Sokken breien op grootmoeders wijze (deel 1/2)

Sokken breien op grootmoeders wijze! Heb jij dit wel eens gedaan? 

Ik zal jullie al mijn tips en tricks vertellen over kousen breien welke ik geleerd heb van mijn oma.

Ik heb deze methode nog in geen enkel boek gevonden en misschien is het interessant om deze met jullie te delen (het kan natuurlijk ook dat ik het goede boek nog niet gevonden heb). Vandaag deel 1!


Zin om nóg meer tips & adviezen te krijgen? Krijg dan nu toegang tot al onze sokpatronen & mini-cursussen >>>

Op grootmoeders wijze sokken breien

Ongeveer een jaar geleden kreeg ik het (toen voor mij) gekke idee om voor mijn opa kousen te breien als cadeau voor nieuwjaar. Ik vroeg aan mijn oma of ze mij wou helpen want ik wist dat zij heel goed kousen kan breien.

Toen zij nog op school zat was dit nog verplicht dat de meisjes leerden breien en ze leerden er ook sokken breien. Ze vond dit een heel leuk idee en vanaf dan ben ik elke week naar de ‘les’ geweest.

Benodigdheden

Allereerst de benodigdheden, ik heb het geleerd met 4 lange naalden nummer 3 waarvan er altijd een onder je arm zit. Het is ook mogelijk om je kousen te breien met 5 korte naalden of een rondbreinaald natuurlijk.

Daarnaast heb je de geschikte breiwol nodig, ik zou aanraden dat je breigaren gebruikt met minimum 50% wol erin, het liefst nog meer, aanraders zijn Phildar Folk 50 en Regia sokkenwol. Per sok voor een volwassene heb je ongeveer 50 g nodig, voor kinderkousen iets minder.

Ook zou ik een haaknaald in de aanslag houden, zeker als je nog nooit kousen hebt gebreid zal je sowieso eens een steek laten vallen (letterlijk en figuurlijk).

Sokken breien: Opzet

Het aantal steken hangt af van je schoenmaat en van de diameter van je onderbeen. Een kous voor een man met maat 41/42 heeft meestal 60 steken nodig.

Ikzelf heb maat 40 en zet altijd 56 steken op, babykousjes 32 steken en natuurlijk kan je alle maten ertussen breien. Dit is altijd even passen wat je zelf prettig vindt.

Ik brei nu sokjes voor een meisje van 6 jaar met maat 31 en ik zet 38 steken op:

– Je verdeelt deze over drie naalden met minder steken op de eerste naald.

– Je sluit de cirkel door de eerste steek te breien, trek deze goed aan zodat je zeker geen gaatjes krijgt.

– Nu ga je de boord breien, ik brei altijd 1 recht en 1 averecht en de rechte steek brei ik gedraaid, hierdoor is de boord goed stevig en rekt hij niet zo snel uit.

– Dit brei je verder voor 5 tot 10 centimeter, ik zou zeker niet minder doen dan 5cm, de kous zou zo sneller kunnen afzakken.

– Als je tevreden bent met de boord begin je aan de schacht van het been, deze wordt gebreid in tricotsteek. Hiervoor hoef je enkel te recht te breien, als je recht breit in de rondte wordt het vanzelf tricotsteek.

Dit doe je verder tot je complete werk ongeveer de lengte heeft van je voet.

Sokken breien: Grote hiel

In de werkwijze die ik geleerd heb van mijn oma wordt de hiel opgesplitst in twee delen, de grote en de kleine hiel. De grote hiel is het gemakkelijkst.

– Je verdeelt alle steken over twee naalden en we gaan verder met een van de twee.

– Je breit nu een stuk in tricotsteek, 1 rij recht en 1 rij averecht ter grootte van je hiel. Deze meet je makkelijk zelf, van net onder je enkelknobbel tot net niet onderaan je voet.

– Eindig met een rechte naald. Maak dit zeker niet te groot, liever een rijtje te klein, dit kan namelijk ervoor zorgen dat de kous onnodig breed wordt.

Dit is het einde van deel 1, volgende keer ga ik verder met de kleine hiel, de steken oprapen en minderen en uiteindelijk de tenen breien.

 Mocht je een vraag of reactie hebben: laat ze gerust hieronder achter! Succes!