Een blog begint met een kop en een breiwerk begint met de opzet. Daarna volgt bij de blog de eerste zin en bij het breiwerk de eerste toer. Die zin begint met een hoofdletter en die toer met een kantsteek. En over die kantsteek wil ik vandaag wat vertellen.
Het nut van kantsteken
De kantsteek bepaalt hoe de rand van je breiwerk eruit ziet. Als je net begint te breien zul je de steek gewoon breien, recht of averecht, net wat je verder in die toer gaat doen. Tot je op een dag in een patroon tegenkomt dat je de toer moet beginnen met een kantsteek en misschien moet je er zelfs ook mee eindigen.
Ik leerde op een bepaald moment dat je de eerste steek niet moet breien, die nam ik vanaf toen altijd zo over.
Let op: de allereerste steek van mijn breiwerk brei ik altijd, de eerste steek op de opzet.
Inmiddels heb ik geleerd dat er een verschil is in hoe je die ene steek ongebreid over neemt.
Welke kantsteek
In een volledig en goed beschreven patroon zal altijd aangegeven zijn hoe je de kantsteek moet doen. Ik nam de steek altijd recht over en de laatste steek breide ik zoals het in het patroon uitkwam. Dat blijkt toch niet altijd de mooiste oplossing. Bij deze sjaal ben ik de toeren afwisselend met rechte en averechte steken begonnen en geëindigd:
Een voorbeeld van een sjaal die ik op een beurs zag hangen, liet me zien dat het anders kan en door het bijbehorende patroon te bestuderen, leerde ik de methode die ik nu het mooiste vind. Bij deze sjaal heb ik de nieuwe methode gebruikt en je ziet dat er aan de zijkant een soort van ketting van lussen gevormd wordt:
Dit geeft een mooie gelijkmatige rand. Het is handig als je later steken wilt opnemen aan de zijkanten, of als je delen aan elkaar wilt naaien. Hier kan je ook heel goed een rand aan haken. Genoeg voordelen en daarom leg ik hier uit hoe je dit doet:
De allereerste steek, op de opzet, die brei ik dus.
Vanaf dan neem ik bij alle toeren de eerste steek averecht over met de draad voor het werk. De toer brei ik verder volgens patroon tot ik bij de laatste steek ben.
Bij alle naalden brei ik de laatste steek recht.
Ook als je andere steken gebruikt kun je dit toepassen. Op de volgende foto heb ik het gedaan bij een lapje, gebreid met blokjes van 2 recht, 2 averecht.
En bij het volgende breiwerkje heb ik een mindering in het begin van de toer. Die heb ik steeds na de kantsteek gedaan, dus steeds de tweede en derde steek samengebreid. Je ziet ook dat ik de kleurwissel na de kantsteek gedaan heb, want de eerste steek neem je ongebreid over.
Nog even over de titel van deze blog. Dat is een verbastering van de uitdrukking “Van wal steken”, en misschien vind je dat het kant noch wal raakt, maar met deze informatie hoef je nooit meer de kantjes ervan af te lopen 😉
Wat is jouw ervaring met kantsteken? Heb jij een andere favoriet?
Deze blog is met veel plezier geschreven door
Akkelien Smink
Volg je mij al?
https://debreimeisjes.blogspot.com/
En dat kan ook via
Facebook: @debreimeisjes
Instagram: @debreimeisjes
Liefs van De Breimeisjes!
Oma Koes
op 18 Nov 2021