Interview met Joke ter Veldhuis

Wie is Joke ter Veldhuis?

Joke is een vrouw van 48 jaar. Gelukkig getrouwd en moeder van 3 volwassen zonen. Deze jongens wonen inmiddels niet meer thuis. Ik kom uit een eenvoudig, warm en groot gezin en het grootste deel van mijn jeugd woonde ik in Stadskanaal. Na ons trouwen zijn mijn man en ik verhuisd naar Spijkenisse, waar we 13 jaar hebben gewoond. Daar zijn ook onze jongens geboren. Inmiddels wonen we alweer 14 jaar in Assen en ben ik sinds ruim een jaar de trotse eigenaresse van Lossen & Vasten.

Hoe lang haak je al?

Tijdens mijn jeugd heb ik om mij heen niet anders gezien dan handwerkende dames. Of het nu ging om naaien, breien of haken, het gebeurde allemaal om me heen en ik heb het spelenderwijs geleerd. Waarschijnlijk had ik er ook gevoel voor, want ik pikte alles snel op.

Op mijn 18de ben ik begonnen aan de opleiding Mode & Kleding en heb me jarenlang toegelegd op het ontwerpen en maken van kleding. Sinds ongeveer 4 jaar ben ik aan het haken geslagen. Ik kreeg mijn diabetes niet onder controle, moest stoppen met werken en heb ook een jaar in een revalidatiecentrum gelopen hiervoor. Haken is ideaal als je veel tijd op de bank en in wachtkamers moet doorbrengen. Ik heb mijn haaknaald nooit weer losgelaten en haken is nog steeds mijn grote passie.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

De natuur is een grote bron van inspiratie voor me. Zeker als het gaat om het combineren van kleuren. In de natuur lijkt alles te kunnen, terwijl wij ontwerpsters allerlei trucjes hebben als het gaat om kleurencombinaties. Als ik op het strand zit en kijk over de zee en de duinen denk ik nooit, kan dat wel, dat groen naast die rare kleur bruin? Of is het niet vreemd om die 2 tinten grijs naast elkaar te leggen? Nee. In de natuur klopt a

lles, daar denken we niet eens over na, de natuur is prachtig.

Op die manier probeer ik ook met mijn bolletjes garen aan de slag te gaan. Gewoon proberen, gewoon doorgaan, ook als ik twijfel. Vaak zie ik dan de mooiste combinaties onder mijn naald vandaan komen. Door te kijken, eenvoudig te denken en te (dag)dromen, komen de meeste van mijn ontwerpen tot stand. Vaak leg ik mezelf tijdens het haken iets op. Ik wil een bepaald iets gaan maken en ga dan denken over vormen, kleuren en materialen. Tijdens het haken heb ik tijd genoeg om na te denken nietwaar? Ik moet eerlijk bekennen dat mijn hoofd nog overvol zit met ideeën. Het lijkt wel of ze al die jaren hebben gewacht om eruit te mogen komen en nu is er soms geen houden meer aan.

Hoeveel patronen heb je al gemaakt?

Als je nagaat dat ik met het maken van patronen nog maar een kleine anderhalf jaar bezig ben, al heel veel. Naast mijn 2 Cal’s staan er op de website www.lossenenvasten.nl ook nog een kleine 45 grote en kleine patronen. Verder ben ik druk bezig met een nieuw project waarvoor ook al een aantal patronen klaarliggen.

Hoelang heb je erover gedaan om de laatste Cal te ontwerpen?

Het ontwerpen/bedenken van de laatste Cal is voor een groot deel gebeurd tijdens het meehaken van de laatste Cal met de groep. Toen die Cal voorbij was, wist ik hoe de volgende eruit kwam te zien, zonder nog precies de steken te weten. Ik zag hem als het ware liggen op 100 meter afstand. Het invullen van de steken was nog best een klus. Ze moesten elkaar wel goed aanvullen. Het hele proces heeft denk ik een maand of 2/3 geduurd voor ik daadwerkelijk ging haken.

Wat voor workshops geef je?

Op dit moment lopen er 2 workshops. De ene duurt een dagdeel en is de workshop “Mochila Haken”. We haken samen aan een haaketui in 2 kleuren. Op deze manier leer ik je de beginselen van de techniek en ben je in staat om dit thuis verder uit te werken.

De andere duurt de hele dag en is de workshop “Ontwerpen & Haken”. In het ochtenddeel gaan we samen ontwerpen met strijkkralen. Je bedenkt zelf een motief dat je ’s middags gaat haken. Aan het eind van de ochtend strijken we je kralen aan elkaar en heb je een patroon. In het middagdeel leer ik je de “Corner to Corner-techniek”. Hiermee kun je de mooiste patronen inhaken en dat doen we dus met het patroon van de strijkkralen. Verder ben ik bezig met het ontwikkelen van een nieuwe workshop. Hiermee hoop ik volgend jaar een start te maken.

Wat zou je ooit nog eens willen ontwerpen?

Hier denk ik eigenlijk nooit over na. Alles wat in mijn hoofd kom ga ik eigenlijk mee aan de slag. Hierdoor liggen er bijna nooit wensen te wachten op een ontwerp. Als ik er zo over nadenk lijkt het me wel erg leuk om voor één van de schoondochters ooit een omslagdoek voor bij een trouwjurk te ontwerpen.

Ga je nog meer Cal’s maken?

Dat weet ik nog niet helemaal zeker. Ik wil uiteindelijk niet Joke van de Cal’s worden, maar Joke van Lossen & Vasten blijven. Eén van de blogs die ik schreef over mijn tweede Cal noemde ik “Mijn tweede kindje”. Ik heb er 3, dus reken maar uit ;-)

Van wie heb jij leren haken?

Deze vraag is voor mij ongeveer dezelfde vraag als “van wie heb jij leren praten?” Ik zou het werkelijk niet weten. Thuis werd veel gehaakt en ik keek en deed mee. Ook op school is het tijdens de handwerkles vast wel voorbij gekomen. Het ging bij mij allemaal zo spelenderwijs, het was bijna logisch dat ik een haaknaald in mijn hand nam. Als kleuter was ik veel aan het vingerhaken en dat is waarschijnlijk heel natuurlijk overgegaan in haken.

Heb je nog tips voor mensen die willen leren haken?

Het staat of valt met het leuk vinden. Ga er ontspannend mee om, anders lukt het sowieso niet. Haken is een hobby, je moet ervan genieten. Als dit niet het geval is zou ik zeggen, doe het niet!

Verder is mijn advies om, als je het echt nog moet leren, te beginnen met een stekensjaal en werk met fijn materiaal. Koop een goede kwaliteit haaknaald en een paar mooie kleurtjes garen dat niet teveel pluist. Daarna ga je alle steken bij langs. Lossen, vasten, stokjes in alle varianten, tot je het onder de knie hebt en weet hoe je haaknaald het lekkerst in je hand ligt.

Daarna begin je met een eenvoudig patroon. Bedenk hierbij goed, een eenvoudig patroon hoeft niet simpel te zijn. Kijk maar eens op mijn website, die staat er vol mee! Ook voor filmpjes van de basissteken kun je hier terecht.

Blog gemaakt door Belinda van der Velden