Een kattige haaksteek

Een kattige haaksteek: Zoals jullie misschien wel gemerkt hebben ben ik gek op katten. Een paar jaar geleden kwam ik de volgende steek (of eigenlijk combinatie van steken) die lijkt op een kat tegen op internet. Ik was meteen verkocht! Tot mijn grote spijt heb ik de steek alleen nog nooit uitgeprobeerd. Vandaag was het dan eindelijk zo ver!

Crochet geek

Op deze website vond ik een duidelijke uitleg. De website geeft zowel een schema als een uitgeschreven patroon en bevat daarnaast zelfs een video waarin het patroon stap voor stap uitgelegd wordt.

Er is voor ieder wat wils dus!

Materiaal

Bij crochet geek gebruikt men haaknaald 6.5mm met bijpassend garen. Voor mijn proeflapje heb ik echter gekozen om te werken met Stylecraft Special DK en daar vond ik haaknaald 4.0mm beter bij passen. Om het patroon goed uit te laten komen is het het leukst om 3 of meer verschillende kleuren garen te gebruiken. Ik koos voor: 1001 White, 1241 Fondant en 1010 Matador.

Haaksteek

Onderstaand patroon is dus niet door mij zelf verzonnen!

Om het patroon goed uit te laten komen, zet je een ketting lossen op dat deelbaar is door 5!

Stap 1: Haak een stokje in de 4de losse van de ketting. Hierna doe je in elke 5de losse van de ketting een cluster van *stokje, stokje, losse, stokje, stokje*. Op het einde van de ketting aangekomen doe je in de laatste 2 lossen een stokje.

 

Stap 2: Maak 2 lossen die tellen als het eerste stokje, daarna volgt nog een stukje. Vervolgens doe je in alle ‘openingen’ van de clusters van stap 1 een nieuw cluster van *stokje, stokje, losse, stokje, stokje*. Eindig de rij met 2 stokjes.

 

Stap 3: met een nieuwe kleur! Maak 2 lossen (die tellen als het eerste stokje) gevolgd door een stokje. Hierna komt een zogenoemde “drop stitch”. Hoe deze precies gaat is duidelijk uitgelegd in het filmpje. De drop stitch stelt het pootje van de kat voor.

In de ruimte in het cluster van de vorige toer maak je weer een nieuw cluster, net zoals je dat deed in stap 2. Vervolgens maak je het andere pootje van de kat door een nieuwe drop stitch te maken.

Blijf de drop stitch en clusters afwisselen tot het eind van de rij. Eindig weer met een stokje in de laatste 2 steken van de rij.

 

Stap 4: Haak 2 lossen, gevolgd door een stokje. Haak in de openingen binnen de clusters van de vorige rij een nieuw cluster. Eindig met 2 stokjes.

 

Stap 5: herhaal stap 4

Stap 3 tot en met 5 blijf je herhalen tot je werk de gewenste lengte heeft bereikt. 

 

Inspiratie 

Nu ik het patroon dan eindelijk uitgeprobeerd heb, komt het volgende ‘probleem’. Wat ga ik er mee maken? In eerste instantie zat ik te denken aan een sjaal, maar een deken is misschien ook wel leuk.

Wat zouden jullie maken?