Steek van de week: omkeerbare steek!

Ken jij de omkeerbare steek al? Eigenlijk is breien niet meer dan recht en averecht breien. Niet meer en niet minder. En toch kun je door te variëren met deze steken, bijna oneindig veel variaties maken.

Het meest gebruikt zijn natuurlijk tricotsteek, boordsteek en ribbels. Maar er kan zoveel meer. En dáár ga ik de komende tijd aandacht aan besteden.

In deze eerste aflevering ga ik een omkeerbare steek bespreken. Oftewel een steek die aan twee kanten draagbaar is. 

Patronenboeken

In een vorige blog heb ik al verteld over het Deense babyvestje. De steek die in de patroon werd gebruikt, vond ik niet zo mooi. Dus ging ik op zoek naar een ander patroontje.

Uiteraard heb ik wel wat breiboeken in huis. Ik heb van alles doorgebladerd, maar ik kon gewoon niet vinden wat ik zocht.

Totdat ik bedacht dat ik van mijn oma ooit ook een aantal boeken en tijdschriften geërfd heb. Daarbij zit ook ‘800 steken en aanwijzingen’ van Mon Tricot handwerken. Met zwart wit foto’s en duidelijke beschrijvingen.

Veel steken hebben een naam

Ik ken natuurlijk een aantal van de steken die beschreven worden, maar wist niet dat veel steken ook een naam hebben. Er worden bijvoorbeeld een flink aantal boordsteken uitgelegd, zoals de groefsteek, parelribben, doorsneden boord.

En daarnaast zijn er nog talloze steken. De één met een nog mooiere naam dan de ander.

Ook worden er een aantal steken uitgelegd die van oorsprong worden gebruikt voor het maken van babykleertjes. Verschillende kepersteken die vroeger vooral voor babykleertjes werden gebruikt. Fijne ajourpatroontjes die natuurlijk heel geschikt zijn voor de kleine mensjes.

Ik kies uiteindelijk voor de  ‘omkeerbare steek voor babykleertjes’.

De steek van de week: de omkeerbare steek

Zoals het woord al zegt, is deze steek aan twee kanten draagbaar. Dat is ook de reden dat ik deze steek ga gebruiken voor een vestje.

Want als een vestje openvalt, zie je ook de binnenkant. Dus dan is het leuk als een steek ook aan de binnenkant mooi is. En als ik het vestje nou super netjes in elkaar zet, kun je het zelfs aan twee kanten dragen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Aantal steken deelbaar door 4, plus 3 en twee kantsteken.

1e en 3e naald: 1 averecht, *3 recht, 1 averecht*, herhaal tussen **, eindig met 2 recht

2e en 6e naald: steken breien zoals ze zich voordoen

4e naald: 2 averecht samenbreien, *1 omslag, 1 recht, 1 omslag, 3 averecht samenbreien*, herhaal tussen**, eindig met 1 omslag, 1 recht

5e en 7e naald: 2 recht, *1 averecht, 3 recht*, herhaal tussen **, eindig met 1 averecht

Deze 7 naalden steeds herhalen. Dan ontstaat het volgende patroontje:

Ik brei de omslagen door de achterkant van de steek omdat ik anders vind dat de gaatjes te groot worden. Dat vind ik niet zo mooi en op het oorspronkelijke plaatje zijn de gaatjes ook klein.

Maar het staat je natuurlijk vrij om het anders te doen!

 

Wat vind jij van de omkeerbare steek? En heb je zelf ook een bijzondere steek van vroeger die je nu nog gebruikt? Ik hoor het graag!