal de afgehaalde steek over de samen gebreide steek heen), brei 14 steken. Je hebt nu nog 29 steken.

3e toer: brei alle steken recht.

4e toer: brei 13 steken recht, mindering, 13 steken recht. Je hebt nu nog 27 steken.

Ga hier mee door tot je 1 steek over hebt.

Ik maak altijd een kantsteek, dat kom later weer van pas als je de steken van de zijkant opneemt.

Is het niet duidelijk? Op Youtube zijn voldoende instructiefilmpjes te vinden!

Hoe verder?

Ik kom patronen tegen waarbij je alle vierkantjes los breit en later aan elkaar naait. Daar houd ik niet van. Je kunt namelijk voor een groot deel de vierkantjes aan elkaar breien! Dat is veel mooier. Afhankelijk van je ontwerp ontkom je er helaas niet aan om soms de draad door te knippen. Mijn uitdaging is om zoveel mogelijk door te breien zonder door te knippen.

Hoe ga je nu verder na je eerste domino?

Laat de ene steek die je over hebt op de breinaald staan, neem vervolgens de kantsteken (beide lusjes!) op. Met een mooie kantsteek is dat dus heel gemakkelijk. De zijkant van je werk heeft 15 dubbele lussen, daarna maak je er nog 16 steken bij zodat je weer 31 steken op de naald hebt staan.

De toer die je hierna moet breien (de achterkant) gaat was lastig, maar met geduld kom je daar wel doorheen en kun je weer bovenstaande toeren met minderen toepassen. Als je zo doorgaat krijg je een reep met vierkantjes. Op deze foto’s heb ik me beperkt tot een ‘rij’ van 2 vierkantjes.

Uiteindelijk moet je de draad toch een keer doorknippen om aan je tweede rij te beginnen. Start dan met het opzetten van 16 steken. Neem vervolgens de 15 kantsteken van het eerste vierkantje op en je hebt weer 31 steken.

Afwerking

Wil je een rechte bovenkant als afwerking? Vul dan de bovenste driehoekjes nog op. Die worden net als de eerdere vierkanten gebreid (met de mindering in het midden), maar kant daarbij ook aan het begin van iedere toer 1 st. af tot er 1 st. over is, trek de draad door en knip af.

vierkantjes breien 

Omslagdoek

Hoe kun je hier nu een omslagdoek van maken? Daarvoor heb ik het volgende ontwerp gemaakt. Je begint onderaan bij vierkantje 1 en gaat zo door…

vierkantjes breien 

Uiteindelijk moet je de draad toch een keer doorknippen om aan je tweede rij te beginnen. Start dan met het opzetten van 16 steken. Neem vervolgens de 15 kantsteken van het eerste vierkantje op en je hebt weer 31 steken.

Mijn eerste project met deze steek was deze omslagdoek. Gewoon grijs/wit garen (van de Wibra), maar het resultaat is super! Dit ontwerp ging uit van een andere opbouw, waarbij ik dus veel moest knippen en afhechten, helaas.

vierkantjes breien 

Natuurlijk kun je ook variëren in kleur, steek of grootte van de domino’s. In dit babydekentje heb ik bijvoorbeeld 41 steken opgezet en met drie verschillende kleuren garen gewerkt. Zonder voorbedacht patroon.

vierkantjes breien 

Probeer maar eens uit! Ik ben benieuwd naar de resultaten.

joukje
Door

joukje

op 26 Apr 2017

super ga het gelijk proberen.

Helma
Door

Helma

op 27 Apr 2017

Zou graag beschrijving willen van de grijze vierkantjes omslagdoek willen hebben supermooi

Janneke
Door

Janneke

op 27 Apr 2017

Beste Helma, in mijn blog heb ik het zo goed mogelijk trachten te beschrijven (zoals in de tekening met de cijfertjes). Mocht je toch een echt patroon willen hebben, zoek dan even op de site van Drops Design. Daar staan heel veel gratis patronen van omslagdoeken. Succes!

Janneke Broers
Door

Janneke Broers

op 27 Apr 2017

Leuk om al die enthousiaste reacties op Facebook te zien. Inspirerend om door te gaan met mijn blogs!

Ariane
Door

Ariane

op 30 Apr 2017

Hallo Janneke, ik krijg de foto's niet goed van de vierkantjes. Het is (denk ik) het enige wat ik nog nooit gebreid heb. Een foto zou dan wenselijk zijn.

Janneke Broers
Door

Janneke Broers

op 30 Apr 2017

Beste Ariane, ik snap niet helemaal wat je bedoelt. De foto's in het blog zijn heel duidelijk.

Janneke Broers
Door

Janneke Broers

op 30 Apr 2017

Beste Ariane, ik snap niet wat je bedoelt. De foto's in het blog zijn toch duidelijk? Gr. Janneke

Hennie Gransch
Door

Hennie Gransch

op 30 Apr 2017

Wat leuk dat je deze techniek gebruikt. Het is super makkelijk om zo mooie blokken te krijgen. Ik had vorige jaar een boek bij Action gekocht en daar stond de deken in. Heb ondertussen al 3 verschillende omslag doeken gemaakt met verschillende kleuren. Ook 1 in het grijs maar ik had ongeveer 1/4 deel in een lichter grijs gehaakt. Gaf ook een heel leuk effect. Dank je voor elke week weer inspiratie.

Rieky Derks
Door

Rieky Derks

op 07 May 2017

Hallo Janneke, Ik heb een vraag over de grijs/witte omslagdoek is deze in een driehoek gebreid of langwerpig.En uit hoeveel vierkantjes is deze opgebouwd. Mvg.Rieky.

Janneke Broers
Door

Janneke Broers

op 24 May 2017

Beste Riecky, ik heb de sjaal weggegeven, maar de maten zijn nog. als volgt: totale breedte is ong. 215 cm en de lengte middenachter is ong. 84 cm. Veel succes!

Alisha
Door

Alisha

op 14 Feb 2018

Hoeveel bollen heb je nodig voor een omslagdoek?

Tineke
Door

Tineke

op 20 Mar 2018

Hoeveel garen heb ik nodig voor de OMSLAGDOEK?

Suus Loenjers
Door

Suus Loenjers

op 07 Apr 2018

Zou ik ook wel willen weten hoeveel garen dat er nodig is voor de omslagdoek, en wat voor wol.

ietje
Door

ietje

op 16 Feb 2019

heel leuk maar wat voor dikte garen en welke pen dikte heeft u dit gebreid.?

Marjelle
Door

Marjelle

op 04 May 2019

Hoeveel garen heb je nodig en met welke naalden gemaakt?

Hennie Gransch_de Waard
Door

Hennie Gransch_de Waard

op 05 May 2019

Wat leuk dat ik deze techniek weer tegenkom. Was vergeten dat ik er al op gereageerd had. Stond net nog met een doek in mijn handen en ga eerdaags nog eens beginnen.Ga ik katoen met een glimdraadje gebruiken. Laatste tijd veel gehaakt. Last van mijn hand dus even een andere houding van de handen. Succes met je blog.

nanda ramerman
Door

nanda ramerman

op 05 May 2019

ben er al mee bezig maar gebruik 2 kleuren garen elke toer wisselen geeft ook een leuk effect

gusta
Door

gusta

op 13 Jun 2019

Ben bezig aan een 3d deken in 3 kleuren . Heb 6blokken breed en 9 blokken hoog. Nu zou ik er nog een rij willen bij aan breien omdat het nogal smal uitkomt. Hoe raap ik de steken op om de mooie lijn in de juiste volgorde te laten doorlopen ? Heb al onderaan rechts geprobeerd, maar lijn loopt de verkeerde kant op .

Hannie
Door

Hannie

op 28 Dec 2021

Als ik je patroon volg, minder ik juist elke rij twee steken en niet eentje.... Dus wat begrijp ik verrkeerd? Eentje afhalen.... twee samenbreien (is eentje minderen), dan de afgehaalde over de samengebreide heen (is twee minderen....).

Jannie van der Schaaf
Door

Jannie van der Schaaf

op 16 Oct 2024

Als je 31 steken opzet en je gaat een mindering in het midden maken 1r 2 samen en de afgehaalde steek over de twee samengebreide steken doet kun je na de mindering geen 15 steken meer breien volgens mij

Reactie plaatsen