Gehaakte trappelzak - leuk kraamcadeau! - Breiclub.nl
Een gehaakte trappelzak - leuk kraamcadeau!

Er zijn zo veel leuke kraamcadeautjes te maken, maar deze sprong er voor mezelf toch echt wel uit! Elke keer dat ik hem voorbij zag komen dacht ik: Die wil ik ook kunnen maken: De gehaakte trappelzak voor in de Maxi-Cosi! 

De kleuren die ik voor de trappelzak wilde gaan gebruiken waren al snel gekozen. Mijn schoonzus en haar man wisten nog niet of het een jongen of een meisje ging worden, samen met mijn vriend hebben we besloten om drie verschillende kleuren groen te gaan gebruiken. Dit kan zowel voor een meisje als voor een jongen gebruikt worden.

Welke patroon ga je gebruiken?

Dit is best moeilijk te kiezen, omdat we hadden gekozen voor drie kleuren groen. In de praktijk bleek al snel dat deze kleuren niet met alle steken mooi uit zou komen. Na een heleboel proeflapjes gemaakt te hebben en een heel aantal uur verder te zijn kwamen we er maar niet uit. 

Op Facebook kwam ik regelmatig foto’s tegen van een trappelzak in de wafelsteek, dit is een ontzettend mooie steek maar met verschillende kleuren werd het toch te druk. De uitleg van de wafelsteek kan je hier vinden.

Opzoek naar een andere steek, maar bleef het maar moeilijk vinden een goede steek te vinden. We hielden het maar op simpele steken, maar het wilde maar niet mooi uitkomen zoals ik in gedachten had. Vaste, stokjes, een variatie hierop, maar nee niets wilde… 

De afgelopen tijd had ik al een paar keer de Granietsteek of te wel Weefsteek gebruikt. De uitleg van de Weefsteek kan je hier vinden. Misschien is dat wel een goede steek om te gebruiken. Na weer een proeflapje gemaakt te hebben met de kleuren die we gingen gebruiken, kwam er toch echt een eind aan de zoektocht naar de juiste steek!

trappelzak

Het resultaat van deze Granietsteek in combinatie met de kleuren komen heel erg mooi uit!

Gehaakte trappelzak – patroon:

Via Facebook kwam ik een mooi patroon tegen die je er goed voor kon gebruiken met de maten van de Maxi-Cosi erbij, ook wel erg handig omdat we zelf nog geen kinderen hebben en dan ook niet een Maxi-Cosi thuis hebben staan.

Eigenlijk is het haken van de Maxi-Cosi Trappelzak heel makkelijk! 

Afmetingen van de Maxi-Cosi Trappelzak zijn: 

  • Breedte: 45 cm
  • Hoogte voorpand: 45 cm (55 cm inclusief een omslag van 10 cm)
  • Hoogte achterpand: 95 cm

Benodigdheden: 

  •  9 bollen Babysoft (wat je zelf wilt)
  • Haaknaald 4
  • Twee deelbare ritsen van 45 cm
  • Voeringstof (flanel)
  • Stopnaald

Hoe te beginnen? 

Begin met het haken bij de omslag van het voorpand, in de steek die je zelf zou willen. Haak zoveel losse als er nodig zijn voor een breedte van 45 cm. Hou er met de Granietsteek rekening mee dat je altijd op en even aantal uit komt.

Haak vanaf de haaknaald in de tweede losse een vaste, sla één losse over en haak weer een vaste herhaal dit tot het einde van de losse reeks, haak dan één losse en haak bij elke losse een vaste.

Zie hierbij ook de uitleg van de Weefsteek of wel Granietsteek

trappelzak

Haak alles aan elkaar aan één stuk door, daarbij krijg je dus een lap van 150/160 cm lengte. 

Het voorpand

Haak voor het voorpand een stuk van 45 cm breedte in de steek die je wilt gebruiken. Begin aan de kant van de omslag. Haak net zo lang door tot dat je 45/55 cm aan lengte hebt.

trappelzak

Door naar het achterpand 

Nu haak je nog 30 cm verder voordat je het eerste opening in je werk maakt. Deze middelste opening is voor de riempjes bij de beentjes. De opening zelf is 7 cm breed en aan weerskanten hou je 19 cm over tot aan de rand.

Nu ga je verder met de 35 cm naar de openingen naar de schouderbandjes.

Tussen de opening van de riempjes van de beentjes en de opening van de onderste schouderbandjes zit 35 cm.

Hier maak je de volgende twee openingen van de eerste schouderbandjes, dan haak je 4 cm verder en haak je ook weer twee openingen voor de bovenste schouderbandjes.

Hoe kan ik ook alweer knoopsgaten haken? Je vind het hier in mijn andere blog.

trappelzak

Bijna klaar! Dat was mijn gedachte hier op dit punt! Nog maar 25 cm te gaan en dan is het haken even klaar..

In mijn volgende blog zal ik uitleggen hoe ik de voering aan de trappelzak maak en de rest van de trappelzak in elkaar zet.

Hierbij alvast een foto van het eind resultaat.

trappelzak

Lezen jullie volgende keer weer mee?

Jannine
Door

Jannine

op 16 Mar 2016

Hele leuke trappelzak! Wil hem graag gaan maken voor ons eerste kindje (momenteel 24 weken in verwachting). Ik ben benieuwd naar je volgende blog (voering aan de trappelzak maken en afwerking)

Marleen
Door

Marleen

op 11 Jul 2021

Goedemorgen natasja ik had ook graag delen twee geweten

Christa Kniest
Door

Christa Kniest

op 28 Mar 2016

Graag zou ik deel 2 van trappelzak maxi cosi lezen.

Elise
Door

Elise

op 23 Nov 2016

Ik ook!!!

Koosje Dijkema
Door

Koosje Dijkema

op 04 Mar 2017

ik ook !!!!

conny hoogenboom
Door

conny hoogenboom

op 02 Apr 2016

Hoi natasja ik ben bezig om je mooie trappelzak te haken. Maar hoe nu straks verder. Ik zou graag willen weten hoe je de voering gemaakt hebt. Groetjes conny

Natasja
Door

Natasja

op 08 Apr 2016

Het komt eraan!!

Jannine
Door

Jannine

op 23 May 2016

Ik ben inmiddels begonnen met je patroon. Ben heel benieuwd naar deel 2 van je blog...

Lia
Door

Lia

op 23 May 2016

Mooie en Goede beschrijving , had hem al verschillende X gemaakt maar dan zonder de openingen. Nu wil ik hem met de opening maken, en je Uitleg is SUPER. Bedankt

Lia
Door

Lia

op 26 May 2016

Op welke afstand heb je de rits ingezet van onderaf gezien. Netjes lia

Tineke
Door

Tineke

op 06 Aug 2016

Hoi, Ik heb vandaag garen in gekocht om te beginnen met deze zak. Echter nu ik het patroon beter lees snap ik ineens de maten niet. Want; het achterpand is 95cm en het voorpand is 45 of 55cm. Hoe kan de totale lengte dan 150 of 160 zijn? Dan is dan toch 140 of 150cm? Klopt t patroon niet, begrijp ik iets niet goed of kan ik niet meer optellen? Haha.. Ik hoor het graag! Groetjes Tineke

Els
Door

Els

op 22 Aug 2016

Is de voering er al ingezet? En waar kan ik die blog met uitleg vinden? Goede uitleg verder, alleen zoals Tineke al zegt de totale lengte klopt niet met wat er geschreven staat, ik kom op en maximale lengte van 145 uit en niet 160, maar misschien zie ik ook iets over het hoofd!

Mia vos
Door

Mia vos

op 01 Sep 2016

Bedankt voor het patroon, ik heb de waffelsteek gebruikt, maar nu wil ik hem voeren wat is de gemakkelste manier om die er in te zetten, alvast bedankt.

Marian Ruwaard
Door

Marian Ruwaard

op 20 Sep 2016

Waar staat de uitleg van de voering in de trappelzak😀

Natasja
Door

Natasja

op 22 Sep 2016

Hoi! Ik ben hier druk mee bezig, staat het tweede deel toevallig al online? Ik kan hem nl nergens vinden..

Danique
Door

Danique

op 09 Oct 2016

Ik ben ook heel benieuwd naar de uitleg van de afwerking!! Kan hem niet vinden...

Corrie
Door

Corrie

op 01 Nov 2016

Leuk patroon. Ik ben er net aan begonnen. En natuurlijk ook heel benieuwd naar de afwerking

sybille
Door

sybille

op 11 Nov 2016

Hoi Natashja, De trappelzak is gehaakt, maar ik vind nergens je uitleg over de voering? Zie ik dit over het hoofd? Mijn zus moet binnen 3 weken bevallen, dus ...... Hou je me op de hoogte? Alvast bedankt, Sybille

Elise
Door

Elise

op 15 Nov 2016

Ik kan de uitleg van de voering ook niet vinden. Misschien zoeken we met zijn allen op de verkeerde plaats?

HillieWiersma
Door

HillieWiersma

op 21 Nov 2016

Hoi Natasjha ook ik kan de uitleg van de voering niet vinden. Kun je een linkje plaatsen zodat we ons project af kunnen maken?

Silvia
Door

Silvia

op 28 Nov 2016

Super leuk patroon maar heel jammer dat we m niet af kunnen maken omdat de handleiding van het erin maken van de voering maar niet komt. (Of kijk ik erover heen)

Rosa
Door

Rosa

op 14 Jan 2017

is er nu al ergens te vinden hoe de voering erin moet? die wil ik er namelijk nu in gaan maken maar geen idee of het met de naaimachine kan of met de hand moet en wat voor steek en hoe ik het bij de gaten moet doen om rafelen te voorkomen enz?? #help #leek

Marianne
Door

Marianne

op 20 Jan 2017

Is het deel over het voeren van de trappelzak al online? Ik kan hem niet vinden, en wil hem wel graag gaan maken.

Diana Mendrik
Door

Diana Mendrik

op 02 Feb 2017

Dank je wel voor het delen van het patroon van deze zak. Mijn kleinzoon van 8 weken is er erg blij mee en ik vond het heerlijk om te maken. De voering heb ik naar eigen inzicht er in gemaakt en hij is echt heel gaaf geworden.

Jacq
Door

Jacq

op 22 May 2017

klopt niks van dit patroon moet op 160 uit komen met omslag 55 / 30 / 35 /4/25 kom ik echt op 149 cm eerste met omslag moet dus 65 zijn lekker als je bijna klaar Ben 😜 Dus mensen opletten voorpand op 65 cm

Agathe
Door

Agathe

op 08 Jan 2018

Hoi Natasja, is het nog mogelijk om de uitleg van de voering van deze trappelzak te krijgen? Hij is nu bijna klaar maar heb de rest van het verhaal niet.

Renate
Door

Renate

op 25 May 2018

Heeft iemand uiteindelijk de uitleg van de afwerking gekregen?? Ook ik zit met dilemma hoe ik nu netjes de rits er in moet krijgen.

Marisca
Door

Marisca

op 11 Jun 2018

Hey natasja hoe kom je bij de uitleg voor het in elkaar zetten van de maxi cost zak want ben bijna bij het einde en dan weet ik natuurlijk niet hoe ik verder moet

Marianneverstralen
Door

Marianneverstralen

op 23 Aug 2018

Ik zie ook de uitleg niet van de voering van de maxi cosy vinden. Wie kan mij helpen ?

Sanne
Door

Sanne

op 29 Nov 2018

Hoe moet ik se voering erin maken kom er niet uit

karin buydens de clerck
Door

karin buydens de clerck

op 26 Sep 2021

HOI? super, ik ga oma worden en zou nu ook graag de voering willen inzetten, waar vind ik die link aub ? groetjes Karin

Lida
Door

Lida

op 09 Nov 2023

Hoi Natasja,Ik ben ook op zoek gegaan naar de voering van de trappelzak. Ik kan hem helaas niet vinden. Waar staat dit beschreven?Groetjes Lida

Reactie plaatsen