Leren haken: hoe meerder en minder je?

Leren haken: hoe meerder en minder je? Als je al een stapje verder bent met je haakvaardigheden, wil je ook wel eens iets anders maken dan rechte lapjes!

De volgende stap is dan om te leren meerderen en minderen. En dát ga ik jullie in dit blogbericht uitleggen. Op het einde geef ik ook nog wat tips.

Lezen jullie mee?

Leren haken: meerderen

Als je in het rond haakt, of een recht lapje wat breder wilt maken, is het nodig om te meerderen. En dat is lang niet zo lastig als je misschien denkt! Meestal haak je namelijk één steek per onderliggende steek, maar bij meerderen haak je twee of meer steken in dezelfde steek. Zo simpel is het!

Na het meerderen zie je dat er twee V-tjes in dezelfde steek zitten, in plaats van één.

Leren haken: minderen

Minderen gaat iets anders in zijn werk, en het ziet er op het eind ook anders uit dan wanneer je een meerdering maakt. Bij het minderen gebruik je maar één van de twee lusjes van een steek, de voorste of de achterste.

Welke je gebruikt, hangt ervan af of je aan de voor- of achterkant van je werk bezig bent. De lusjes die je niet gebruikt blijven namelijk zichtbaar, dus dat wil je niet aan de voorkant van je werk hebben.

Je gebruikt de voorste of achterste lusjes van twee opeenvolgende steken. Deze staan op de bovenstaande foto met pijltjes aangegeven.

Je gaat eerst door deze beide lusjes, en gaat dan verder alsof je een gewone vaste maakt: sla de draad om, haal door beide lusjes door (middelste foto), sla de draad nog eens om en haal een laatste keer door (laatste foto).

Op deze foto zie je de lusjes die aan de achterkant overblijven. Aan deze lusjes kun je later ook herkennen waar je een mindering hebt gemaakt. Handig voor als je tijdens het haken even afgeleid was en even moet tellen waar je bent! 

Tips:

1) Als je in het rond haakt, en je mindert zo ver dat je het werk helemaal wilt sluiten, is het raadzaam om niet helemaal tot de laatste steek te gaan minderen. Laat in plaats hiervan een klein gaatje over, en naai dat met een naald dicht.

Knip gewoon de draad af en ga met die draad door alle lusjes. Trek op het einde strak, en je hebt een hele mooie sluiting! Werk daarna het draadje af.

2) Minder niet aan de uitersten van een rij. Als ik in een patroon tegenkom dat ik de eerste of laatste steken van een rij moet minderen, laat ik altijd één vaste aan de buitenkant over. Zo krijg je een mooiere rand.

Heb jij nog tips over mooi meerderen en minderen bij het haken? Laat ze hieronder achter.