Het breien van babysokjes en meer
Babysokjes en meer: Langzamerhand wordt het sokken breien steeds populairder. Er zijn veel leuke wolletjes hiervoor te koop, zelfs met de kleuren zo geprogrammeerd dat er een een patroontje ontstaat tijdens het breien. Ondertussen zie je op internet en sociale media steeds meer plaatjes voorbij komen over het breien van sokken. Zeker nu de koude dagen weer aangebroken zijn, is het heerlijk om met een paar of (beter nog) meerdere paren zelfgebreide sokken de herfst en winter door te komen.
Sokken breien is een hele kunst op zich. Het lijkt ingewikkelder dat het is en iedereen doet het weer anders.
Vroeger zat ik met verbazing altijd te kijken bij mijn Beppe (jaja, ik ben voor de helft Fries) en mijn Oma. Zelfs Beppe deed het weer anders dan Oma. Oma zette er een versterkte hak en teen in en mijn Beppe breide ze gewoon met de Hollandse hak met de V-vorm. Ondertussen zijn er steeds meer boeken en artikelen op internet en in tijdschriften verschenen over verschillende manieren om ze te breien.
Op een gegeven moment kreeg ik mijn eerste kind, en de Oma van mijn man had grotemensen-sokken in babyformaat gebreid voor haar. Nu was ik wel erg benieuwd hoe ze die maakte en ik heb de basisbeginselen van het sokken breien van haar geleerd (wel op babyformaat). Nu vertelde Oma dat er verschillende manieren van sokken breien waren en dat de manier waarop zij het deed de beste pasvorm had: de Hollandse hak met de V-vorm (net zoals Beppe).
Jaren later, de Oma van mijn man was ondertussen overleden, wilde ik toch het sokken breien gaan oppakken. En dit keer voor volwassenen. Maar niemand in mijn omgeving kon mij vertellen hoe dat moest. Dus ik ben op zoek gegaan op het internet en inderdaad heb ik het patroon gevonden. Hierin wordt in duidelijke stappen uitgelegd hoe je sokken breit, en is compleet met maattabel.
Ook op breiclub.nl is er eerder een blog gewijd door Freya, waarin stap voor stap met afbeeldingen uitgelegd wordt hoe sokken gebreid wordt: deel1 en deel 2.
Deze methode is dezelfde als de methode van Landleven. En ook op dezelfde manier als mijn Beppe en mijn mans’ Oma.
Ondertussen heb ik verschillende paren gebreid voor mezelf en als cadeautjes voor familie en vriendinnen.
In het begin gebruikte ik altijd een standaard boord-patroon. Maar ik hou wel van een beetje variatie en ben toen op zoek gegaan naar andere boorden.
Toen kwam ik het boekje tegen: Sokken brei je zo! van Jo An Luijken & Marlies Hoogland.
Hierin worden verschillende manieren besproken van het breien van de hak: de manier van mijn Oma (versterkte grote hiel),de Hollandse hiel (zowel de vierkante als de V-vorm) en de Jojo-hiel (ook wel Boemerang- of Zandloper-hiel).
Overigens is de Hollandse hiel met V-vorm hak de manier zoals mijn Beppe en mijn mans’ Oma ze breide. Maar ook, en dat was voor mij interessanter: verschillende boordpatronen. Het Koffieboontje- en Victorie-patroon heb ik uitgeprobeerd. Erg leuk om te doen!
Ondertussen was mijn nieuwsgierigheid gewekt naar een ander boek van bovengenoemde schrijfsters: Sokken van teen tot boord (De teen-eerst-methode). Hierin zie je ook nog meer variaties in hakken en boorden. Echter heb ik deze patronen nog niet uitgeprobeerd. Maar zodra ik dat heb gedaan, zal ik hier een aparte Blog aan wijden ;-).
Voordeel van deze manier is dat je de hoogte van de boord kan aanpassen aan de hoeveelheid garen die je hebt (wanneer je twijfelt of je genoeg hebt).
Ondertussen zie je op internet, bijvoorbeeld op Drops Design, ook hele kunstige sokken voorbij komen. Sommige compleet met Noorse patronen (manier van Fair-Isle-breien) of aparte kabelwerken. Maar dit is bedoeld voor de meer ervaren sokken-breisters.
Hou ook bijvoorbeeld de tijdschriften in de gaten. Bijvoorbeeld Simply breien. Die had onlangs ook een uitgave met
verschillende variaties op sokken breien (5/2016). Jammer genoeg ben ik die misgelopen …
Ook op Ravelry zijn de nodige variaties te vinden.
Ik hoop dat jullie ondertussen ook nieuwsgierig zijn geworden naar het breien van sokken!
Durven jullie de uitdaging aan? Of heb je al eens sokken gebreid: ik ben benieuwd naar jouw sokken!