Tijd voor kollen en sjaals: wat zijn leuke steken?

Tijd voor kollen en sjaals: Door de jaren heen heb ik veel kollen en sjaals gebreid, zodat ieder gezinslid in de winter de keuze heeft uit verschillende modellen, kleuren en combinaties. Ik wil graag laten zien welke steken geschikt zijn voor het breien van een kol of een sjaal.

Liever een kol of sjaal haken -->  klik dan hier

Dit voorbeeld van sjaal met bijpassende muts is gebreid in de patentsteek. Deze steek komt later nog terug.

Verschillende steken mogelijk

Als je een kol zelf wilt breien, zijn er breipatronen genoeg om uit te kiezen. Je vindt kollen en sjaals in alle soorten en maten. Je kunt ook heel gemakkelijk zelf kiezen uit een steek, een mooi garen en aan de slag gaan.

Als je een steek kiest, is het mooi als de voor- en achterkant er hetzelfde uitziet. In de steken die ik laat zien, heb ik hier rekening mee gehouden.

Voor een kol kun je desgewenst een rechte lap brein en de uiteinden aan elkaar naaien. Dan heb je wel middenachter een naad. Je kunt dit ook  bewust doen en de kol afwerken met een andere kleur zodat de naad lekker opvalt. Als je geen naad wilt, kun je de kol ook op een rondbreinaald of vier naalden breien.

Ribbelsteek

De ribbelsteek is ideaal om een kol of sjaal mee te breien, zeker als je een beginnende breier bent en alleen maar rechte steken wilt breien om te oefenen. Een kol of sjaal is dan ook ideaal omdat je  een rechte lap breit en zelf kunt bepalen hoe breed of hoe lang je hem wilt maken.

Mijn dochter van twaalf is net begonnen aan een sjaal in ribbelsteek en ze gebruikt hiervoor  een mooi dik gemêleerd garen van Lana Grossa.

Boordsteek 2/2 of dubbele boordsteek

Een andere steek die heel gemakkelijk te breien is, is een boordsteek, waarbij je rechte en averechte steken afwisselt. Ik heb een voorbeeld gemaakt, waarbij ik de onderste helft heb gebreid in een gewone boordsteek, afwisselend 2 rechte steken en 2 averechte steken.

De bovenste helft laat ik zien wat het effect is als je een boordsteek breit met gedraaide steken. Je steekt de naald dan bij het breien van de rechte steken  niet voorlangs maar achterlangs de lus op de naald. De averechte steken brei  je gewoon.

Patentsteek

De patentsteek oftewel de brioche stitch is een mooie steek die gelijk een comfortabel en dik effect geeft aan je kol of sjaal, zeker als die gebreid wordt met een wat dikker garen. Deze steek geeft ook een heel mooi effect als je hem met twee kleuren breit. Voorbeelden hiervan vind je op de site van ontwerpster Nancy Marchant. Zij maakt ware kunstwerken met de patentsteek.

De patentsteek ziet er als volgt uit:

Gerstekorrelribbels

Een steek die wat gemakkelijker te breien is dan de patentsteek, maar ook een mooie dikke ribbel geeft, is de gerstekorrelribbel. Deze steek wordt gebreid door afwisselend 3 steken recht te breien en 1 steek averecht.

Reliëfpatroon

Als je rechte en averechte steken afwisselt in een patroon, kun je ook beide kanten gebruiken. Aan de andere kant zie je het patroon dan net andersom. Hiervoor kun je veel verschillende patronen voor gebruiken. Ik laat hier twee voorbeelden zien van een zigzag horizontaal en een zigzag verticaal.

Ik laat in deze blog alleen de steken zien, maar geef geen uitleg. Als je gaat zoeken op websites, kom je vaak goede uitleg tegen van de steken.

Wat was jullie eerste gebreide sjaal of kol en welke steek heb je hiervoor gebruikt?